Filmfestival Oostende pakt groots uit op feestelijke vijftiende editie!

Vandaag gaat de langverwachte en eerste volwaardige wintereditie van Filmfestival Oostende van start. Van 27 januari tot en met 4 februari maakt Oostende zich op voor een uitzonderlijk programma met meer talent van eigen bodem dan ooit tevoren. Filmfestival Oostende presenteert meer dan 70 avant-premières, een recordaantal Vlaamse series en meer dan 150 (inter)nationale gasten. FFO kan niet wachten om je met open armen te ontvangen.

Filmfestival Oostende
Master Natali Broods

Belgisch en internationaal talent

Tijdens de vijftiende editie mag Filmfestival Oostende opnieuw heel wat nationaal en internationaal talent verwelkomen op de rode loper. Voor de openingsfilm ‘The Chapel’ zullen regisseur Dominique Deruddere, Taeke Nicolaï, Ruth Becquart en Kevin Janssens aanwezig zijn. De Amerikaans-Belgische regisseur Jessica Woodworth komt maandag haar film ‘LUKA’ voorstellen en brengt niemand minder dan Geraldine Chaplin, Jonas Smulders en Samvel Tadevossian mee. Ook de voltallige cast van ‘Arcadia’, met o.a. Natali Broods, Lynn Van Royen, Ellie de Lange, Abigail Abraham, Wim Opbrouck, Boris Van Severen, Melody Klaver enLukas Bulteel ontvangen we deze week op de rode loper. De avant-première van ‘Dalva’ wordt gepresenteerd door regisseur Emmanuelle Nicot en actrice Zelda Samson. Voor ‘Rose’ ontvangen we hoofdrolspeelster Sofie Gråbøl (bekend als de eigenzinnige inspecteur Sarah Lund uit ‘The Killing’) en regisseur Niels Arden Oplev. De Belgische regisseur Pola Rapaport komt haar aangrijpende documentaire over de laatste levensjaren van paralympisch kampioene Marieke Vervoort voorstellen en kunstenaar Luc Tuymans laat samen met regisseur Jacques Servaes zijn docu ‘Argwaan’ voor het eerst los op het publiek. Opvallend is de introductie van de nieuwe game ‘Ad Hominem’ van Alex Verhaest met Anemone Valcke, Hélène Devos, Aurélie Lannoy en Marijke Pinoy. Voor de première van ‘Aller/Retour’ zakken regisseurs Dorothée van den Berghe en hoofdrolspelers Ruth Beeckmans en Welket Bungué (bekend van ‘Berlin Alexanderplatz’) af.

Buurland Nederland stuurt ook heel wat afgevaardigden. Regisseur Martijn de Jongis aanwezig voor ‘Narcosis’ samen met actrice Thekla Reuten, die dit jaar een ster krijgt op de zeedijk. Om ‘Mascotte’ te introduceren is regisseur Remy van Heugten aanwezig samen met acteurs Maartje Remmers en Liam Jeans, maar ook met onze eigenste Geert Van Rampelberg. Regisseur André van Duren zakt af naar Oostende samen met Bracha van Doesburgh en oud-Master van FFO Matteo Simoni ter ere van ‘Faithfully Yours’. Maar ook de Cambodjaans-Franse regisseur Davy Chou komt zijn nieuwe dramafilm ‘Retour à Séoul’ voorstellen. Voor de avant-première van ‘The Woodcutter Story’ zal de Finse regisseur Mikko Myllylahti afreizen, net als de IJslandse regisseur Elfar Adalsteins dat doet voor ‘Summerlight… and Then Comes the Night’. Ontdek de volledige lijst van aanwezig talent op onze website.

Sterleggingen en Lifetime Achievement Award

Eerder kondigde FFO al de sterlegging aan van Natali Broods en Dominique Deruddere op vrijdag 27 januari, Thekla Reuten op zaterdag 28 januari, François Beukelaers op zondag 29 januari en Geraldine Chaplin op dinsdag 31 januari, maar op donderdag 2 februari krijgt de zeedijk er nog een ster bij: Lubna Azabalwordt vereeuwigd in de Walk of Fame. Op zondag 29 januari vindt de Lifetime Achievement Award plaats voor François Beukelaers voor zijn uitzonderlijke prestaties in de Belgische filmgeschiedenis. Zijn indrukwekkende rol als dolende Max in ‘Brussels by Night’ kan je tijdens FFO (her)bekijken op het witte doek want de film van regisseur Marc Didden maakt deel uit van Dominique Derudderes retrospectieve.

Oog voor opkomend talent

Filmfestival Oostende wil een platform bieden aan jonge makers en organiseert verschillende events voor filmprofessionals én het grote publiek. In het FFO Talents industrie-luik zit o.a. The Student Pitch powered by Sabam, waar frisse, talentvolle makers hun nieuw project voor een professionele jury pitchen om kans te maken op tal van prijzen, een vierdaagse Cinemasterclass presented by PlayRight+ voor professionele acteurs en REwriteIT – feature ScriptLab presented by BNP Paribas Fortis: een elf maanden durend ontwikkelprogramma voor scenaristen die werken aan hun eerste of tweede speelfilm.
Kortfilm is het medium bij uitstek om de eerste stappen in de filmwereld te zetten. Op zaterdag 28 januari en op vrijdag 3 februari krijgen vier korte films hun Vlaamse première op Filmfestival Oostende. Beide vertoningen worden afgesloten met een Q&A in aanwezigheid van de filmmakers en op vrijdag 3 februari worden de prijzen van de kortfilmcompetitie uitgereikt.
Ook de VAF Wildcards On Tour doen Filmfestival Oostende aan. De beste eindwerken van de Vlaamse filmscholen in vier categorieën kan je zien op het grote scherm op zondag 29 januari. Bovendien zullen de makers van de kortfilms tijdens de vertoning aanwezig zijn.

De Jamies & De Ensors live

Op woensdag 1 februari worden De Jamies uitgereikt, de awards voor Vlaams online videotalent, tijdens een awardshow waarop heel wat influencers aanwezig zullen zijn zoals Jamie-Lee Six, Average Rob, Nicolas Caeyers en het duo van Supercontent. Een vakjury en het publiek bekronen 14 winnaars in evenveel categorieën waaronder Vlog, Lifestyle, Comedy, De Kastiop Award voor gamestreaming en Content creator van het jaar. Met categorieën als Opkomend talent wil De Jamies dit jaar extra aandacht schenken aan nieuwe makers.
Wie van de meer dan 120 genomineerden valt in de prijzen? Je ziet het woensdag 1 februari op VRT MAX en YouTube of tijdens de exclusieve watch party in De Grote Post.
De Ensors vieren dit jaar feest op zaterdag 4 februari. Tijdens de awardshow – gepresenteerd door Kawtar Ehlalouch en Erhan Demirci – komen we te weten of de Oscar genomineerde ‘Close’, de Vlaamse blockbuster ‘Zillion’, de nieuwste van Hollywoodduo Adil en Bilal – ‘Rebel’ -, of de reeks van debutanten Kato De Boeck en Flo Van Deuren hun nominaties verzilveren. Vanaf 19.00 uur flaneert BV Vlaanderen over de rode loper van Kursaal Oostende om het beste van de Vlaamse audiovisuele sector te vieren en met een Ensor te bekronen.

Overzicht van aanwezig talent

WALK OF FAME 

Inhuldiging van de nieuwe sterren op de dijk, telkens om 17.00 uur, tenzij anders vermeld.

RODE LOPER

Vrijdag 27.01
Natali Broods (Master)
Dominique Deruddere, Taeke Nicolaï, Kevin Janssens, Bart Van Langendonck, Zachary Shadrin, Valerie Depreeuw, Johanna Ghilain, Thomas Silberstein en Marine Holthof ‘The Chapel

Zaterdag 28.01
Niels Arden Oplev en Sofie Gråbøl (‘Rose’)
Martijn de Jong en Thekla Reuten (‘Narcosis’)
Pola Rapaport (‘Marieke: Addicted to Life’ – De Grote Post)
Anemone Valcke, Helene Devos, Aurélie Lannoy, Marijke Pinoy, Alex Verhaest en Melissa Dhondt (‘Ad Hominem‘ in De Grote Post)
De cast en crew van ‘Baghdad Messi
Eve Duchemin, Jarod Cousyns, Issaka Sawadogo en Karim Leklou (‘Temps mort’)
Ursula Meier en Stéphanie Blanchoud (‘La ligne‘)
Josse De Pauw, Marc Didden en Dominique Deruddere (‘Iedereen Beroemd‘ – inclusief boekvoorstelling ‘Met de helm geboren’ – De Grote Post)
Wim Willaert, Sarah Lederman, Jade Olieberg, Ann Clauws en Sterre de Jong (‘COOP!-jury‘)

Zondag 29.01
François Beukelaers (Lifetime Achievement Award)
Elfar Adalsteins (‘Summerlight… and Then Comes the Night‘)
Dominique Deruddere (‘Brussels by Night’)
Mina Kavani (‘No Bears’)
Jacques Servaes en Luc Tuymans (‘Argwaan’)
Charlie Dewulf, Gloria Monserez, Eva Kamanda, Jean Janssens, Maimouna Badjie, Nathan Naenen, Milton Richie, Hanna Mensink, Joke De Bruyn en Jelle De Beule ‘Liefdestips aan mezelf
Daniel Demoustier, Anastacia Galouchka, Jasper Christiaens, Elien De Wulf, Bruno Beeckman ‘War Junkies‘ (De Grote Post)
Jaco Van Dormael, Matteo Simoni, Charlotte Vandermeersch en Dries Delputte (‘LOOK!-jury‘)
Cecilie Verheyden, Taeke Nicolaï, Una Kreso, Jean Janssens, Ellie de Lange en Steffi Mercie (‘SOON!-jury‘)

Maandag 30.01
Davy Chou (‘Retour à Séoul’)
Geraldine Chaplin, Jonas Smulders, Samvel Tadevossian, Peter Brosens en Jessica Woodworth (‘LUKA’)
Martha Madueke, Naomi Vlasblom, Frederique Figay, Ahmed Bouchama, Bas Van Weert, Lara Reyniers, Ilias Ennahachi, Roshan Nazari en Roos Nazari ‘De studio’s
Delphine Lehericey en François Berléand (‘Last Dance‘)
Emmanuelle Nicot en Zelda Samson (‘Dalva’)

Dinsdag 31.01
Dinara Drukarova en Sam Louwyck (‘Woman at Sea’)
Shariff Nasr en Fahd Larhzaoui (‘El Houb – The Love’)
Mikko Myllylahti (‘The Woodcutter Story‘)
Janne Desmet, Dominique Van Malder, Roos Dickmann, Achraf Koutet, Jade Olieberg, Toon Slembrouck en Lies Visschedijk ‘De club
Elisa Heene, Brechje de Pourq, Leni Huyghe en Anthony Van Biervliet ‘Hacked

Woensdag 01.02
Remy van Heugten, Geert Van Rampelberg, Maartje Remmers en Liam Jeans (‘Mascotte’)
André van Duren, Bracha van Doesburgh en Matteo Simoni (‘Faithfully Yours’)
Jérémie Guez, Waël Sersoub en Tugba Sunguroglu (‘Kanun‘)
Elliott Crosset Hove (‘Godland‘)
Genomineerden voor De Jamies (De Grote Post)

Donderdag 02.02
Dorothée van den Berghe, Ruth Beeckmans en Welket Bungué ‘Aller/Retour
Yahya Terryn, Ali Can Ünal, Farouk Jomâa Ben Ali, Izzy L’hamiti, Mesut Aslan, Alici Serdi Faci, Aime Claeys en Willem Wallyn ‘Zonder afspraak
Lubna Azabal (‘Le bleu du caftan‘)

Vrijdag 03.02
Marta Savina (‘La ragazza del futuro’)
Natali Broods, Ellie de Lange, Lynn Van Royen, Abigail Abraham, Melody Klaver, Jean Janssens, Gene Bervoets, Wim Opbrouck, Tim Oliehoek, Boris Van Severen en Lukas Bulteel ‘Arcadia

Zaterdag 04.02
Genomineerden voor De Ensors (Kursaal Oostende)

 

Check Also

Découvrez le jury pro des « Young Talent Awards » 

L’attente des réalisateurs en herbe est presque terminée. Puisque c’est ce 14 décembre qu’à côté …