Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast & crew.

De film werd opgenomen in de internationale LOOK! competitie van het Filmfestival van Oostende, waar een internationale, professionele jury op zoek gaat naar de Beste Film waarin het beeld het verhaal naar een hoger niveau tilt. Samen met A Team Productions (Torpedo) bracht The Searchers deze Belgische-Irakese–Nederlands–Duitse productie Baghdad Messi van Sahim Omar Kalifa voor het eerst naar het witte doek in de Koningin der Badsteden: Oostende.

De première werd voorafgegaan door een rode loper-moment, waar een elftal ​ jonge voetballers voor de nodige sfeer zorgden. De hoofdrolspeler Ahmed Mohammed Adullah (Hamoudi) was speciaal voor deze gelegenheid afgezakt vanuit Irak om de première bij te kunnen wonen in het gezelschap van Zahraa Ghandour (Salwa, de moeder van Hamoudi) en Atheer Adel (Kadhim, Hamoudi’s vader). Uiteraard was ook regisseur Sahim Omar Kalifa van de partij, die tijdens het fotomoment zelfs even een balletje opgooide met de jonge Ahmed.

Na afloop van de première kreeg de cast & crew een applaus en vertelde Omar Kalifa waarom hij van zijn kortfilm uit 2012 een langspeler wilde maken:

« Ik wilde de liefde voor voetbal in de film verwerken – en hoe die passie in een moeilijke situatie angst, gevaar en ellende kan afweren. Ook al heb ik mijn been nooit verloren en niet dezelfde ervaringen gedeeld als Hamoudi, toch ligt Baghdad Messi me zeer nauw aan het hart. »

Maar ook Zahraa Ghandour – de actrice die de rol van Hamoudi’s moeder vertolkt in de film – sprak haar lof uit over ‘Baghdad Messi’ en vooral over diens regisseur:

« Sahim was echt de verbindende kracht van onze crew en hij is erin geslaagd om ons als groep samen te brengen. »

Omar Kalifa regisseerde de gelijknamige kortfilm Baghdad Messi  in 2012. Het scenario is van de hand van Kobe Van Steenberghe met wie Sahim reeds verschillende keren succesvol samenwerkte. Baghdad Messi is de eerste film waarbij The Searchers optreden als co-producent.

In Baghdad Messi volgen we de Iraakse Hamoudi (11) die leeft voor voetbal en wiens grootste droom het is om ooit net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer hij op een dag betrokken raakt bij een aanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog waar te kunnen maken.

Baghdad Messi is vanaf 29 maart te bekijken in Belgische bioscopen.

Het Filmfestival van Oostende loopt dit jaar van 27 januari tot 4 februari. Tickets voor ​ (komende) ‘Baghdad Messi’ vertoningen koop je hier.  

Check Also

Découvrez le jury pro des « Young Talent Awards » 

L’attente des réalisateurs en herbe est presque terminée. Puisque c’est ce 14 décembre qu’à côté …