Jaan Stevens over Stier & Schorpioen!

De Winnaar van de FFO-kortfilmcompetitie is nu online te bekijken. Regisseur Jaan Stevens kan je deze week ook ontmoeten op DOCVILLE.

Samen met Rik De Bruycker maakte Jaan Stevens de muziekdocumentaire Stier & Schorpioen. De film biedt een unieke inkijk in het maakproces van de uitdagende plaat Pourriture Noble van Zwangere Guy en Lander Gyselinck en hun ontluikende vriendschap. In de documentaire zien we hoe jazz en rap samen komen maar zich niet zonder stoot laten mengen. Stier & Schorpioen ging in première op Filmfestival Oostende en won daar ook de prijs voor Beste Kortfilm in de kortfilmcomptitie.

Het is niet de eerste keer dat Jaan een muziekdocumentaire maakte. In 2020 maakte hij samen met Michiel Venmans (Diekat, 408 Ambre) de film Bitterzoet. Hier volgen ze de Nederlandse artieste Eefje de Visser, die met haar album Bitterzoet officieel doorbrak in de muziekscene. Corona maakte een opmars en Eefje’s promotour viel volledig in het water. Als alternatief werd een concertfilm voorbereid, die volledig opgenomen werd in de Gentse loft De Robot Studios. De concertfilm werd genomineerd voor een 3FM Award voor Beste Muzikale Initiatief.

 

Stier en Schorpioen – Lander Gyselinck en Zwangere Guy

Stevens maakte al verschillende documentaires, één daarvan is For Eunice. Hier volgt hij de zusjes Eunice en Tama die op het Antwerpse Linkeroever wonen. Hun vader is vaak afwezig en hun moeder moet erg hard werken om rond te komen. Toch slaan de meisjes zich overal doorheen, ook dankzij het engelengeduld van de begeleiders in de klas, het zwembad en het jeugdhuis. Met For Eunice won Stevens een VAF-Wildcard en Prix Erasmus + Jeune Création op het FIPADOC filmfestival in Biarritz.

Met die Wildcard is hij nu bezig aan de afwerking van zijn nieuwe film. Here I Go gaat over een problematische tiener die op een afgelegen boerderij in de Franse Cevennen ruimte vindt om te genezen en zichzelf te zijn.

For Eunice

Momenteel is het documentairefestival DOCVILLE bezig, waar Jaan Stevens aan een panelgesprek deelneemt over de toekomst van jonge filmmakers. Hoe kijken studenten en jonge makers vandaag naar het documentaire genre en hun toekomst? Waar liggen ze van wakker? Waar willen ze films over maken en op welke manier?

Het panelgesprek maakt deel uit van Day of the Doc en zal doorgaan op donderdag 30 maart. Stevens wordt vergezeld door Evi Cats (Les murs qui crient), Mischa Dols (Hemelpoort), Gilles van Daelen en Zaïde Bil (Seismos).

Bekijk hier de documentaires Stier & Schorpioen en For Eunice. Tickets en info over het panelgesprek op DOCVILLE vind je hier.

 

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …