Componist Elliot Goldenthal ontvangt Lifetime Achievement Award op de 24ste World Soundtrack Awards!

Elliot Goldenthal

De Amerikaanse componist Elliot Goldenthal zal de Lifetime Achievement Award ontvangen tijdens de 24e editie van de World Soundtrack Awards (WSA), de jaarlijkse filmmuziekprijzen van Film Fest Gent. Naast de Oscar-, Golden Globe- en WSA-winnende score voor ‘Frida’ omvat Goldenthals rijke carrière ook muziek voor films als ‘Interview with the Vampire’, ‘Heat’, ‘Batman Forever’, ‘Michael Collins’, ‘Titus’ en ‘Across the Universe’.

Elliot Goldenthal, die 70 wordt dit jaar, zal de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen op 16 oktober 2024 in Muziekcentrum De Bijloke op het WSA Ceremony & Concert. Tijdens dit concert zal het Brussels Philharmonic onder leiding van maestro Dirk Brossé een selectie van zijn werk brengen. Goldenthal bracht in 2000, samen met regisseur Julie Taymor, een eerste bezoek aan Film Fest Gent en de WSA voor de première van ‘Titus’ (1999). In 2003 keerde Goldenthal terug naar Gent en won hij de WSAward voor ‘Soundtrack Composer’ en ‘Best Soundtrack of the Year’ voor ‘Frida’ (2002). Acht jaar later was hij een van de prominente gasten op de 11e World Soundtrack Awards naast Oscarwinnaars Howard Shore, Hans Zimmer en Giorgio Moroder.

De passie voor muziek was bij Elliot Goldenthal al op jonge leeftijd aanwezig. Hij werd geboren en grootgebracht in een multiculturele buurt in New York City, waardoor hij al vroeg in aanraking kwam met een diversiteit aan muziekculturen en -genres. Goldenthal studeerde piano en trompet en speelde veel jazz en rock. Zijn talent bracht hem naar de Manhattan School of Music, waar componisten John Corigliano en Aaron Copland zijn mentors waren. Hier behaalde hij in 1977 zijn Bachelor of Music, waar hij twee jaar later een Master of Music aan kon toevoegen.

Goldenthal staat bekend om zijn combinatie van orkestrale, jazz, rock en elektronische stijlen. Zijn partituren onderscheiden zich door experimentele en onconventionele technieken, waarbij hij tonale en atonale harmonie met elkaar vermengt. Daarnaast verrijkt hij zijn filmmuziek met elektronische en etnische invloeden. Goldenthal streeft er met zijn muziek naar om de performance van de acteurs en narratieve nuances te versterken. Zijn eerste WSA-nominatie viel hem te beurt in 2002, voor ‘Best Original Song’ met “The Dream Within” van ‘Final Fantasy: The Spirits Within’ (2001).

Elliot Goldenthal: “Het is een grote eer om de Lifetime Achievement Award van de World Soundtrack Awards 2024 te mogen ontvangen. Ik heb een lange voorgeschiedenis met zowel de awards als met maestro Dirk Brossé. Beiden zijn vooraanstaande krachten in het behoud en de viering van filmmuziek. De lijst van voorgaande ontvangers, onder wie vele componisten die ik hoogacht in het domein van filmmuziek, is één groot eerbetoon aan de kunstvorm. Elke componist is vereerd om in hun gezelschap te mogen vertoeven.”

Goldenthal componeert naast filmmuziek ook muziek voor orkest, theater, opera en ballet. Voor zijn muziek voor de opera Grendel (2006) was hij een van de twee finalisten voor de Pulitzer Prize voor Muziek. Hij schreef muziek voor het ballet van Othello (1997), William Shakespeares A Midsummer Night’s Dream (2013) en de musicals The Green Bird (1999) en Juan Darién: A Carnival Mass (1988). De laatste leverde hem vijf Tony-nominaties op. Sinds de jaren ‘80 werkt Goldenthal veel samen met zijn artistieke en levenspartner Julie Taymor. Naast Grendel en Juan Darién: A Carnival Mass componeerde Goldenthal voor meerdere door Taymor geregisseerde films, zoals ‘Titus’ (1999), ‘Across The Universe’ (2007) en ‘The Tempest’ (2010). ‘Frida’, zonder twijfel hun meest gevierde samenwerking, leverde hem een Academy Award, een Golden Globe en twee World Soundtrack Awards op. Goldenthal ontving ook een nominatie voor ‘Best Original Song’ bij zowel de WSA als de Oscars voor “Burn it Blue”, uitgevoerd door Caetano Veloso en Lila Downs in Frida, met lyrics geschreven door Taymor. Hij ontving nog vaker Oscar- en Golden Globe-nominaties, onder meer voor ‘Interview with the Vampire’ (1994) en ‘Michael Collins’ (1996), beide geregisseerd door Neil Jordan.

Andere opvallende scores schreef Goldenthal voor Michael Manns ‘Heat’ (1995) en ‘Public Enemies’ (2009), Gus Van Sants ‘Drugstore Cowboy’ (1989), David Finchers ‘Alien³’ (1992) en Neil Jordans ‘The Butcher Boy’ (1997). Meer recent werkte hij aan de Netflix-film ‘Our Souls at Night’ (2017), Julie Taymors ‘The Glorias’ (2020) en het theaterstuk M. Butterfly (2017) met in de hoofdrol Clive Owen. Goldenthal verdiende een plek in de New York Foundation for the Arts (NYFA) Hall of Fame en ontving de ASCAP Founders Awards in Los Angeles. Momenteel werkt hij samen met Julie Taymor aan een nieuwe musical.

Praktische info

Elliot Goldenthal zal de Lifetime Achievement Award ontvangen tijdens de World Soundtrack Awards Ceremony & Concert, op 16 oktober in Muziekcentrum De Bijloke in Gent.

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …