‘Dag ma’ wint Juryprijs Beste Belgische Docu op Docville!

Donderdag was de slotavond van DOCVILLE in Leuven, traditioneel worden dan de winnaars bekend gemaakt.

Dag Ma van regisseursduo Marie De Hert en Ellen Pollard ging naar huis met de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire, geschonken door Sabam for Culture. De documentaire brengt het verhaal over de unieke band tussen een moeder (102) en haar dochter (65).

Een intiem portret van een moeder en dochter die samen in een woonzorgcentrum wonen, dat volgens de jury een visueel bijzonder moeilijk territorium betrad, maar met zoveel liefde en vernuft in beeld gebracht, dat ze unaniem beroerd waren. De ogenschijnlijk moeilijk doordringbare protagonisten werden, dankzij het opmerkzame oog van de makers, mensen die de jury meteen in hun hart heeft gesloten.

De jury bestond uit cinematograaf Lou Berghmans, filmmaker Floris-Jan Van Luyn en festivalorganisator Willem Wouters. In 2021 stonden De Hert en Pollard al op Docville met hun kortfilm Fien, Jip & Fien, toen kregen ze een eervolle vermelding van Sabam.

Regisseurs Ellen en Marie richtten in 2015 productiehuis Poolhert op, dit begon vanuit een passie voor diep menselijke verhalen. Momenteel werken ze aan hun eerste fictieserie Babyproof voor VRT MAX. Dag Ma is een co-productie met Borgerhoff & Lamberigts, bekijk hier de trailer.

Synopsis:

Irène en haar dochter Yvette wonen samen in woonzorgcentrum Sint Jozef te Lier. Irène woont er vanwege haar oude leeftijd. Voor Yvette wordt een uitzondering gemaakt. Zij mag bij haar moeder wonen omdat ze niet zonder kan. Moeder en dochter hebben nog niet één dag zonder elkaar doorgebracht. De documentaire volgt Yvette bij haar reis naar meer zelfstandigheid en haar herontdekking van de wereld.

Braziliaan Bruno Jorge won de de Juryprijs in de Internationale Competitie voor The Invention of The Other. De film komt bij deze rechtstreeks op de longlist van de 2024 Oscars. Rojek van Canadees filmmaker Zaynê Akyol won de Juryprijs in de Topics CompetitieCody Sheehy ​​won de allereerste Nationale Loterij Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire binnen de ScienceVille Competitie voor Make Better People.

De winnaar van de Publieksprijs is Wolf van de Nederlander Cees van Kempen, met in de Vlaams versie de vertelstem van Dirk Draulans.

Volgend jaar viert DOCVILLE zijn 20e verjaardag en zal het filmfestival doorgaan van woensdag 20 tot donderdag 28 maart.

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …