Vier projecten op komst van Charlie Dewulf!

© Kurt Liefsoons

Het scenario voor de jeugdfilm Marit & the Maximarket van Charlie Dewulf en Wouter Van Haver werd onlangs geselecteerd voor het Cinekid Festival Script LAB. Daarnaast zijn er nog een aantal projecten waar Charlie aan bezig is, waaronder de webserie brak.

Waar gaat die over?

© Kurt Liefsoons

brak gaat over onze generatie die, vaak ook ingegeven door zelftwijfel, te veel met Instagram en social media in het algemeen bezig is. Ons hoofdpersonage Bobbie gebruikt Instagram voornamelijk om te tonen hoe grappig en onhandig ze wel is. Wanneer ze haar voet breekt en de hele zomer vast zit op haar appartement, kan ze het medium niet meer gebruiken als voorheen en wordt ze geconfronteerd met zichzelf en haar destructieve patronen.

De hoofdrol wordt gespeeld door Joke De Bruyn, van wie het idee ook kwam. Verder hebben we alles samen geschreven. Zelfs tot de styling en het decor, het was altijd een tandem met ons twee. We doen alles in dialoog, maar op de set regisseer ik wel.

We hebben twee en een half jaar gewerkt aan brak, tot aan de shoot nu. Het is dus heel fijn om nu eindelijk op de set te staan en de wereld die we bedachten tot leven te wekken. We zouden eerst in mei draaien, maar Covid-19 heeft alles een beetje opgeschoven. Dat was natuurlijk een domper, maar achteraf gezien heeft het ons ook wat extra tijd gegeven voor de voorbereiding.

Hoe gaat het nu op set met de voorzorgsmaatregelen?

© Kurt Liefsoons

Net als elke set, houden we ons strikt aan de veiligheidsvoorschriften. We beschouwen het als een luxe dat we in deze bizarre tijden überhaupt onze serie kunnen inblikken. Iedereen draagt mondmaskers en bewaart afstand van elkaar. Het is uiteraard wat omslachtiger werken en vooral ook wat aanpassen. Je gedraagt je iets minder amicaal, je geeft geen knuffels en geen kussen, wat voor mij normaal gezien wel de gewoonte is.

Hebben jullie het script moeten aanpassen aan de omstandigheden?

brak speelde zich initieel deels af op een paar zomerfestivals, dus we hebben voornamelijk de evenementen eruit moeten halen. Verder valt het gelukkig goed mee, want het was eigenlijk al een heel “coronaproof” script omdat we altijd in het appartement van Bobbie, het hoofdpersonage, blijven. Alles wat daarbuiten gebeurt, zie je enkel via Instagram Stories. Doordat Bobbie haar voet breekt en niet buiten kan komen, heeft ze vooral contact met mensen via online kanalen.

Het was best wel treffend om tijdens de lockdown de scenario’s in dat opzicht onder de loep te nemen en te beseffen dat ons verhaal eigenlijk al ging over hoe iemand in isolement geraakt. Mensen die het lazen, noemden ons zelfs al lachend “orakels” omdat het lijkt alsof we de situatie bijna voorspeld hadden. Op zich is brak er in de afgelopen periode dus alleen maar meer herkenbaar en relevant op geworden.

Wie speelt er nog mee, buiten Joke?

© Kurt Liefsoons

Lize Feryn speelt één van de beste vriendinnen van Bobbie, samen met Amara Reta en Jennifer Heylen. Nathan Naenen en Yemi Oduwale vertolken Bobbies love interests, Gène Bervoets en Tania Van der Sanden spelen de ouders van Bobbie.

Omdat brak zich ook voor een groot deel op Instagram afspeelt, hebben we nu alvast een Instagram account (@brak.official_) gelanceerd, die een verlengde vormt van de eigenlijke serie, die te zien zal zijn via VTM Go. We werken ook samen met influencers voor onze campagne.

Dat gaat erg breed, maar de rode draad is dat we mensen engageren die een duidelijke link vertonen met de thema’s van onze webserie én waar wij zelf ook naar opkijken. Zoals Karen François, Dalilla Hermans, Noortje Palmers, Ikram Aoulad, Jitske Van de Veire, Christina De Witte, Hinda Bleukens, Uwi van Hauwermeiren en niet te vergeten Lars en Timo van Kaart Blanche. Ook voor de muziek zullen we dit doortrekken en plannen we te werken met Belgische vrouwelijke artiesten.

Aan welke projecten werk je nog?

© Kurt Liefsoons

Ik heb een aantal projecten in ontwikkeling. Zo ben ik onder andere bezig met mijn debuutfilm, de jeugdfilm Marit & de Maximarkt, waar ik net VAF ontwikkelingssteun voor ontving en mee naar het Cinekid Scriptlab mag.

Dat is een script atelier in Amsterdam en op de Berlinale, waarbij je samengebracht wordt met script doctors en andere makers om je scenario naar een volgend niveau te brengen. Ik ben erg opgetogen om hieraan deel te nemen, samen met Wouter Van Haver, die het script mee schrijft.

En waar gaat je film over?

De enige manier voor buitenbeentje Marit (16) om erbij te horen is Meest Gewaardeerde Werknemer te worden in de enorme magische Maximarkt, maar tijdens haar sollicitatie wordt ze bestempeld als “Error”. Terwijl de problemen in de winkel zich opstapelen, zal Marit moeten uitzoeken waar ze écht thuishoort.

Van waar komt dat idee, is het sterk verbonden met wie jij bent en jouw idealen?

© Kurt Liefsoons

Absoluut, het thema is eigenlijk interseksueel feminisme. Iedereen is een beetje ongelukkig in de Maximarkt, voelen zich op de één of andere manier niet helemaal op hun plek. Mensen gaan liegen over wie ze zijn, omdat hun identiteit nog niet bestaat in een verouderd systeem.

Dat is een thematiek die mij persoonlijk ook erg nauw aan het hart ligt. Ik ben non-binair, en identificeer mij dus niet als man of vrouw. Om de crew van brak daar bewust van te maken, zijn de voornaamwoorden van iedereen ook op de callsheet gezet. Ik wil graag hopen dat dat het nieuwe normaal wordt. Het wordt ook al veel onder signaturen van bedrijven gezet: hij/hem, zij/haar en voor mij dus die/hen of hun.

Het is eigenlijk door het schrijven van Wantje & de Wheezers, een animatiefilm in vroege ontwikkeling waar ik ook aan werk, dat ik voor mezelf een aantal cruciale zaken ontdekt heb.

De film speelt zich af in een wat aftandse wasmachine waar piepkleine, stoffige wezentjes: de Wheezers leven. Wantje, een gedreven non-binaire Wheezertje – wil in het besturingssysteem werken, maar daar worden alleen mannelijke Wheezers toegelaten. Wantje probeert er stiekem toch te werken en dat gaat niet zonder horten en stoten.

Voor dit project hebben we Scenariosteun ontvangen van het VAF. Dankzij die steun kunnen we het verhaal en de storyboards verder beginnen uitwerken.

Er is ook nog een vierde project?

© Kurt Liefsoons

Ja, Soulsearchers, waarvoor we graag Ontwikkelingssteun willen aanvragen na de zomer. Dat is een Virtual Reality-ervaring waarbij je als publiek uitgenodigd wordt om problemen of misdaden in de galaxy op te lossen. Dat zal waarschijnlijk in een bus of een kamer zijn, die een soort ruimteschip voorstelt.

De ervaring begint eigenlijk al vanaf dat je binnenstapt, voor je de VR-bril aandoet. Daarna gaan ze naar de eerste planeet, dat is Prisma, waar iedereen letterlijk een kleur is. Daar is een pandemie uitgebroken, en jij moet als kijker op zoek naar de patient zero die het veroorzaakt heeft.

De release van brak staat gepland voor november, op VTM GO. De andere projecten van het getalenteerde orakel Charlie Dewulf volgen we uiteraard ook op de voet!
 
Je kan brak nu al volgen via het Instagram-kanaal @brak.official_

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …