Opnames WIL gestart met topcast!

Regisseur Tim Mielants start met filmopnames van WIL, naar de bestseller van Jeroen Olyslaegers, met top ensemble – cast!

Deze week zijn in Antwerpen de opnames gestart van de boekverfilming van WIL in een regie van Tim Mielants. WIL vertelt het verhaal van drie jonge mensen die trachten te overleven in een bezette stad, waarbij Stef Aerts, Matteo Simoni en aanstormend talent Annelore Crollet de hoofdrollen spelen. Verder wordt Tim omringd door een fantastische ensemble – cast.

In dit spannende drama tegen de achtergrond van WO II in Antwerpen speelt de crème de la crème van de Lage Landen mee: Dirk Roofthooft, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Jan Bijvoet, Els Dottermans, Jan Decleir, Frieda Pittoors, Frank Vercruyssen, Ariane Van Vliet, Tine Van den Wyngaert, Sofie Decleir, Valentijn Dhaenens, Felix Meyer en Marc Lauwrys.  Uit Nederland zijn Pierre Bokma en Karina Smulders van de partij. Verder vertolken de Duitse Dimitri Schaad en Pit Bukowski en de Poolse Szymon Wroblewski een belangrijke rol.

WIL is Tims tweede film na De Patrick, dat zowel nationaal als internationaal op veel erkenning kon rekenen. Eerder regisseerde hij ook al o.a. de internationale succesvolle reeksen Peaky Blinders en Legion. Carl Joos (De Premier, Ritueel), schreef de adaptatie van de bestseller van Jeroen Olyslaegers, die ondertussen in acht talen vertaald werd, meerdere grote literaire prijzen won, en door The Times gekwalificeerd werd als historische fictie op haar best.

Ook D.O.P. Robrecht Heyvaert (Zillion, Bad Boys for Life, Patser, …) is aan boord. WIL is een internationale coproductie in samenwerking met Nederland en Polen. In België sloegen Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet de handen in elkaar voor deze belangrijke productie.

De filmopnames vinden plaats in heel België en Polen en duren tot half juli. Kinepolis Film Distribution brengt de film uit in de Belgische bioscoop in het najaar van 2023, Paradiso Filmed Entertainment verzorgt de Nederlandse distributie. Na een bioscooprelease in de Benelux komt de film wereldwijd uit op Netflix.

‘Als auteur kan een mens alleen maar gelukkig worden van het artistiek en organisatorisch talent dat zich hier aandient. Van bij het begin heb ik gevoeld dat de inhoud van dit grote project even belangrijk is als de vorm. Dit zijn mensen die niet alleen een spannende film voor een breed publiek willen maken, maar op basis van het onderwerp geloven dat het noodzakelijk is om dit nu te doen.’, aldus Jeroen Olyslaegers.

“De film onderzoekt of je in tijden van oorlog een goed mens kan zijn als je doet wat je moet doen om te overleven. Of geluk moet hebben om aan de juiste kant van de geschiedenis te staan?”  vult Tim Mielants verder aan.

WIL is een productie van Lecter Scripted Media, Menuetto en Minds Meet in coproductie met het Waalse Les Films du Fleuve, het Nederlandse Topkapi Films en het Poolse K & K Selekt Films.WIL kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. Ook het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en minister van Cultuur Jan Jambon, investeerde in de film. Daarnaast wordt WIL gefinancierd door het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel (CCA), de Belgische tax shelter, het Nederlands Film Fonds, de Nederlandse Production Incentive, Kinepolis Film Distribution (KFD) en Netflix. De roman WIL is in 2016 gepubliceerd door Uitgeverij De Bezige Bij.

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …