Vlaamse documentaires bekroond op CPH:DOX!

Tijdens de prijsuitreiking van het internationale documentaire-festival CPH:DOX zijn twee Vlaamse films gelauwerd. ‘Grand Me’ van Atiye Zare Arandi en Bram Crols won de NEXT:WAVE Award. ‘Marching in the Dark’ van VAF Wildcardlaureaat Kinshuk Surjan kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS-competitie. Beide films gingen afgelopen week in Kopenhagen in wereldpremière.

Grand Me

‘Grand Me’ van Atiye Zare Arandi en Bram Crols won de hoofdprijs in NEXT:WAVE-competitie voor opkomend filmtalent van CPH:DOX.

In ‘Grand Me’ volgen we het Iraanse meisje Melina, negen jaar oud. Ze woont bij haar grootouders in de Iraanse stad Isfahan. Haar ouders zijn gescheiden en haar moeder worstelt met de relatie met haar nieuwe man en die met haar dochter. Op negenjarige leeftijd is Melina oud genoeg om een voogdijzaak voor de rechter te brengen. Met de wet aan haar kant hoopt ze eindelijk haar eigen voogd te kunnen kiezen.

De regie en het scenario van ‘Grand Me’ zijn een creatieve samenwerking tussen de Iraanse Atiye Zare Arandi en de Belgische Bram Crols. De productie is van Mark Daems en Bram Crols voor Associate Directors, in coproductie met de VRT, Atam Film en Al Jazeera Documentary Channel. De internationale sales agent is het Franse CAT&Docs.

De jury op CPH:DOX koos voor ‘Grand Me’ omdat de film “de aandacht vestigt op vragen over moederschap, transformatie en het begrip ‘erbij horen’, terwijl onrechtstreeks de positie en rechten van vrouwen in de hedendaagse Iraanse samenleving onder de loep worden genomen.” Het juryverslag besloot met: “Grand me is een bewijs van de veerkracht van Melina en haar grootouders, maar ook van de inherente imperfectie en tekortkomingen van wat het is om mens te zijn.”

Marching in the Dark

‘Marching in the Dark’ van Kinshuk Surjan kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS-competitie van CPH:DOX.

In ‘Marching in the Dark’ keert de van oorsprong Indiaase filmmaker Kinshuk Surjan terug naar zijn geboorteland. Tegen de achtergrond van het stijgende zelfmoordaantal onder boeren in India vindt Sanjeevani, een jonge boerenweduwe, kracht, vreugde en gezelschap in een groep sterke vrouwen die net zoals zij hun man verloren aan zelfmoord. Tijdens sessies met een plaatselijke psycholoog vindt ze de moed om haar verdriet te overwinnen, sociale taboes te doorbreken en te streven naar financiële onafhankelijkheid en een betere toekomst voor haar kinderen.

Terwijl nieuwe zelfmoorden haar gemeenschap teisteren en haar vastberadenheid op de proef stellen, vindt Sanjeevani heling in het confronteren van haar verdriet en het helpen van andere boerinnen zoals zij in een sterk patriarchale samenleving.

Uit het juryverslag: “Onze speciale vermelding gaat naar een zintuiglijk verbluffend stuk dat de kracht van vrouwen eert […], een ode aan vrouwen die een gemeenschap opbouwen in de zoektocht naar een beter leven voor zichzelf en hun gezinnen.”

‘Marching in the Dark’ is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan, die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject, de korte documentaire De Flandrien.

‘Marching in the Dark’ is een Belgisch-Nederlands-Indiaase coproductie. Producenten zijn Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met SNG Film en NoCut Film Collective. Het Zwitsers-Franse salesagentschap Lightdox vertegenwoordigt de internationale rechten op de film.

Check Also

Hooverphonic sluit uitverkochte première van ‘Back to Black’ muzikaal af!

Na het hartverwarmende eerbetoon aan Amy Winehouse tijdens de première van ‘Back to Black’ in …