VAF Wildcards 2019 uitgereikt in Leuven!

Op de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven zijn vanavond voor de 15de keer de VAF Wildcards uitgereikt, de jaarlijkse prijzen voor aanstormend filmtalent. Dit jaar gaan de VAF Wildcards naar Dorian Jespers (Fictie), Charlotte Lybaert (Fictie), Jaan Stevens (Documentaire), Timothée Crabbé (Animatie) en Elie Maissin (FilmLab). De jury gaf daarnaast ook eervolle vermeldingen aan Axelle Lenaerts (Documentaire) en Martijn Van de Wiele (FilmLab). Met een totale waarde van 245.000 EUR zijn de VAF Wildcards de grootste filmprijzen van het land en een springplank naar een carrière als filmmaker.

In totaal werden 62 films van pas afgestudeerde filmmakers ingeschreven voor de Wildcardcompetitie van dit jaar: 25 fictiefilms, 13 documentaires, 15 animatiefilms en 9 experimentele single-screenwerken voor de FilmLab-categorie. De winnaars zijn gekozen door een gespecialiseerde jury, met daarin bekende namen uit de Vlaamse filmwereld zoals Film Fest Gent-programmadirecteur Wim De Witte, Canvas-netcoördinator Simon Vrebos en actrice Ruth Bequart. Daarnaast zetelden met Juanita Onzaga, Mieriën Coppens, Nienke Deutz en Miwako Van Wayenberg ook enkele voormalige VAF Wildcardlaureaten in de jury.

Uit de 62 inzendingen werden vijf VAF Wildcardwinnaars en twee eervolle vermeldingen geselecteerd. Bij de vijf winnende projecten zijn er twee eindwerken van School of Arts HoGent (KASK), twee van RITCS School of Arts en een laatste van LUCA School of Arts (campus Sint-Lukas Brussel).

De VAF Wildcards zijn samen goed voor 245.000 EUR, waarmee het de grootste filmprijzen van het land zijn. Er worden Wildcards uitgereikt in alle categorieën die het VAF ondersteunt: twee Wildcards Fictie (60.000 EUR), een Wildcard Documentaire (40.000 EUR), een Wildcard Animatie (60.000 EUR) en een Wildcard FilmLab (25.000). Een eervolle vermelding is goed voor waardebonnen van de facilitaire bedrijven Camalot en Flow.

De Wildcards Fictie gaan dit jaar naar Dorian Jespers en Charlotte Lybaert

Dorian Jespers (KASK) maakte met Sun Dog een portret van een jonge slotenmaker in Moermansk, een bevroren stad in de duisternis van het Russische Noordpoolgebied. De jury was naar eigen zeggen “getriggerd door de sfeer en de arena van deze film” en had het over een “eigenzinnige filmmaker die zijn eigen stem durft te gebruiken” en een “experimentele visuele stijl die zorgt voor een innemende ervaring”. Sun Dog kreeg in oktober al een eervolle vermelding op het Film Fest Gent en zal in januari worden vertoond in de kortfilmcompetitie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR).

Synopsis
Fedor is een jonge slotenmaker in Moermansk, een bevroren stad in de duisternis van het Rus- sische Noordpoolgebied. Klant na klant dwaalt hij door de steegjes van beton, geanimeerd door een fantasie die hem isoleert van de stad en zijn bevolking. Zijn dromen tasten zijn relatie tot de realiteit aan en openen de deur naar een fantasmagorisch universum; een tweede zon komt op boven het Russische Noordpoolgebied.

Regisseur Dorian Jespers
School School of Arts HoGent (KASK) script Dorian Jespers
DOP Arnaud Alberola, Dorian Jespers
Montage Omar Guzmán
Muziek Felix Casaer
Duur 21’

 

Charlotte Lybaert (KASK) won een VAF Wildcard met Gyre, een coming-of-age-verhaal over een meisje dat maar moeilijk haar plek vindt en langzamerhand het contact verliest met de realiteit. De jury had lof voor de subtiele manier waarop deze film vertelt over de leefwereld van een jong meisje en noemde het een “mysterieuze en poëtische film die erg veel maturiteit uitstraalt.” Met Gyre was Charlotte Lybaert ook al geselecteerd voor de Studentenfilmcompetitie van Film Fest Gent en voor de Vlaamse Competitie van het Kortfilmfestival in Leuven.

Synopsis
Alice heeft er moeite mee een plek in de groep te vinden en beschouwt haar vriendin als de oorzaak. Banale incidenten lijken hun sporen na te laten. Langzamerhand verliest Alice contact met de realiteit. Haar gekleurde werkelijkheid krijgt een donkere toon. Een fictiefilm over een beleving, hoe kleine dingen een grote impact kunnen hebben.

Regisseur Charlotte Lybaert
School School of Arts HoGent (KASK)
Script Charlotte Lybaert, Tijmen Govaerts
DOP Maxime Lahousse
Montage Febe Simoens
Muziek Nils Vermeulen
Duur 19’53”

De Wildcard Documentaire gaat dit jaar naar Jaan Stevens

Jaan Stevens (RITCS) schetst met Voor Eunice een portret van twee jonge meisjes, de zussen Eunice (7) en Tarma (9) die opgroeien in een kansarme omgeving. De jury koos voor Voor Eunice omwille van het relevante verhaal dat wordt verteld vanuit het perspectief van de sterke protagonist. “De visuele uitwerking van de film toont dat deze maker de juiste keuzes weet te maken en dat hij een erg matuur filmmaker is”, aldus nog het juryverslag.

Synopsis
Eunice (7) groeit samen met haar zus Tarma (9) op in een kansarme omgeving. Speelse kinderlijkheid moet al gauw plaats maken voor de harde realiteiten die zich opdringen in hun betonnen speeltuin.

Regisseur Jaan Stevens
School RITCS School of Arts
Script Jaan Stevens
DOP Jaan Stevens
Montage Arnaud Callens
Muziek granvat
Duur 31’04”

Naast Voor Eunice gaf de jury een eervolle vermelding aan Axelle Lenaerts (KASK) met haar eindwerk Okaeri, een visueel sterke, persoonlijke documentaire waarin de filmmaakster zich een universele vraag stelt: waar voelt het als thuis?

De Wildcard Animatie gaat dit jaar naar Timothée Crabbé

Timothée Crabbés (LUCA) eindwerk Balance is een poëtische stop-motionfilm over twee acrobaten, partners op het podium en in het leven, die hun perfecte balans op zijn kop gezet zien worden. De jury was ontroerd door de subtiele vertelling en het verbluffende technische talent en noemde de filmmaker een “erg gedreven en veelbelovend talent”. Balance werd in Leuven ook vertoond als onderdeel van de Vlaamse Animatiecompetitie.

Synopsis
Acrobaten Alec en Theo, partners op het podium en in het leven, vinden elkaar in een perfecte balans tussen tillen en vliegen, tussen leiden en volgen, totdat deze kwetsbare balans door een ongeluk op zijn kop wordt gezet. Terwijl Alec zijn fysieke situatie moet begrijpen, klimt Theo in de diepten van zijn wezen, op zoek naar de kracht om met de realiteit om te gaan.

Regisseur Timothée Crabbé
School LUCA School of Arts (campus Sint-Lukas Brussel)
Script Timothée Crabbé
DOP Timothée Crabbé
Montage Timothée Crabbé
Muziek Nicolas Marchant, Simon Leleux
Duur 7’02’’

De Wildcard FilmLab gaat dit jaar naar Elie Maissin

Elie Maissin (RITCS) dompelt je in haar experimenteel single screen-werk Het huis onder in de sfeer van een huis. Voor de jury is Het huis een maatschappelijk relevante film die op een gedurfde wijze en met een erg interessante eigen stijl een inkijk geeft in het leven van de personages. “Het is een film die ons heeft geraakt”, besloot de jury.

Synopsis
Als het huis louter nog een slaapzaal is, enkel een plek om te eten en slapen, dan is het geen belichaming meer van onze strijd.

Regisseur Elie Maissin
School RITCS School of Arts
Sscript Elie Maissin
DOP Mieriën Coppens
Montage Elie Maissin
Muziek Guillaume De Bergeyck
Duur 25’

Ten slotte was er nog een laatste eervolle vermelding, eveneens in de FilmLab-categorie, voor Martijn Van de Wiele (KASK). Met The Afterlife of Fatherbird regisseerde Van de Wiele een kleurrijke vertelling waarin de fascinatie van de mens voor vogels wordt verweven met persoonlijke herinneringen aan de kindertijd. De jury sprak van een “poëtische film die toont hoe je met een erg persoonlijk verhaal toch iets groots kan vertellen”.

De VAF Wildcards worden sinds 2005 uitgereikt en zijn een begrip in de Vlaamse filmwereld. De winnaars krijgen de kans om een eerste buitenschools project te maken, onder begeleiding van een individuele coach en met financiële ondersteuning van het VAF. Het maakt van de VAF Wildcards een onmisbaar instrument om nieuw en veelbelovend talent te begeleiden van de schoolbanken naar de professionele Vlaamse filmwereld.

De resultaten en het professioneel parcours van de VAF Wildcardlaureaten spreken tot de verbeelding. Gilles Coulier, Adil El Arbi en Bilall Fallah, Tom Van Avermaet, Nathalie Teirlinck, Gust Van den Berghe of Sahim Omar Kalifa zijn maar enkele fictieregisseurs die ooit een VAF Wildcard wonnen en intussen naam maakten. Ook voor documentairemakers zoals Eva Küpper, Sofie Benoot en Tim De Keersmaecker was de VAF Wildcard een springplank naar een succesvolle carrière.

Het afgelopen jaar brachten o.a. Eva Giolo en Christina Stuhlberger hun VAF Wildcardprojecten uit. Michiel Dhonts korte fictiefilm Holiday was de openingsfilm van het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en de documentaire Bile van Ira Goryainova beleefde recent nog zijn wereldpremière op IDFA. Intussen is het uitkijken naar de korte fictiefilms van de VAF Wildcardlaureaten Hans Vannetelbosch, Leonardo Van Dijl en José Daniel Granados en naar de animatiefilms van Liesbet van Loon en Jasmine Elsen.

Check Also

Titus De Voogdt en Hans Buyse over ‘Zodiac’!

Recent staken Titus De Voogdt (‘King of the Belgians’, ‘The Barefoot Emperor’) en Hans Buyse …