Baloji wint de New Voice Award in Cannes!

Augure, of Omen, van de Belgisch-Congolese filmmaker Baloji, won zojuist de ‘New Voice Prize‘ op het Filmfestival van Cannes. De jury van Un Certain Regard, voorgezeten door de Amerikaanse acteur John C. Reilly en verder bestaande uit Emilie Dequenne, Davy Chou, Paula Beer en Alice Winocour, heeft zojuist de winnaars bekendgemaakt.

De film ging afgelopen maandag in première in de Officiële Selectie op het Festival de Cannes. Hij werd toen al beloond met een langdurige staande ovatie.

foto: Jean-Pierre Malherbe

Augure is het verhaal van Koffi (Marc Zinga). Jaren geleden werd hij door zijn moeder in Congo verstoten omdat hij tekenen van een zogenaamde zabolo vertoonde. In het Swahili betekent zabolo tovenaar/magiër maar dan wel in de pejoratieve betekenis van het woord: demon of duivel. Tegen beter weten in beslist hij om samen met zijn Belgische vriendin Alice (Lucie Debay), die zwanger is van een tweeling, naar Lubumbashi terug te keren, met als doel om zijn echtgenote aan zijn familie voor te stellen. Het stel wordt er niet meteen met open armen ontvangen. Zijn moeder en vader gunnen het koppel amper een blik. En ter plekke voelt Koffi ook aan den lijve de greep van oeroude gebruiken en hardnekkig bijgeloof op het dagelijkse leven.

Augure komt op 8 november uit in België.

Check Also

Frank Lammers zondag de negenste

Frank Lammers over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

Frank Lammers, die sinds ‘Undercover’ niet meer van de Vlaamse televiseschermen weg te denken valt, …