Donderdagavond ging de Belgische première door van Zondebokken in Kinepolis Hasselt, de nieuwste film van Rocky Grispen.
Het was een waar belevingsevenement: denk aan Zillion, maar dan in een 18e eeuws jasje met figuranten en foltertuigen. Er waren 800 mensen aanwezig, waaronder Daens-regisseur Stijn Coninx: “Als filmmaker weet ik wat een huzarenstukje het is om dit op het scherm te krijgen”, zei hij na het zien van de film. “Chapeau!”
Zondebokken is een historisch film van regisseur Rocky Grispen, die eerder de animatiefilm Oxygen maakte. Hij vertelt het verhaal van de Bokkenrijders, de meest beruchte bende uit de 2e helft van de 18de eeuw. De tijd voor de Franse Revolutie was er in Belgisch en Nederlands Limburg één van misoogsten, honger, hoge inflatie, diverse bezettingen door buitenlandse troepen, pandemieën en opstand tegen de overheid. Een tijd van grote onzekerheid. Net zoals nu. Zo blijkt het verhaal dus ook nu nog altijd springlevend te zijn. Zondebokken is een kroniek van de gewone man die altijd het onderspit moet delven.
De productie is op een unieke manier tot stand gekomen. Er ontstond in Belgisch en Nederlands Limburg een gezamenlijk gevoel dat het regionale verhaal van de Bokkenrijders op een realistische en niet geromantiseerde manier verteld moest worden. Een speelfilm was er nog nooit over gemaakt. De gezamenlijke geschiedenis van de Bokkenrijders die beiden regio’s verbindt, heeft tot deze grensoverstijgende productie geleid.
Onder leiding van regisseur Rocky Grispen hebben een grote groep vrijwillige enthousiastelingen de handen ineen geslagen en is de productie op een professionele manier tot stand gekomen. Met de tomeloze inzet van cast en crew, hebben honderden mensen en enkele instanties de afgelopen 4 jaar aan deze film meegewerkt of financieel steun betuigd. Dit door eigen tijd, geld en inzet en middels crowdfunding en enkele kleine subsidies.
Hiermee wordt de film letterlijk gedragen door vele mensen uit beide Limburgen en aanpalende regio’s. Er is bewust gekozen voor Limburgse acteurs die in het Limburgs dialect spreken. De taal van het volk ten tijde van eind 18e eeuw. De film is ondertiteld, zodat de film overal in het land goed te volgen is. Tevens is er in België en Nederland gefilmd op diverse Limburgse locaties waar de Bokkenrijders daadwerkelijk actief zijn geweest. Daarnaast zijn ook historische bronnen geraadpleegd. Dit heeft er voor gezorgd dat het verhaal op een authentieke wijze tot stand is gekomen.
Met de passie van de cast en crew, waarbij de lat heel hoog lag én met hulp van professionals is het eindresultaat een prachtige film geworden die het historische erfgoed van Limburg groots “in the picture” zet.
Daarnaast heeft de film er voor gezorgd dat talentvolle mensen uit de regio zich verder hebben kunnen ontwikkelen. Sommigen zijn inmiddels al toegetreden tot de filmschool, zijn terecht gekomen in diverse film- en tv-serieproducties of zijn als kostuumontwerper aan de slag gegaan. De film is hiermee een mooie regionale springplank gebleken voor velen. Hiermee heeft de productie van de film al tot meerdere successen geleid, voordat de film in de bioscopen terecht is gekomen.
Vanaf 22 november zal de film in meerdere grotere en kleinere bioscopen te zien zijn in Limburg waaronder Kinepolis, Pathé en Vue. Daarna wordt er met de film getourd door heel België en Nederland.