Zondag 24 mei om 21u55 op Canvas: ‘The Last Male On Earth’!

The Last Male On Earth is een Belgisch/Nederlandse documentaire van Floor van der Meulen over de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn, genaamd Sudan. Emmy Oost coproduceerde met haar productiehuis Cassette for tinescapes. In 2016 kreeg zij de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs voor Film.

HET VERHAAL

De noordelijke witte neushoorns zijn het uitsterven nabij. In 2018 is Sudan, het laatste mannelijke exemplaar van deze soort, overleden. Nu blijven er nog twee vrouwtjes over in het Ol Pejeta reservaat in Kenia en als zij niet zwanger raken via kunstmatige inseminatie met het overgebleven zaad van Sudan, is het gedaan met de noordelijke witte neushoorns.

The Last Male on Earth vertelt het verhaal van Sudans laatste dagen op aarde. De film toont het grote aantal mensen dat betrokken is bij de verzorging van de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn. Niet enkel zijn verzorger komt aan het woord, maar we horen ook het verhaal van de toeristen die hem in zijn laatste dagen bezocht hebben, de PR en marketing manager en de toerisme manager van het reservaat en ook van de militair getrainde bewakers die ‘s nachts zwaar bewapend rond het verblijf van Sudan en de andere neushoorns patrouilleren. Het is immers de trieste realiteit dat de meeste noordelijke witte neushoorns geen natuurlijke dood sterven, maar afgeknald worden door stropers om hun kostbare hoorns. Ook verschillende wetenschappers komen aan het woord. Zij proberen ervoor te zorgen dat de overgebleven vrouwtjes bevrucht worden met het ingevroren zaad van Sudan. Een professor uit Berlijn en een dierenarts uit Italië proberen ervoor te zorgen dat Sudan alsnog nageslacht krijgt.

Wanneer Sudan gestorven is, zien we hoe hard mensen hierdoor geraakt worden. Er wordt getoond hoeveel impact het uitsterven van een diersoort kan hebben op de levens van mensen. Verzorger James Mwenda vraagt slechts één ding van de toeristen die Sudan bezochten, namelijk dat ze praten over de ervaring die ze in Ol Pejeta gehad hebben en de aandacht vestigen op het feit dat deze diersoort uitsterft door het toedoen van de mens. Het wordt duidelijk dat we de natuur dringend met meer respect moeten behandelen als we de globale biodiversiteit van onze planeet in stand willen houden. Het is de mens die zal moeten spreken voor de dieren omdat zij dat zelf niet kunnen.

 

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …