Zeevonk krijgt ECFA Award in Malmö!

Zeevonk heeft de ECFA Award gewonnen op het BUFF Malmö Filmfestival, het belangrijkste kinder- en jeugdfilmfestival in Scandinavië. Dat maakte de jury zonet bekend. Het speelfilmdebuut van Domien Huyghe kreeg eerder al een Speciale Vermelding van de Generation Kplus Kinderjury na de wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Berlijn.

Zeevonk is het speelfilmdebuut van Domien Huyghe. Voor zijn film sloeg hij de handen in elkaar met zijn zus en scenarist Wendy Huyghe, met een verhaal geïnspireerd op het overlijden van hun eigen vader 20 jaar geleden. Coscenarist is Jean-Claude van Rijckeghem. De film werd in de zomer van 2022 gedraaid in Oostende. Zeevonk ging in februari in wereldpremière als openingsfilm van het Generation Kplus-programma van de Berlinale, een competitieve sectie voor films over de leefwereld van kinderen en jongeren, en kreeg er een Speciale Vermelding van de Kinderjury. Daar komt nu de ECFA Award bij, die wordt uitgereikt door de European Children’s Film Association, een organisatie die sinds 1988 kwaliteitsfilms voor jong publiek in de schijnwerpers plaatst. De jury voor de ECFA Award van dit jaar bestond uit Tanja Tlatlik, Alfred Sesma en Gert Hermans.

De jury van het BUFF Malmö Filmfestiva lwist het volgende te vertellen over Zeevonk: “The main protagonist of our winning film is a strong female character conveying complex feelings of grief. More than to pity her we admire her strength and anger that are expressed in long shots and close-ups emphasizing her talent. We were convinced by the film’s true authenticity, in terms of storytelling and the setting of the story. Just like the film takes us from the seaside deep into the abyss, it also digs deeper into the emotional confrontations of children with each other and with their families. The film offered us a full cinematographic experience in which the use of sound and light create an uncanny atmosphere”.

Zeevonk gaat over het leven van Lena, een getalenteerde zeilster en skatester, dat op zijn kop wordt gezet wanneer haar vader samen met twee andere vissers sterft op zee. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat haar vader het ongeluk heeft veroorzaakt. Lena is echter overtuigd dat dit het werk is van een mysterieus zeewezen. Ze gaat tot het uiterste om het bestaan van het beest en de onschuld van haar vader te bewijzen. De hoofdrollen in Zeevonk worden vertolkt door Valentijn Dhaenens en Hilde De Baerdemaeker, naast nieuwkomer Saar Rogiers. Andere belangrijke rollen zijn voor Zouzou Ben Chikha, Lynn Van Royen, Sebastien Dewaele, Sverre Rous en Dunia Elwaleed. De productie is van Dries Phlypo en Stephen Vandingenen voor A Private View (Aanrijding in Moscou, Zagros, Mijn vader is een saucisse), in coproductie met het Nederlandse Viking Film. De productie kreeg steun van Eurimages, het Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, de Stad Oostende, de Belgische Tax Shelter, Casa Kafka Pictures empowered by Belfius en Eén. Paradiso Filmed Entertainment brengt Zeevonk op 29 maart bij ons in de bioscopen.

Domien Huyghe’s reactie toen hij ECFA award won: “Toen ik in Malmö in de zaal zat tussen honderden bezoekers, gebeurde er al iets magisch. Ineens was iedereen daar aan het roepen en hardop aan het supporteren voor Lena, ons personage. Na de beloning van het publiek kwam dan ook nog eens die Europese ECFA Award. Ik ben dolgelukkig en helemaal klaar voor de release in België”.

Zeevonk komt op 29 maart in de Belgische bioscopen en kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon.

Check Also

Baloji wint Ultima Film & Visuele Media!

Op dinsdag 30 april reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas uit tijdens een liveshow in …