‘Zagros’ nu ook naar Arras

Nadat onlangs werd bekendgemaakt dat ‘Zagros’, het langspeelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa, de enige Belgische film is in de officiële internationale competitie van Film Fest Gent 2017, heeft nu ook het Internationaal Filmfestival van Arras de film geselecteerd in zijn hoofdcompetitie.

In 2013 won Sahim de Eerste Prijs voor Beste Filmpitch op het Arras Film Festival. Vier jaar later kan hij ‘Zagros’ dus op datzelfde festival voorstellen aan het Franse publiek. De hoofdcompetitie van Arras is de ‘compétition européenne’, waar de jury op zoek gaat naar nieuwe talenten van de Europese cinema. In de ‘compétition européenne’ neemt ‘Zagros’ het op tegen 8 andere Europese films voor de hoofdprijs: de ‘Atlas d’or’. Het Filmfestival van Arras vindt plaats van 3 tot 12 november 2017.

Bekijk hier het eerste fragment van ‘Zagros’!

‘Zagros’ is het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische cineast Sahim Omar Kalifa. Sahims drie kortfilms – ‘Land of the Heroes’ (2010), ‘Baghdad Messi’ (2012) en ‘Bad Hunter’ (2014) – werden geselecteerd voor maar liefst 250 festivals en kaapten er in totaal 97 prijzen weg. Zowel ‘Baghdad Messi’ als ‘Bad Hunter’ haalden bovendien de shortlist van de Oscars.

‘Zagros’ is vanaf 15 november te zien in de Belgische zalen. Feyyaz Duman speelt de titelrol. Andere rollen zijn weggelegd voor Halima Ilter, Daria Hachem Mohamed Gulli, Brader Musiki, Suat Üsta, Elvan Köçer en Maaike Neuville. Het scenario werd geschreven door Sahim Omar Kalifa en Jean-Claude van Rijckeghem. Ruben Impens stond achter de camera. De montage gebeurde door Dorith Vinken, en Rutger Reinders componeerde de muziek.

De film vertelt het verhaal van Havin, de jonge vrouw van de Koerdische herder Zagros, die beschuldigt wordt van overspel. Ze vlucht met hun dochtertje Rayhan van Koerdistan naar België. Overtuigd van haar onschuld gaat Zagros hen achterna om in België een nieuw leven te beginnen.
Maar eenmaal in Brussel blijkt Havin toch niet de hele waarheid verteld te hebben en gaat Zagros alsnog twijfelen. Hij moet kiezen tussen de liefde voor zijn vrouw en de eer van zijn familie. Een keuze die steeds moeilijker wordt en Zagros stilaan tot wanhoop drijft.

‘Zagros’ is een productie van Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem voor productiehuis A Private View in coproductie met het Nederlandse productiehuis Viking Film en het Waalse Man’s Films Productions. Het project kon rekenen op steun van het VAF en werd bijkomend ondersteund door het economisch Fonds Screen Flanders. Met ook de steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, Eurimages, het Creative Europe MEDIA programma van de Europese Unie, Casa Kafka Pictures, de Tax Shelter van de Belgische Overheid, het STAP programma van Telenet, en Canvas. Cinéart brengt de film vanaf 15 november in de Belgische bioscopen.

Zie ook : 

Check Also

Internationaal tenniskampioen Naomi Osaka verbindt zich aan Julie Zwijgt, het filmdebuut van Leonardo van Dijl!

De Wereldvrede, het Belgische productiehuis van Julie Zwijgt, bundelt de krachten met de internationale tenniskampioen …