Winnaars op Kortfilmfestival Leuven 23 zijn bekend!

Winnaars Korfilmfestival Leuven 23

Het is zover: Kortfilmfestival Leuven 2023 is voorbij! Het jaarlijkse feest van de kortfilm ging weer door in STUK, trok een ongelooflijke groep enthousiaste bezoekers en beloonde opnieuw een verzameling ijzersterke films door Vlaamse én internationale makers. De Fien Trochs, Adil El Arbi’s en Jonas Geirnaerts van morgen toonden zich opnieuw van hun meest indrukwekkende kant.

Vlaamse Competitie

De awards werden uitgereikt op zaterdag 2 december. In de Vlaamse Competitie bekroonde de jury The Miracle  van Nienke Deutz met de prijs voor Beste Vlaamse Kortfilm. Dat bezorgt de animatiefilm meteen ook een plaats op de longlist van de Oscar voor Beste Animatie Kortfilm.

In de categorie Vlaamse Fictie gaat Friday, 1st of July van Sarah Lederman naar huis met de Juryprijs. De jury looft de gevoelige weergave van een familieomgeving en uitstekende performances. De jury had ook een bijzondere vermelding voor Sibling van Laura van Passel voor de uitstekende prestaties zowel op acteer- als op beeldend vlak.

De Publieksprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Rachid van Rachida El Garani. Het publiek stemde de humoristische en rake kortfilm naar de eerste plaats.

De Juryprijs voor het Beste Debuut gaat naar Rocky Meets Lucy van Georges Rottier. De jury zat aan het scherm gekluisterd door het ongelooflijk sterke script, het overweldigende kleurenpalet en de imposante acteerprestaties in de film.

De Juryprijs voor Beste Acteerprestatie gaat naar Cato Catteeuw voor haar rol in haar eigen film Burn. De jury was vol lof over de kwetsbare en indrukwekkende prestatie van Catteeuw, “een waar hoogtepunt van artistieke expressie”, aldus de jury.

Voor Beste Cinematografie valt Director of Photography Michel Rosendaal in de prijzen. Hij ontvangt die prijs voor zijn werk in Friday, 1st of July van Sarah Lederman. De jury prees de intieme beeldtaal van de film, het spel van licht en donker en de portretten van de personages in de film.

De jury koos voor ​Meeuwen Schreeuwen in het Weekend van broer en zus Frederik Stuut en Maria Stuut als Beste Korte Documentaire in de Vlaamse Competitie, een meeslepende film over de hedendaagse relatie tussen mens en natuur, door de verrassende blik van een populatie meeuwen.

In de Vlaamse Competitie Animatie bekroonde de jury opnieuw The Miracle van Nienke Deutz. Ze prijzen haar pakkende portret van een vrouw die op een krachtige manier tegen de stroom ingaat, dat alles in een karakteristieke animatiestijl.

Het publiek koos Drijf van Levi Stoops uit als grote favoriet binnen de Vlaamse Competitie Animatie.

Europese Competitie

In de Europese competitie bekroonde de jury A Study of Empathy van Hilke Rönnfeldt. De film houdt haar kijkers en de samenleving een satirische spiegel voor en biedt zo een fascinerende filmervaring, aldus de jury. Dankzij die prijs is de film geselecteerd voor een Academy Award kwalificatie en genomineerd voor de European Film Awards. Een bijzondere vermelding was er voor The Birthday Party van Francesco Sossai.

Het publiek viel binnen de Europese Competitie volledig voor het lichtelijk absurde en tragikomische Ik ben geen robot van Victoria Warmerdam.

De Peer Award wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. De jury van deze award bestaat uit alle geselecteerde regisseurs binnen de Europese Competitie. Be Somebody van Michal Toczek was de absolute favoriet onder collega’s.

Gastprijzen

Er werden ook enkele gastprijzen uitgereikt. Op woensdag 29 november koos het Humopubliek al voor Pedro van Aline Boyen als winnaar van de Humo Award.

De Persprijs in de Vlaamse fictiecompetitie gaat naar Rachid van Rachida El Garani. De persjury prijst de opbouw van de “vrolijke film met een gevoelige thematiek” en benadrukt puik acteer- en camerawerk.

De winnaars van de Pitch Your Script Award zijn Bavo Verhaegen en Kyra Verreydt. Zij wisten jury en producers te overtuigen met hun pitches

VLAAMSE COMPETITIE

JURY
Jennifer Heylen – actrice – België

Rimantė Daugėlaitė – Festivaldirecteur Lithuanian Shorts – Litouwen

Wouter Bongaerts – Animator, motion designer en regisseur – België

VLAAMSE COMPETITIE: FICTIE

PRIJS VAN DE JURY VOOR DE BESTE VLAAMSE KORTFILM

Kwalificatie voor de Academy Awards®.

– PRIJS VAN DE JURY | Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. €12.500.
​​​Friday, 1st of July – Sarah Lederman

– PRIJS VAN HET PUBLIEK | VRT CANVAS aankoopprijs t.w.v. €2.000 euro + faciliteiten geschonken door Sondr en A Sound t.w.v. €​5​.000.
​Rachid – Rachida El Garani

– PRIJS VOOR HET BESTE DEBUUT | €1.500, geschonken door SABAM.
​Rocky Meets Lucy – Georges Rottier

– PRIJS VOOR DE BESTE ACTEERPRESTATIE | €1.000, geschonken door PlayRight+.
​Cato Catteeuw – Burn (Cato Catteeuw)

– PRIJS VOOR DE BESTE CINEMATOGRAFIE | €1.000, geschonken door Camalot.
​​Michel Rosendaal – Friday, 1st of July (Sarah Lederman)

​​VLAAMSE COMPETITIE: ANIMATIE

– PRIJS VAN DE JURY | €1.000, geschonken door Dalton Distribution.               The Miracle – Nienke Deutz

– PRIJS VAN HET PUBLIEK | VRT CANVAS aankoopprijs t.w.v. € 2.000.
​Drijf – Levi Stoops

​​VLAAMSE COMPETITIE: DOCUMENTAIRE

​​PRIJS VAN DE JURY | Faciliteiten geschonken door Camalot t.w.v. €7.500.
​Meeuwen Schreeuwen in het Weekend – Maria en Frederik Stuut

​​EUROPESE COMPETITIE

JURY

Bo Alfaro Decreton – Filmcriticus Kortfilm.be – België

Daniel Ebner – Festivaldirecteur Vienna Shorts – Oostenrijk

Katharina Liebert – Productie assistent, Plan C Film – Oostenrijk

PRIJS VAN DE JURY ​​| €1.000 geschonken door Kortfilmfestival Leuven​, Academy award® kwalificatie & ​European Film Award nominatie
​A Study of Empathy – Hilke Rönnfeldt

PRIJS VAN HET PUBLIEK | Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. €1.000.

Ik ben geen robot – Victoria Warmerdam

PEER AWARD | Plaats in ​de ​jury op Kortfilmfestival 202​4

Be Somebody – Michal Toczek​​​

GASTPRIJZEN

PITCH YOUR SCRIPT AWARD
Twee maal €5.000 faciliteiten geschonken door Camalot.
AAN TE VULLEN

​​PERSPRIJS
€500 geschonken door UBFP en UFK.
​Rachid – Rachida El Garani

​​HUMO AWARD
Humo & Dalton Distribution aankoopprijs t.w.v. €600.

Check Also

Nabil Mallat over zijn rol in ‘Juliet’!

Nabil Mallat (Cool Abdoul, Patser) speelt in ‘Juliet’, een nieuwe reeks van Anke Blondé, aan …