Winnaars BREEDBEELD kortfilmfestival bekendgemaakt!

Na vier festivaldagen met meer dan 40 vertoonde kortfilms, werden gisteravond in De Studio in Antwerpen de winnaars van het negende BREEDBEELD kortfilmfestival bekendgemaakt. Het BREEDBEELD kortfilmfestival is een jaarlijks festival voor korte film dat focust op het werk van opkomend talent.

​Kortfilm is bij uitstek de filmvorm waarmee cineasten hun eerste stappen zetten in de filmwereld. Daarom wil BREEDBEELD, het steunpunt voor (nog) niet-professionele beeldmakers in Vlaanderen en Brussel, met zijn jaarlijks kortfilmfestival het werk van opkomend filmtalent in de kijker plaatsen. Kortfilm wordt met de term ‘kort’ misschien gelabeld als het kleine broertje van de langspeelfilm, de selectie van de 27 competitiefilms gaf echter vooral blijk van de enorme creativiteit en de diversiteit die eigen is aan de korte film. Daarnaast waren er nog vijf gastprogramma’s, samengesteld door andere filmorganisaties, die het programma van het festival vormelijk en inhoudelijk verder verbreedden, met programma’s rond onder meer globalisering, ecologie en kolonialisme.

De winnaars

Uit: Solar

Elk jaar vallen er zes competitiefilms in de prijzen. Solar van Gaspard Le Dourner won de prijs voor beste fictiefilm. De film vertelt het verhaal van twee broers die het huis van hun overleden grootmoeder leegmaken.

Beste documentaire dit jaar was Elong E’nabe van Niels Devlieghere. Niels volgt in de film Angela, een zesjarig meisje met Senegalese roots, en schetst een portret van migratie en discriminatie door de ogen van een kind.

Ego Echo van Ezra Belgrado won de prijs voor beste animatiefilm. De film biedt de kijker een zintuiglijke, contemplatieve ervaring.

De ‘no film school’-prijs, uitgereikt aan de beste film van een cineast zonder filmopleiding, ging naar Ila Pittaluga’s Sunday Nostalgia, een intiem portret van drie vrienden die afscheid nemen van elkaar.

De favoriet van het publiek was High Jump van Lennert Madou, een fictiefilm over afstand en gemis. Aan elk van deze prijzen hangt een cheque vast ter waarde van €1000, als opstapje voor een volgend filmproject.

Tot slot reikte de unie van de filmkritiek ook een persprijs uit. Die ging naar Old Born van Jordan De Deken, een mysterieuze prent over een primitieve samenleving zonder identiteit.

Meer info over het programma: www.breedbeeldkortfilmfestival.be

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …