Wim Willaert is dit jaar de master van het Filmfestival van Oostende

Tijdens een eerste persconferentie van het Filmfestival van Oostende toonde gedelegeerd bestuurder Peter Craeymeersch zich opnieuw ambitieus met zijn festival en liet hij nog maar eens verstaan dat zijn festival een blijver moet zijn.  En hij kondigde ook meteen ook de master aan voor deze achtste editie : Wim Willaert, vorig jaar nog winnaar van de Ensor voor beste acteur voor zijn rol in ’Offline’.  Maar iets later nog bekender dankzij z’n rol in de serie ‘Eigen Kweek’.  Een man die niet alleen acteertalent in overvloed heeft, hij is gewoonweg een geboren entertainer. Een goeie keuze dus. Zelf toonde hij zich ook heel tevreden dat hij erbij mag zijn.  De lange baard waarmee hij zich voorstelde, maakt deel uit van zijn personage in ‘Je suis mort, mais j’ai des amis’, de film van de broers Malandrin, waarvoor hij momenteel volop aan het repeteren is aan de zijde van Bouli Lanners.

Wim heeft eigenlijk nog maar onlangs kennis gemaakt met de regisseur van ‘Les Géants’, die als acteur ook al te zien was aan de zijde van Mattthias Schoenaerts in ‘De Rouille et d’Os’.  Hoewel ze mekaar pas kennen, noemt Wim hem nu al ‘de broer die ik jaren gemist heb’.  Samen zullen ze van eind mei tot eind juni voor de camera’s staan van Stephane en Guillaume Malandrin. Twee weken van die opnamen vinden plaats in een godvergeten gat in Canada.

 

WIM EN DE MUZIEK

 

Wim is een West-Vlaming afkomstig uit Nieuwpoort, maar hij woont al jaren in Gent. Hij is een artistieke duizendpoot.  Hij staat niet alleen alsmaar vaker voor tv-en filmcamera’s, maar doet ook al jaren theater.  En hij is evenzeer muzikant. Bij Flat Earth Society van Peter Vermeersch en bij De Dolfijntjes, waar hij samen met onder meer Wim Opbrouck op het podium staat. Hij schreef ook de muziek voor ‘Henry’, de film waarmee Yolande Moreau vorig jaar uitpakte op het Filmfestival van Cannes.

 

WIM IN HET LANG

 

Wim is in Vlaanderen de laatste maanden wereldberoemd sinds hij in de serie ‘Eigen Kweek’ de rol van boerenzoon Frank speelde en daarbij het Engels en het West-Vlaams vermengde om zinnen te brouwen als ‘You can’t put your nose in andermans menage’. Filmliefhebbers wisten intussen dat hij als acteur de kijker aan het scherm gekluisterd kon houden.  Zijn doorbraak in de cinema kwam er eigenlijk ook nog maar recent, met zijn hoofdrol in ‘Offline’, waarvoor hij vorig jaar trouwens de Ensor voor de beste acteur won. Frankrijk en Wallonië had hem al eerder ontdekt, met zijn hoofdrol in ‘Quand la Mer Monte’ van Yolande Moreau, een film die in Frankrijk bekroond werd met twee Césars.  Op het Filmfestival van Namen leverde die film hem de Bayard d’Or voor ‘le meilleur comédien’ op. Verder was hij ook te zien in ‘Ex-drummer’, ’22 mei’ en ‘Marina’.

WIM IN HET KORT

 

Niemand is vaker in kortfilms te zien dan Wim Willaert. Vorig jaar was hij nog op het festival van Cannes als de ster van ‘Mont Blanc’ van Gilles Coulier.  Hij is trouwens de protagonist in ‘Ijsland’ en ‘Paroles’, de twee andere kortfilms van Coulier.  Maar hij is ook heel vaak in Franstalige kortfilms te zien. ‘Zinneke’ van Rémi Allier was een recente veelbekroonde kortfilm waarin hij te zien was, ‘Welkom’ van Pablo Munez Gomez heeft ook al tal van festivals gewonnen en ‘Solo Rex’ van Francis Bierry ging onlangs nog in première op het Brussels Short Film Festival.  En hij is daarnaast ook te zien in ‘Lilith’ van Maxim Stollenwerk.

 

DE JONGE HELDEN

 

Maxim Stollenwerk

Die Stollenwerk is één van de vier Jonge Helden die Wim Willaert heeft gekozen.  De Jonge Helden is een programmaonderdeel dat vorig jaar werd geïntroduceerd – en toen werd daar eerlijkheidshalve veel te weinig mee gedaan – en dat nu een nieuwe kans krijgt.  Dat programmaonderdeel biedt de ervaren Master van het festival de kans om jonge mensen uit de branche – die volgens hem extra aandacht verdienen – even in de etalage te zetten. De andere jonge helden die Wim heeft uitgekozen zijn Maximiliaan Dierickx, onder meer D.O.P. van ‘DAVE’, de langspeelfilm van Wim Reygaert en van ‘Tweesprong’, de kortfilm van Wouter Bouvijn die vorig jaar brons behaalde tijdens de uitreiking van de studentenoscars. Gilles Coulier is er ook bij en ook Liesa Van der Aa, actrice en ook filmcomponiste.  Het is meer in die hoedanigheid dat Wim aan Liesa gedacht heeft.

 

THE MASTER SELECTION

 

Als Master is Wim ook verantwoordelijk voor de Master’s Selection.  Voor die selectie zal hij de film van Fabrice Du Welz, ‘Calvaire’, voorstellen, en ook ‘Five Easy Pieces’, ‘Rubber’, ‘Le Chat’, ‘Boogie Nights’, ‘The Idiots’, ‘L’eau Froide’ en ‘Gainsbourg, la vie héroique’.  Al die films zal hij persoonlijk inleiden en daarnaast is hij ook nog voorzitter van de internationale competitie ’LOOK!’, die tijdens het festival voor de tweede keer georganiseerd wordt. Die ’Look!’ krijgt er een broertje bij, in de gedaante van een publiekscompetitie : ’Taste of Europe’.  Of we van het Europese aanbod zullen proeven, van de selectie van de master, de competitiefilms of de vele avant-premières, dat kunnen we nu nog niet zeggen. Er is nog wel even tijd om na te denken.

Het Filmfestival van Oostende vindt dit jaar plaats van 12 tot 20 september.

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …