Wim Opbrouck en Wim Willaert eindelijk samen in een film. En Peter Van den Begin ook.

Wim Opbrouck en Frieda Pittoors

Het is al lang dat ze verlangen om eens samen voor de camera te staan in een fictieproject, Wim Opbrouck en Wim Willaert. Ze waren al bloedbroeders toen ze samen aan de toneelschool zaten.  En al een eeuwigheid maken ze samen muziek bij De Dolfijntjes, de West-Vlaamse band waarmee ze festivalterreinen plat gespeeld hebben.  Maar samen in een film? Nee, dat was nog nooit gelukt. “Het was dan ook stilaan een jongensdroom geworden,” legde Wim Opbrouck ons onlangs nog uit.  Maar de droom wordt nu bewaarheid. De ironie is dat er een Nederlandse debutante voor nodig was. Thessa Meijer heet de dame.  En haar film is ‘De dag dat mijn huis viel’.  Er is trouwens nog een derde : Peter Van den Begin. En de mannen hebben ook een Vlaamse moeder : Frieda Pittoors.  Allemaal Vlaams volk.  Een andere Vlaamse actrice, Dahlia Pessemiers, maakt de cast rond.  Achter de camera allemaal Nederlands volk. 

Dit is in het kort het verhaal : In een uitgestrekt niemandsland leven drie broers, Hein, Pé en Roemer en hun bejaarde moeder Hillie. Opmerkelijke figuren, wonend in een scheef huis dat zichzelf ‘omverzucht’. Ieder jaar wordt het weer rechtop getrokken. Decennialang gaat dat proces goed, totdat moeders abrupt vertrekt. De nestblijvers zijn voor het eerst op zichzelf – en elkaar – aangewezen. Hoe verder Hillie van huis is, hoe schever de verhoudingen tussen de broers en de muren van het huis…

Wim Opbrouck is al enkele jaren heel populair bij onze noorderburen.  Niet toevallig is hij deze zomer te gast in ‘Zomergasten’. Zijn drie recentste films, ‘Cobain’, ‘Oude liefde’ en ‘Vind die domme trut en gooi haar in de rivier’, die nog allemaal moeten uitkomen, zijn trouwens allemaal Nederlands.  Wim Opbrouck is deze zomer de master tijdens het Filmfestival van Oostende.  Een eer die eerder was weggelegd voor Wim Willaert die dan weer eerder populair is in Frans gesproken territoria.  Vorig jaar won hij zelfs een Magritte als beste Belgische acteur in Franstalig België. Hij is één van de drie broers in ‘Cargo’, de film van Gilles Coulier die dit jaar het Filmfestival van Oostende mag openen. Dus daar zullen Wim en Wim weer aan elkaars zijde lopen. Het wordt een mooie zomer voor de Wimmen.

(noot voor de collega’s van de ‘grote’ media : ook dit leest u het eerst bij Cinevox. Vergeet niet te vermelden waar je je nieuws haalt als je dit bericht ‘leent’. Waarvoor dank.)

Zie ook : 

Wim Opbrouck over ‘Het hout’, de verfilming van Jeroen Brouwers die hij gaat maken

Wim Opbrouck master

Wim Willaert over ‘Cargo’

Check Also

Op de set van H4Z4RD!

Vorige zomer brachten we een bezoek op de set van H4Z4RD, vanaf woensdag speelt de …