Wim Opbrouck

Wim Opbrouck over ‘Cobain’

‘Cobain’ van de Nederlandse regisseuse Nanouk Leopold gaat vanavond, 17 februari, in wereldpremière op het Filmfestival van Berlijn.  Het is de tweede keer dat Wim Opbrouck in een film van Leopold mag aantreden.  Ook voor haar vorige, ‘Boven is het stil’, mocht hij samen met haar naar Berlijn om er de wereldpremière van de film te beleven.  Opbrouck mag zich intussen één van haar vertrouwelingen noemen. Net als Frank van den Eeden (‘Home’, ‘Le passé devant nous’, ‘Het vonnis’) die weer het camerawerk verzorgt.  En er is nog een Belgische in de film te zien, namelijk de Belgisch-Griekse actrice Naomi Velissariou (‘Chaussée d’Amour’), die vooral in het Nederlandse theater actief is. Toen wij met Wim Opbrouck spraken, had hij de film zelf nog niet gezien. Maar zijn verwachtingen waren hoog. En toen al was het duidelijk dat ‘Cobain’ en zijn personage van Wickmayer hem heel na aan het hart lagen.  “Nanouk gaf me een vrijheid die ik in lange tijd niet meer voor de camera heb gekend.”

In ‘Cobain’ maakt de jonge Bas Keizer een prachtdebuut met zijn innemende vertolking van Cobain, die probeert zijn zwangere moeder Mia (Naomi Velissariou) zo ver te krijgen dat ze haar extreme levensstijl verandert. Als dat niet lukt, slaat het noodlot toe.

De film gaat draait in Nederland vanaf 5 april in de bioscopen. Benieuwd wanneer wij hem te zien kunnen krijgen. Wim Opbrouck zelf is in ieder geval razend enthousiast. Bijvoorbeeld over ‘de radicaliteit’ van de film.  Leopold hanteerde een anarchistische stijl bij het draaien, liet waanzinnig veel ruimte voor improvisatie. En zo kreeg Opbrouck de kans om te dichten, om te dansen en te zingen. ‘Soms brak het zweet me uit, maar ik heb in lang niet zo’n vrijheid gekend voor de camera’, zo vertelt hij.” Maar tegelijk vreest hij dat de acteur Wim Opbrouck er niet altijd flatterend zal uitkomen. “Maar daarom speel je ook een rol,” zegt hij. Kijk zelf maar.

Sommige scènes uit de film gaan naar het gevoel van Wim Opbrouck zéér ver. De hoofdrol wordt gespeeld door Basje Keizer, een jongen van 16 die van de straat werd gehaald, gekozen na een casting waarbij 2000 jongeren passeerden. Opbrouck heeft met hem scènes die “al lastig zouden zijn met een volwassen acteur, laat staan met een jongen van 16 die nooit geacteerd heeft.”

Het verhaal van een jongen die zijn moeder uit de goot wil halen.  Een heroïneverslaafde die zwanger is.  En de jongen is op zoek naar rust en vindt die de ex van die moeder. Een rol die gespeeld wordt door Wim Opbrouck.  Maar hij kan het veel beter zelf vertellen.

Hoe die band met Nanouk Leopold gegroeid is. Meer dan 15 jaar geleden zag ze hem aan het werk in ‘De Leenane Trilogie’, een theaterstuk waarin Fedja van Huêt zijn tegenspeler was.  Toen al groeide bij haar het plan om met Wim te werken. Maar

Check Also

Op de set van Résumé d’un divorce!

Tijdens de lockdown, toen er geen concerten mochten plaatsvinden, bezochten wij de indrukwekkende set van …