Willem Wallyn en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Willem Wallyn is één van onze favoriete filmregisseurs.  Oké, hij heeft tot nu toe slechts één film gemaakt, ‘Film 1’, een film die vrijwel niemand heeft gezien. Maar het blijft één van onze favoriete Vlaamse films.  Geestig, gedurfd en anders.  Niet te verwonderen dan ook dat ook zijn eerste eigen tv-serie ‘De 16’ geestig, gedurfd en anders was.  Ook al leek ze in de verste verte niet op ‘Film 1’.  Maar wat ze vooral ook toont, die serie van hem, is dat Willem niet voor één gat te vangen is.  Dat hij over een open geest beschikt en daarnaast ook over het lef om te doen wat hem te binnen valt.  Ook al is dat zelden of nooit voorheen gedaan. Een baanbreker, met andere woorden.

 

 


1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
In 2016 heb ik hoofdzakelijk op de set, in montage en andere postproductie gezeten waardoor ik maar een paar films ben kunnen gaan bekijken in de cinema. Ik heb het gevoel dat er wat malaise gegroeid is tussen de Vlaamse film en het publiek waardoor een paar interessante films hun ambitie niet hebben kunnen waarmaken. Dat doet evenwel niets af aan de kwaliteit ervan en ik hoop dat hun makers genoeg zelfvertrouwen vinden om verder te zoeken naar het meesterwerk dat in elk van hen zit. Hoogtepunten : de terugkeer van Peter Van den Begin als rasacteur en het meesterwerk ‘L’économie du couple’ van Joachim Lafosse.

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?
Schrijven tot mijn vingers bloeden aan het meesterwerk dat in mij zit.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)
Even persoonlijk : de moed van Lou Berghmans om al zijn vertrouwde camera- en belichtingsmateriaal achter te laten en een reeks te draaien met een smartphone was mooi om zien.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik kijk uit naar ‘Home’ van Fien Troch en zit te wachten op de (kort)films van aanstormend talent Anthony N’ti, Chingiz Karibekov en theatermaker Yahya Terryn.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Vraag : Hebt ge ervan genoten?
Antwoord : Elke seconde.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Aan Paul Breuls van Corsan : Is het nu niet genoeg geweest, Paul?

 

Zie ook : nog meer mensen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoord hebben

Check Also

Josse De Pauw over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

In ‘Zondag de Negenste’, de debuutfilm van Kat Steppe die we reeds kennen van haar …