Weer drie Vlamingen die mogen meestemmen voor de Oscars

 

BEVERLY HILLS/BRUSSEL, 29 juni 2016. Regisseurs Dominique Deruddere en Sahim Omar Kalifa, alsook cameraman Jo Willems hebben vandaag een uitnodiging in de bus gekregen van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) om lid te worden van de organisatie die bij ons vooral bekend is van de Oscars. Ook de Franstalige Marie-Hélène Dozo, die vooral bekend is voor de montage van de films van de gebroeders Dardenne is bij de gelukkigen.  Of de ongelukkigen. Het is maar hoe je het bekijkt.

Vlaams regisseur Dominique Deruddere behaalde in 2001 een Oscarnominatie in de categorie voor Beste Niet-Engelstalige Film met ‘Iedereen beroemd!’ Deruddere is ook de regisseur van o.a. ‘Crazy Love’, ‘Wait Until Spring, Bandini’ en, meer recent, ‘Flying Home’. Hij woont en werkt op dit ogenblik in Los Angeles.

De Vlaams-Koerdische regisseur Sahim Omar Kalifa won een VAF Wildcard met zijn afstudeerproject Nan. Zijn korte films ‘Land of the Heroes’ en ‘Baghdad Messi’ wonnen een bijna ontelbaar aantal prijzen en onderscheidingen op filmfestivals van over de hele wereld. Ook zijn laatste korte film, ‘Bad Hunter’, stond vorig jaar op de shortlist voor de Oscars. Ondertussen heeft Kalifa zijn eerste speelfilm, ‘Zagros’, ingeblikt. Deze wordt volgend jaar bij ons in de bioscopen verwacht.

Sahim Omar Kalifa met zijn eerste assistente op de set van ‘Zagros’ (foto KVdm – Cinevox)

Ook cameraman Jo Willems werkt tegenwoordig vooral in de VS. Hij was de Director of Photography van o.a. ‘The Hunger Games: Mockingjay Part 1’ en ‘Part 2’, alsook van ‘The Hunger Games: Catching Fire’. Op dit ogenblik werkt hij in de VS aan de tv-serie ‘American Gods’.

De Franstalige Marie-Hélène Dozo is vooral bekend als monteur van de films van de gebroeders Dardenne. Sinds ‘La promesse’ is ze betrokken bij de films van het duo. Recente films als ‘Deux jours, une nuit’ en ‘La file inconnue werden gecoproduceerd met Vlaanderen. Verder tekende ze bv. ook voor de montage van ‘The Diary of a Teenage Girl’, een productie van het in LA gevestigde productiekantoor van het Brusselse Caviar (bekend van o.a. ‘Black’, ‘Paradise Trips’ en ‘Terug naar morgen’).

 

Sinds enkele jaren nodigt de Academy of Motion Picture Arts and Sciences regelmatig Belgen uit om lid te worden. Zo kregen o.a. monteur Nico Leunen (‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Belgica’, ‘Kid’, ‘Lost River’, ’22 mei’) en de regisseurs Michaël R. Roskam (‘Rundskop’) en Felix van Groeningen (‘The Broken Circle Breakdown’) bij vorige rondes een uitnodiging in de bus.

De lijst van 683 nieuwe leden werd bekend gemaakt door AMPAS voorzitster Cheryl Boone Isaacs. 283 uitnodigingen gingen dit jaar naar niet-Amerikanen uit 59 landen; 46% van de nieuwe leden zijn vrouwen, 41% zijn niet-blank; het jongste nieuwe lid is 24 jaar, het oudste 91.

Met uitzondering van ‘American Gods’, ‘The Diary of a Teenage Girl’, ‘Lost River’, ‘La Promesse’ en ‘The Hunger Game films’, konden alle films in dit bericht rekenen op steun van het VAF.

Check Also

Mathias Sercu deelt trailer en poster van J’aime la vie!

Mathias Sercu stelt zijn debuutfilm als regisseur voor, met in de hoofdrollen Janne Desmet, Jurgen …