Wat zijn de kansen van ‘The Broken Circle Breakdown’ op een Europese Filmprijs?

 

Zaterdag 7 december worden in Berlijn voor de 26ste keer al de Europese Filmprijzen uitgereikt.  Het is voor het eerst in de geschiedenis van die Filmprijzen dat een Vlaamse film de topfavoriet is.  En het zou ook de allereerste keer zijn dat een Vlaamse film in één van de topcategorieën wint.  ‘The Broken Circle Breakdown’ is genomineerd in maar liefst 5 van die topcategorieën en doet daarmee beter dan om het even welke andere Europese topfilm die dit jaar uitkwam.  Ook beter dan gerenommeerde films als ‘La Vie d’Adèle’ en ‘La Grande Bellezza’.  Het zou al ferm moeten tegenvallen als Felix Van Groeningen en zijn troepen straks in Berlijn niets te vieren hebben.

 

‘The Broken Circle Breakdown’ is genomineerd in 5 categorieën.  Of eigenlijk 6. Maar in elk van die categorieën is de tegenstand niet mals.

 

Beste Film

 

Dat zou natuurlijk een mooie zijn.  Als opstapje naar de Oscars wellicht de ideale prijs.  Van de 25 winnaars van deze categorie waren er 8 die vervolgens ook werden genomineerd in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’ voor de Oscars.  Maar de competitie is zwaar.  Als ‘The Broken Circle Breakdown’ in deze categorie wint, dan gaat wellicht producent Dirk Impens van Menuet het podium op om de prijs in ontvangst te nemen.  Al kan het wel zijn dat de regisseur ook mee naar voor mag.

 

–       ‘La Vie d’Adèle : Chapitres 1 & 2’ van Abdellatif Kechiche

–       ‘The Best Offer’ van Guiseppe Tornatore

–       ‘Blancanieves’ van Pablo Berger

–       ‘La Grande Bellezza’ van Paolo Sorrentino

–       ‘Oh Boy’ van Jan Ole Gerster

 

Beste regisseur

 

Dat zou natuurlijk ook een mooie zijn.  Variety zei eerder dat Felix Van Groeningen een ‘Euro director to watch’ was.  Maar die andere mannen zijn natuurlijk ook mannen van wie we de films (al lang) in de gaten houden.

 

–       Pablo Berger : ‘Blancanieves’

–       Abdellatif Kechiche : ‘La Vie d’Adèle : Chapitres 1 & 2’

–       François Ozon : ‘Dans La Maison’

–       Paolo Sorrentino : ‘La Grande Bellezza’

–       Guiseppe Tornatore : ‘The Best Offer’

 

Beste Actrice

 

Dat zou natuurlijk mooi zijn.  Wij roepen al jaren uit dat Veerle Baetens als vrouw kan wat Matthias Schoenaerts als man kan.  En in het buitenland begint dat ook door te dringen.  Maar sommige van de actrices waar Veerle het tegen op te nemen krijgt, zijn natuurlijk heel gerenommeerd.

 

–       Luminita Gheorghiu : ‘Pozitia Copilului’

–       Keira Knightley : ‘Anna Karenina’

–       Barbara Sukowa : ‘Hannah Arendt’

–       Naomi Watts : ‘The Impossible’

 

Beste Acteur 

Dat zou een mooie zijn.  Want als iemands hart in dit project ligt, dan is het wel dat van Johan Heldenbergh, de man die aan de basis lag van het toneelstuk, en het trouwens zelf schreef met Mieke Dobbels. Hij speelde de hoofdrol in het stuk, leerde speciaal banjo spelen, behield de rol toen het een stuk een film werd en keerde terug naar het theater omdat het daar allemaal voor hem begint.  Alleen al om hoe hij met het leven omgaat, verdient die man een prijs.  En omdat hij een uitstekende acteur is natuurlijk.

–       Jude Law  : ‘Anna Karenina’

–       Fabrice Luchini : ‘Dans La Maison’

–       Toni Servillo : ‘La Grande Bellezza’

–       Tom Shilling : ‘Oh Boy’

 

Beste scenario

 

Het zou natuurlijk mooi zijn, mochten Felix Van Groeningen en Carl Joos hun prachtige scenario bekroond zien.  Ook om Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels nog eens te bekronen met het verhaal waarvan zij aan de basis zagen. Joos was eerder verantwoordelijk voor de scenario’s van ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘Dossier K.’, en het is nu vol ongeduld wachten op zijn bewerking van ‘De Behandeling’.  Felix Van Groeningen behoudt zijn schrijfstijl doorheen zijn projecten. Of hij alleen schrijft, met Arne Sierens, met Christophe Dirickx of met Carl Joos, een verhaal van Van Groeningen, blijft een verhaal waarin echte mensen vechten om mens te blijven.  Felix is meer dan ooit mens gebleven en mag van ons gerust deze prijs mee naar huis nemen.

 

–       François Ozon : ‘Dans La Maison’

–       Paolo Sorrentino en Umberto Contarello : ‘La Grande Bellezza’

–       Tom Stoppard : ‘Anna Karenina’

–       Guiseppe Tornatore : ‘The Best Offer’

 

The People’s Choice Award

Het zou natuurlijk mooi zijn.  De kans meteen ook om met zes prijzen naar huis te komen. Alleen is hier nog meer concurrentie dan in de andere categorieën. In deze categorie zijn wij het die gestemd hebben, de gewone mensen, de stervelingen.  Helaas zijn er meer van dat soort in andere landen.  Dus nu maar hopen dat er daar ook stervelingen voor onze film gestemd hebben, zoals vorig jaar het geval was en voor het eerst in de geschiedenis een Belgische en dan nog Vlaamse film met deze prijs aan de haal ging : ‘Hasta La Vista’ van Geoffrey Enthoven.  Het kan dus.

Dit zijn de andere genomineerden :

 

–       ‘Los Amantes Pasajeros’ van Pedro Almodovar (Spanje)

–       ‘Anna Karenina’ van Joe Wright  (Verenigd Koninkrijk)

–       ‘The Best Offer’ van Guisseppe Tornatore (Italië)

–       Le Cage Dorée van Ruben Alves (Frankrijk/Portugal)

–       ‘The Deep’ van Balthasar Kormakur (Noorwegen)

–       ‘The Impossible’ van J.A. Bayona (Spanje)

–       ‘Kon-Tiki’ van Joachim Ronning en Espen Sandberg (Zweden)

–       ‘Oh Boy’ van Jan Ole Gerster (Duitsland)

–       ‘Searching for Sugarman’  van Malik Bendjelloul (Zweden)

–       ‘Love is All You Need’ van Susanne Bier (Denemarken)

 

Zie ook :

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

 

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …