‘Waste Land’ en ‘N – The Madness of Reason’ grote winnaars van de Ensors.

Vanavond werden voor de 6de keer de Ensors, de Vlaamse filmprijzen, uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors, afsluiter van Filmfestival Oostende. ‘Waste Land’, van Pieter Van Hees, mocht huiswaarts keren met vier Ensors (Beste Regie, Beste scenario, Beste mannelijke en vrouwelijke bijrol) en haalde daarmee de meeste prijzen binnen. Volgende films waren ook succesvol: ‘N – the Madness of Reason’ van Peter Krüger  met drie Ensors (Beste Film, Beste Montage en Beste Muziek), ‘Paradise Trips’, ‘Welp’ en ‘Violet’ met elk twee. ‘Brabançonne’ verzilverde één van haar twee nominaties, nl. die van Beste Actrice. Voor het eerst sinds lang was er geen gedoodverfde winnaar. Het verrassende resultaat zorgde ervoor dat de prijzen gelijkmatig verdeeld werden. De Ensors zijn traditioneel  het sluitstuk van Filmfestival Oostende dat met 35.000 bezoekers een recordeditie had.

De winnaar van de belangrijkste prijs, de Ensor voor Beste Film, ging naar ‘N – The Madness of Reason’ van Peter Krüger. De film kon ook nog 2 andere beeldjes in de wacht slepen. Nico Leunen ontving een Ensor voor Beste Montage, Walter Hus werd bekroond voor zijn muziek.

‘Waste Land’ was de grootste kanshebber met 13 nominaties waar het er uiteindelijk 4 van kon verzilveren. Pieter Van Hees mocht een Ensor meenemen voor Beste Regie en Beste Scenario. Peter Van den Begin kreeg een Ensor voor Beste Mannelijke Bijrol en zijn collega Babetida Sadjo mocht een beeldje ontvangen voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

‘Paradise Trips’, de film van nieuwkomer Raf Reyntjens viel eveneens in de prijzen. Manon Blom en Mariella Kallenberg kregen de Ensor voor Beste Kostuum. Maar de grootste winnaar was Gène Bervoets. Hij mocht een Ensor voor Beste Acteur in ontvangst nemen. Bervoets werd nog eens extra in de bloemetjes gezet met een ster op de Oostendse Walk of Fame. Er was ook een ster weggelegd voor de Beste Actrice, Amaryllis Uitterlinden uit ‘Brabançonne’ van Vincent Bal.

 

Sirin Zahed debuteerde sterk in de film ‘Trouw met mij’ van Kadir Balci. Haar acteerprestatie liet de jury niet onberoerd waardoor ze de Ensor voor Beste Debuut werd overhandigd.

‘Welp’, de eerst echte Vlaamse thriller van Jonas Govaerts, ging naar huis met 2 beeldjes. De artistieke afdeling van de film werd bekroond met een Ensor voor Beste Make-Up voor Saskia Verrijcken en haar ploeg en een Ensor voor Beste Art Direction voor Geert Paredis.

De prent ‘Violet’ kon ook 2 beeldjes binnenrijven. De D.O.P. Nicolas Karakatsanis kreeg een Ensor net zoals Boris Debacker die een Ensor kreeg voor Bijzonder Prestatie.

‘Alléluia’ van Fabrice Du Welz haalde de Ensor voor Beste Co-productie binnen.

Niet alleen de jury kon zijn stem uitbrengen. Zo was er ook de Telenet-publieksprijs en de Industry Awards. Het publiek koos voor de film ‘Image’ terwijl de filmindustrie Paradise Trips verkoos.

Niet alleen de langspeelfilms mochten prijzen ontvangen ook de kortfilm- en documentairemakers stonden even in de spotlight. De Ensor voor Beste Kortfilm ging naar ‘L’infini’, een kortfilm geregisseerd door Lukas Dhondt. De Ensor voor Beste Kortfilm Animatie ging naar ‘Het Paradijs’ van Ook de SBC, Belgian Society of Cinematographers, reikt een prijs uit voor de Beste Kortfilm. Hun voorkeur ging uit naar ‘Perdition County’ van Raphaël Crombez. De Ensor voor Beste Documentaire gaat naar ‘Gardenia’ van Thomas Wallner en Eva Küpper. De UBFP-jury reikt een prijs uit aan Isabelle Tollenaere voor haar documentaire ‘Battles’.

Tijdens het festival ging er ook aandacht naar talent over de Belgische grens met de Taste of Europe en Internationale LOOK! Competitie. De Ensor voor Beste Film van Taste of Europe ging naar ‘Magical Girl’, een film van de Spaanse regisseur Corneliu Porumboiu. De Ensor voor Beste Film binnen de Internationale LOOK! Competitie ging naar ‘Efterskalv’ (‘The Here After’) van de Zweedse regisseur Magnus Von Horn.

Tijdens het gala was er ook plaats voor een Romantische noot. Barabara Sarafian, Ex-Master van FFO12, werd ten huwelijk gevraagd door haar partner Yves De Moor en zij gaf zonder twijfelen gaf haar ja-woord.

Met de Ensors werd de 9de editie van het filmfestival feestelijk afgesloten. Volgend jaar opnieuw afspraak voor de 10de editie van Filmfestival Oostende van 9 tot 17 september.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …