Volgens Johan Heldenbergh wordt 2014 het jaar van Nico Leunen

Laat de modale Vlaming drie acteurs noemen en gegarandeerd zit zijn naam ertussen.  Hij was het afgelopen jaar ook de master op het Filmfestival van Oostende en stond tussen de hele grote jongens toen hij onlangs nog één van de vijf genomineerden was voor de prijs van de Beste Acteur op The European Film Awards.  Daar stak hij toen een speech af die tot de beste momenten van de hele uitreiking mocht gerekend worden.  Het komende jaar zal hij onder meer in Frankrijk voor de camera’s staan. Maar voor de rest laten zijn theaterplannen weinig ruimte voor film.  Zonde.  Wij blij dat hij bereid was om op onze nieuwjaarsvraagjes te antwoorden. 

1)      Er zijn in 2014 vrij veel Vlaamse films uitgekomen.  Welke vond u persoonlijk de beste? En eventueel waarom?

Ik heb niet alle Vlaamse films gezien, vanwege een druk jaar, dus hierover geen uitspraken.

2) Wie is voor u de Vlaamse filmfiguur van het jaar ?

 

Nico Leunen is zonder twijfel de Vlaamse filmfiguur van het jaar. Als je als monteur de Vlaamse Cultuurprijs voor film krijgt, wild at wat zeggen. Zijn jarenlange eenzame, eigenzinnige eenmansrevolutie wordt eindelijk herkend en erkend.

 

3) Waar hoopt u in 2014 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

 

Persoonlijk weet ik het nog niet. Ik heb een bescheiden rol in een Franse film, maar daarnaast heb ik dit jaar weinig of geen tijd voor film. Ik hoop wel eindelijk eens te kunnen beginnen aan één van de ideeën voor een eventueel scenario.

 

4) Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

 

Ik kijk wel uit naar de film van Lenny Van Wesemael. Ik hoop dat mijn vriendin Nele Meirhaeghe een kans gaat krijgen. En ik wil graag zien wat Michaël Roskam in Amerika heeft gedaan.

 

5) Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden? 6) Wie breekt er nationaal en internationaal door? Hou Nico Leunen maar in de gaten.  ‘The Broken Circle’ heeft internationaal indruk gemaak, vooral ook op montagevlak. Ik weet dat zijn naam in Amerika circuleert. En als mijn intuïtie mij niet bedreigt, zal hij moeten verhuizen. Ik hoop van harte dat zowel hij als zijn vrouw ook hier nog gaan kunnen werken. Veerle Baetens gaat ook wel meer uithuizig zijn, denk ik.

Zie ook :

Johan Heldenbergh nu ook in een Franse film

Alles over The Broken Circle Breakdown

Johan Heldenbergh is een geschenk voor de mensheid

TERUG NAAR DE LIJST VAN NIEUWJAARSVRAAGJES

 

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …