Vlaamse winnaars op het Brussels Short Film Festival

In Brussel is intussen het 16de Short Film Festival afgelopen. Een erg Franstalig festival, maar gelukkig is Cinevox tweetalig en komen we via onze Franstalige college, Philippe Pierquin toch aan de nodige informatie. Er waren twee secties van dat festival waar onze aandacht naar uit ging : de Nationale Competite en de sectie Next Generation. En in beide categorieën vielen er verschillende winnaars van bij ons te noteren. We hebben ze voor u genoteerd.

 

De Nationale Competitie :

De juryleden van deze sectie waren Juliette Duret, Fabienne Gaffez en Antoine Manier.

De winnaars van de nationale competitie :

De grote nationale prijs van 2500 € ging naar ‘Dit is Ronald’ van Jules Comes, een afstudeerproject van een student aan het Brusselse Sint-Lukas. Zijn film gaat over een man die niet aanvaard wordt in zijn buurt. Hij vereenzaamt en doet al het mogelijke om gelijkgestemden te ontmoeten. De film van Jules Comes was eerder te bekijken tijdens de studentencompetitie op het Filmfestival van Gent en op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven. De fotografie is het werk van Grimm Vandekerckhove en Yves Degryse speelt de hoofdrol. Verder zijn Sofie Sente, Olivier Bonjour, Tom Audenaert en Jurgen Delnaet te zien.

De Prijs voor de beste mannelijke vertolking ging naar Wim Willaert, voor zijn rol in ‘Mont Blanc’ van Gilles Coulier, de film die ook geselecteerd is voor de Officiële Competitie van het Filmfestival van Cannes. Eerder mocht ‘Mont Blanc’ al het Filmfestival van Oostende openen. Willaert speelde ook hoofdrollen in de vorige films van Gilles Coulier, ‘IJsland’ en ‘Paroles’. In ‘Offline’ bewees hij dat hij ook moeiteloos een langspeelfilm kan dragen. Willaert is ook muzikant bij de Dolfijntjes en Flat Earth Society. Hij mocht 500 € in ontvangst nemen, geschonken door de gemeente Elsene.

Ook Mathieu Mortelmans mocht weer een prijs meenemen voor zijn ‘Chambre Double’. hij won de Prix BeTV, wat inhoudt dat zijn film zal uitgezonden worden op de Franstalige betaalzender. Zijn film werd ook al veelvuldig bekroond tijdens het Festival van de Fantastische Film in Brussel. Zijn ‘Chambre Double’ is een Franstalige film die hij met een grotendeels Nederlandstalige ploeg heeft gedraaid. Mathieu werkt trouwens bij Eyeworks.

Andere prijzen die tijdens deze competitie werden uitgereikt :

Anaïs Moreau werd bekroond als beste actrice voor haar vertolking in ‘Rae’ van Emanuelle Nicot.

– De Prijs van de Kritiek ging naar ‘Betty Blues’ van Remi Vandenitte.

– De Prijs van het Publiek was voor de film ‘Electric indigo’ van Jean-Julien Colette. Dezelfde film won ook ‘Le Prix de la Trois’

– De Prijs van de Fédération Wallonie – Bruxelles (voor een Franstalige film) ging naar ‘Les Voiles du Partage’ van Pierre Mousquetier en Jerome Cauwe.

 

De sectie Next Generation

De prijzen in deze categorie van het nieuwe, aanstormende talent werden de prijzen uitgedeeld door Nicolas Gulot, Camille Sanz en François Stassens.

Ook in deze sectie waren er enkele prijzen voor films van Vlaamse regisseurs.

Zo was de Grote Prijs, goed voor 1500 € geschonken — en hopelijk niet meteen uitgeschonken — door Whisky Jameson, voor ‘Corps Perdu’ van Lukas Dhont, een film die eerder al een eervolle vermelding kreeg tijdens de studentenfilmcompetitie op het Filmfestival van Gent. In de film van Dhont speelt Jelle Florizoone (‘Noordzee, Texas’) een jonge balletdanser die plots geconfronteerd wordt door een ruige crimineel die hem niet onbewogen laat.

De publieksprijs in deze sectie was voor ‘Kus Me Zachtjes’ van Anthony Schatteman, een film waarin de zoon van een schlagerzanger zich out als homo. Marc Van Eeghem is de zanger, Ezra Fieremans is zijn zoon Jasper en Marijke Pinoy speelt de moeder. De film won eerder ondermeer de Humo Award tijdens het Kortfilmfestival in Leuven en kan pronken met tal van selecties voor binnen-en buitenlandse festivals.

 

 

 

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …