Vlaamse filmsector verenigt krachten in najaarscampagne!

Het komende najaar staat in het teken van de Vlaamse film. Met Ritueel, Rebel, Close en De acht bergen komen vier langverwachte speelfilms van eigen bodem uit. Om deze golf van Vlaams talent extra kracht bij te zetten, hebben producenten, distributeurs, bioscoopuitbaters en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) de handen in elkaar geslagen en lanceren ze samen de campagne ‘Vlaamse film. Grenzeloze cinema.’ 

“Het VAF blijft een hoeksteen bij de financiering van Vlaamse films, maar een zo groot mogelijk publiek in de bioscoopzalen is minstens zo belangrijk”, aldus Koen Van Bockstal, directeur-intendant van het VAF, in een eerste reactie. “De najaarscampagne onderstreept de kwaliteit en aantrekkelijkheid van vier zeer verschillende speelfilms. En met een commerciële actie geven we de bioscopen en de makers nog een extra duwtje in de rug.”

Drie van de vier films van de najaarscampagne gingen dit jaar in wereldpremière op de voor Vlaanderen historische 75ste editie van het Festival van Cannes. Close van Lukas Dhont werd er bekroond met de Grand Prix, De acht bergen van Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch ging naar huis met de Prix du Jury. Rebel van Adil El Arbi & Bilall Fallah werd in Cannes voorgesteld als Midnight Screening.

Ritueel van Hans Herbots trapt de najaarscampagne af. Deze thriller, net als Herbots’ vorige Vlaamse speelfilm De behandeling een adaptatie van een internationale bestseller van Mo Hayder, komt op 7 september in de Belgische bioscopen. Vanaf die dag loopt in de bioscopen, op de radio en in online advertenties de campagnespot ‘Vlaamse film. Grenzeloze cinema’ die de focus legt op talent van eigen bodem.

Voor de vier films uit de najaarscampagne loopt een ticketactie waarbij bioscoopbezoekers voor de prijs van 1 toegangsticket met 2 personen naar de film kunnen. De actie loopt voor elke titel vanaf één tot twee weken na de release, van maandag tot en met donderdag.

De vier films van de najaarscampagne

 • Ritueel (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 7 september
  Ticketactie: 12-15 september
 • Rebel (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 5 oktober
 • Close (distributeur: Lumière)
  Release: 2 november
 • De acht bergen (distributeur: Kinepolis Film Distribution)
  Release: 14 december, o.v.

Meer info over de actie en de voorwaarden zijn te vinden op de website vlaamsefilmactie.be.

De najaarscampagne is een samenwerking van distributeurs Lumière en KFD, productiehuizen Eyeworks Film & TV Drama, Caviar, Menuet en Menuetto, alle deelnemende bioscoopuitbaters en het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon.

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …