Vlaamse documentaires in de prijzen in Nyon!

Op het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon zijn gisteren de prijzen uitgereikt. ‘Kamay’ van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran werd bekroond met de Interreligious Award, ‘(Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo’ van Dora García kreeg een Speciale Vermelding in de Burning Lights-competitie en coproductie ‘Tongo Saa’ van hetzelfde productiehuis ontving de Special Jury Award van de Internationale Competitie.

Kamay

De documentaire Kamay van Ilyas Yourish en Shahrokh Bikaran werd bekroond met de Interreligious Award, de prijs voor een film die vragen over de zin en de richting van het leven belicht. Twee jaar geleden ging deze prijs naar My Paper Life van Vida Dena van hetzelfde productiehuis, Clin d’oeil Films.

In Kamay volgen we een Hazara-familie in de afgelegen bergen van centraal Afghanistan, die begint aan een queeste voor waarheid en gerechtigheid nadat hun dochter Zahra op mysterieuze wijze overlijdt aan de universiteit van Kabul. Verteld door de ogen van Zahra’s jongere zus, Freshta, is deze film een ontroerende beschouwing over liefde, verlies en doorzettingsvermogen ondanks de toenemende onrust aan de vooravond van de overname van het land door de Taliban.

De productie van Kamay is van Ilyas Yourish, Hanne Phlypo en Evelien De Graef voor Clin d’oeil Films, in coproductie met Kamay Film, ROW Pictures en Temps Noir. De internationale rechten worden verkocht door CAT&Docs.

Meer prijzen voor Vlaamse titels

‘(Revolución, cumple tu promesa)’ Amor Rojovan Dora García kreeg een Speciale Vermelding van de Burning Lights-jury, voor documentaires die een nieuw en hedendaags perspectief op cinema geven.

De documentaire van Dora García vraagt zich af of niet-romantische liefde het wapen van de revolutie kan zijn? Gebaseerd op Sovjet-revolutionair A. Kollontai’s reflecties over seksualiteit, emancipatie en familie, put de film uit de 20ste-eeuwse feministische geschiedenis en versmelt deze met boze en tedere scènes uit de huidige Latijns-Amerikaanse transfeministische beweging. ‘(Revolución, cumple tu promesa) Amor Rojo’ is de verderzetting van ‘Amor Rojo’, een film van dezelfde regisseur uit 2023.

De productie is van Marie Logie voor Auguste Orts, die als coproducent ook betrokken is bij ‘Tongo Saa (Rising Up At Night)’. Deze creatieve documentaire van Nelson Makengo, die de kijker onderdompelt in de de schoonheid van de nacht in Kinshasa, was te zien in de Internationale Competitie van Visions du Réel en mocht er de Special Jury Award in ontvangst nemen.

‘Kamay’, ‘Amor Rojo’ en ‘Tongo Saa (Rising Up At Night)’ kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds.

Check Also

FFG lanceert campagne Film Fest Gent 2024!

Film Fest Gent lanceert zijn visuele campagne voor de 51ste editie in het najaar, die …