Vlaamse acteurs openen Nederlands Film Festival

Toegegeven, het is een licht misleidende titel. Maar ook niet helemaal.  Want er zitten flink wat Nederlandse acteurs in de muzikale komische roadmovie ‘J. Kessels’, die op woensdag 23 september de 35ste editie van het Nederlands Film Festival mag openen. De feestelijke première van de nieuwe film van Erik de Bruyn vindt plaats in het Beatrix Theater in Utrecht, 15 jaar nadat De Bruyns ‘Wilde Mossels’ openingsfilm was. Frank Lammers (‘Wilde Mossels’, ‘De Marathon’, ‘Michiel De Ruyter’), Fedja van Huêt (‘Karakter’, ‘Wilde Mossels’, ‘Overspel’) en Ruben van der Meer (‘Plan C’) vertolken de hoofdrollen.

‘J. Kessels’ is de verfilming van de roman van P.F. Thomése. Erik de Bruyn (regisseur): “Ik ben blij dat ik deze muzikale speelfilm over twee oude vrienden heb kunnen maken met de twee oude vrienden uit ‘Wilde Mossels’ in de hoofdrollen.”

P.F. Thomése (auteur van ‘J. Kessels: the novel’): “Het is precies de film die dit boek verdient.”

‘J. Kessels’ is het verhaal van de bizarre roadtrip van de literaire pulpschrijver Frans (Fedja van Huêt) met zijn favoriete personage J. Kessels (Frank Lammers). In opdracht van een onbekende rijden ze in Kessels’ oude Amerikaanse ‘Kamikaze’ roestbak van Tilburg naar de Hamburgse Reeperbahn, op zoek naar een vreemdgaande frikadellenhandelaar (Ruben van der Meer). En dan ligt er plots een lijk in de achterbak van de Kamikaze: makkelijk gevonden maar hoe kom je er vanaf?

In de film is ook de Vlaamse actrice Annick Christiaens (‘De Ooggetuige’, ‘Any way the Wind Blowss’ en ‘Firmin’) te zien, in de rol van Brigit, Frans Thomése’s libido-ideaal. Debutante Romi Van Renterghem (foto bovenaan) speelt de jonge Brigit. Marc Lauwrijs (CODE 37) vertolkt de rol van haar broer Bertje, en Bert Huysentruyt (‘The Broken Circle Breakdown’) speelt de rol van Pa de Braaij. Samen vormen zij het gezin De Braaij, die de Vlaamse snackbar ‘De Frituur van Ooit’ runnen in Tilburg.

Annick Christiaens

Ook Vlaams is het camerawerk van Danny Elsen, terwijl de officiële foto’s van de film van Kris Dewitte zijn.

De film is geproduceerd door CTM Pictures in samenwerking met CZAR (België) en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, AVROTROS, Production Incentive, CoBO fonds, Screen Flanders, Taxshelter Maatregel België en het Vlaams Audiovisueel Fonds. September Film Distribution verzorgt de bioscoopdistributie in Nederland. ‘J. Kessels’ is vanaf donderdag 1 oktober in de Nederlandse bioscopen te zien.

Het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober in Utrecht.

Check Also

The Last Front onthult trailer!

The Last Front, het pakkende speelfilmdebuut van Julien Hayet-Kerknawi, lanceert vandaag de officiële trailer. Het …