Vincent Bal over 2013

2012 was een goed jaar en ook wel een beetje een pechjaar voor Vincent Bal.  Zijn film ‘Nono, het Zigzagkind’ was dan wel af en mocht meteen het Nederlands Filmfestival openen, de kritieken waren dan wel uitbundig, in België maakte zijn distributeur Starway enkele weken voor de release van de film bekend dat alle activiteiten zouden stopgezet worden.  En dus werden de film die er nog waren, zomaar in de bioscoop gedropt.  Zonde, want wie de film zag, sprak in vele gevallen van ‘dé film van het jaar’ en bevestigde wat na ‘The Bloody Olive’ en ‘Minoes’ al tal van keren werd gezegd : Bal had eigenlijk Ballen moeten heten. Wij in ieder geval enorm blij dat Vincent onze nieuwjaarsvraagjes wou beantwoorden.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik hoop in 2013 ‘Brabançonne’ te draaien. Een film over een Vlaamse en een Waalse harmonie die in de aanloop van een Europese finale met elkaar in conflict komen. Het is een muzikale Komedie (zoals ze dat in het Frans zo mooi noemen), waarin naast communautair gehakketak en ontvlammende liefde ook plaats is voor enkele fraaie Belgische hits.
 Verder begint mijn film ‘The Zigzag Kid’ (internationale titel) aan zijn festival carrière. We zitten in Berlijn in februari, en in Maart in Montreal, en dan… we zullen zien.

2. Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

Heel benieuwd naar de film van mijn ex-klasgenoot Bart Van den Bempt ’82 dagen in April’, en ik hoop dat Lenny Van Wesemael ook haar eerste film zal draaien. Ook wel zin om ‘Welp’ van Jonas Govaerts te zien.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Alle vorigen dus. Ik wil ook graag nog eens een score horen van Raf Keunen, en van Thomas De Prins, die een geweldige soundtrack heeft gemaakt voor mijn laatste film. En ik heb net weer les gegeven op het KASK in Gent, waar iedereen binnen tien jaar een Oscar gaat winnen.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Ik denk dat Benteke en zeker Kevin De Bruyne nu echt internationaal gaan doorbreken. Ze moeten alleen dat tweede plotpoint nog een beetje onder de knie krijgen.

 

Terug naar de lijst

 

Check Also

Matthias Schoenaerts wordt Johnny Hallyday!

Heet van de naald: Matthias Schoenaerts is gecast voor de hoofdrol in ‘Que je t’aime’, …