Vijf nieuwe Ket & Doc’s komen eraan!

De winnaars van de vijfde editie van Ket & Doc zijn bekend. Vijf teams ontvangen elk een productiepremie van 40.000 euro om een korte documentaire van 15 minuten te maken waarin de wereld bekeken wordt vanuit de ogen van een kind. De Ket & Doc-films gaan bij ons in première tijdens het JEF festival in 2024 en worden nadien uitgezonden op Ketnet en VRT MAX.Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds, Ketnet en JEF. Elk jaar worden vijf korte kinderdocumentaires van telkens 15 minuten gemaakt voor kinderen tussen 9 en 12 jaar oud, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind. Voor deze vijfde editie van Ket & Doc namen zeven makers in de winter van 2022-2023 deel aan een workshop waar ze hun documentaire konden ontwikkelen. In februari van dit jaar werden de projecten gepitcht aan Vlaamse producenten, waarna een aanvraag voor productiesteun werd ingediend. Een jury bestaande uit Viki Van Iseghem (Ketnet), Kevin De Ridder (JEF) en Sara Juricic (VAF) selecteerde de vijf winnende projecten, die elk met een productiepremie van 40.000 euro aan de slag kunnen (30.000 euro van het VAF/Mediafonds en 10.000 van Ketnet).

De winnaars van de vijfde editie van Ket & Doc zijn:

  • Buitenbeentjes van Elke Vanoost (productie: While We’re Here)
  • Grip van Laura De Baudringhien (productie: While We’re Here)
  • Hannah en de krokodil van Lore Mechelaere & Karen Huysman (productie: Het Peloton BV)
  • Ronde 3 van Liesbeth De Mey (productie: Associate Directors)
  • Wij, jongens van Arne Brown & Charlotte Coeman (productie: Hotel Hungaria)

De vijf korte documentaires worden van juli 2023 tot januari 2024 geproduceerd en zullen bij ons in première gaan tijdens het JEF festival in 2024. Nadien worden ze uitgezonden op Ketnet, VRT MAX, Ketnet.be en in de app, en verder gedistribueerd door JEF. De titels worden ook aangeboden aan het onderwijs.

Koen Van Bockstal © Heidi Deneweth

Koen Van Bockstal, directeur-intendant VAF vertelt: Ket & Doc viert zijn vijfde verjaardag en is een geslaagd voorbeeld van samenwerking tussen Talentontwikkeling bij het VAF, het JEF festival en de openbare omroep via Ketnet. Het biedt kansen aan jong en divers talent en heeft jeugddocumentaire als genre op de kaart gezet. Het heeft aandacht voor publiek en via een tv-zender ook een breed bereik. Het VAF is uitgenodigd om in september van dit jaar dit unieke concept te gaan voorstellen aan andere Europese filmfondsen, als een ‘best practice’ op de Medici-conferentie.

De vorige edities van Ket & Doc hebben jeugddocumentaire als genre op de kaart gezet in Vlaanderen. Ook internationaal deden de Ket & Doc-titels het goed. Uit de eerste lichting werden in 2020 vier van de vijf films geselecteerd voor DOK Leipzig, terwijl twee van de vijf titels deel uitmaakten van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA.

Van de tweede lichting in 2021 maakten opnieuw twee titels deel uit van de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA: Hertenkoorts van Griet Goelen en Louise Van Assche en Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets. Yaren en de zon werd na afloop van IDFA aangekocht door Op-Docs, het online platform voor korte documentaires van The New York Times.Uit de derde lichting werden in 2022 drie titels geselecteerd voor het jeugdfilmprogramma van DOK Leipzig: Licht van Sarah Lederman, Goals van Florinda Ciucio en Bgirl Badli van Charlotte De Cort. Een andere titel uit de derde lichting, Voorbij de sterren van Sara van Oostrum, was in 2022 geselecteerd in de Competitie voor Kinderdocumentaires van IDFA. Dichter bij huis won Licht van Sarah Lederman begin dit jaar de Ensor voor Beste Kortfilm. En op het JEF festival in februari dit jaar werd Bijzonder buitengewoon van Sarah Van Dale, een titel uit de vierde lichting van Ket & Doc, bekroond met de Prijs voor Beste Korte Documentaire.

Sarah Lederman op De Ensors

Ket & Doc is een samenwerking van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Ketnet en JEF. Deze producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Bekijk de Ket & Doc documentaires via Ketnet.be en VRT MAX!

Check Also

Het Belgische programma op BRIFF 2024!

De 7de editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) vindt plaats van 25 juni …