Vierde lichting Ket & Doc-films!

Vijf nieuwe kinderdocumentaires van Ket & Doc gaan in première tijdens de krokusvakantie op het JEF festival.

Ket & Doc is een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het VAF, Ketnet en JEF. Dit resulteert in vijf kinderdocumentaires van telkens 15 minuten voor kinderen tussen 9 en 12 jaar, waarin de wereld wordt bekeken door de ogen van een kind.

Aan de vierde editie van de Ket & Doc-workshop namen acht documentairemakers deel. Zij stelden in de loop van dit traject hun script op punt en werden begeleid bij de voorbereiding. Uit die deelnemers werden vijf projecten geselecteerd, die elk met een productiepremie van het VAF/Mediafonds en Ketnet aan de slag gingen. Tussen juli 2022 tot januari 2023 werden deze vijf kinderdocumentaires gedraaid. Op 18 en 19 februari is de wereldpremière op het JEF festival in aanwezigheid van de regisseurs en crews, in Lumière Antwerpen en Brugge.

Ket & Doc heeft de jeugddocumentaire in Vlaanderen stevig op de kaart gezet. Films uit de voorbije edities scoorden op gerenommeerde internationale festivals waaronder IDFA en DOK Leipzig, maar inspireerden ook een hele generatie filmmakers. Naast traditionele documentaires wordt er ook geëxperimenteerd met nieuwe vormen en inhouden. De vijf documentaires van dit jaar zijn:

Bijzonder buitengewoon van Sarah Van Dale (Storyhouse)

Mona heeft – net zoals haar broer – ASS. Ze staat aan de vooravond van een gigantische stap in haar leven: ze zal de overstap maken naar het gewone onderwijs.

Eneris van Julie Daems (Visualantics)

Een zomerdag in Matongé, Brussel. Een meisje doodt de tijd in het kapsalon van haar tante. Alles wat ze rondom zich ziet, versmelt in haar dagdromen tot een fantasierijk verhaal.

Leonie, Skeet en de biggen van Jip Heijenga (De Mensen)

Elke dag geniet Leonie van het leven op de boerderij. Het liefst van al zorgt ze voor de biggen. Later wil Leonie ook boerin worden. Maar het gaat niet goed met de boerderij.

Skate the City van Lies Van der Auwera (Bulletproof Cupid)

Drie skaters dwalen door de stad, op zoek naar een plek om te skaten. Overal krijgen ze het deksel op de neus. Uiteindelijk gaan ze zelf op het stadhuis hun rechten opeisen.

Warre en de drie wilgen van Yasmine Versteele (Storyhouse)

In elke tuin krioelt het van het leven. Soms bots je er zelfs op een magisch wezen zoals Willow. Hij toont zijn vriend Warre al het moois dat er in de natuur te ontdekken valt.

Ket & Doc is een samenwerking van het VAF, Ketnet en JEF. De producties kwamen tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle.

Hier vind je info over de Ket & Doc vertoningen op JEF festival te Antwerpen en Brugge. Vanaf 18 en 19 februari zijn de Ket & Doc-titels te bekijken op Ketnet, VRT MAX en de Ketnet-app.

Check Also

Josse De Pauw over zijn rol in ‘Zondag de Negenste’!

In ‘Zondag de Negenste’, de debuutfilm van Kat Steppe die we reeds kennen van haar …