(foto JP Malherbe/N.L.P.)

Victor Polster wint nu ook Prijs Beste Acteerprestatie in Odessa

ODESSA/BRUSSEL, 21 juli 2018. Victor Polster, die de hoofdrol voor zijn rekening neemt in Lukas Dhonts speelfilmdebuut ‘Girl’, heeft vanavond de Prijs voor Beste Acteerprestatie gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Odessa (Oekraïne, 13-21 juli). Vrijdagavond won ‘Girl’ ook al de Gouden Toren, de Prijs voor Beste Film, op het Europees Filmfestival in het Servische Palić.

(foto JP Malherbe/N.L.P.)

Het is niet de eerste maal dat de 16-jarige Victor Polster met zijn acteerdebuut in de prijzen valt. Op het voorbije Filmfestival van Cannes won hij ook al de Un Certain Regard prijs voor Beste Acteerprestatie. In Cannes was ‘Girl’ trouwens één van de meest opgemerkte films. De première kreeg een minutenlang applaus en een staande ovatie, waarbij de aanwezige pers superlatieven te kort kwam om de prestaties van zowel Dhont als Polster te beschrijven. Uiteindelijk mocht ‘Girl’ met vier prijzen naar huis. Naast de prijs voor Beste Acteerprestatie, waren er de Queer Palm, de Fipresci-prijs van de filmkritiek en de prestigieuze Caméra d’Or voor het beste speelfilmdebuut.

Sindsdien is de film aan een internationaal parcours bezig, met selecties voor festivals als Karlovy Vary, Palić en Odessa, naast een nominatie voor de LUX Filmprijs van het Europees Parlement. Bij ons is het wachten tot 9 oktober wanneer de film het Film Fest Gent officieel opent, waarna distributeur Lumière ‘Girl’ op 17 oktober in de Belgische bioscopen uitbrengt. Cinemien verdeelt de film voor Lumière in Nederland, terwijl Diaphana Distribution hem op 10 oktober in Frankrijk uitbrengt. De in Duitsland gevestigde sales agent The Match Factory vertegenwoordigt ‘Girl’ internationaal.

Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie en Alain Dessauvage verzorgde de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

‘Girl’ kwam tot stand met de steun van het VAF.

Zie ook :

Lukas Dhont wint de Camera d’Or met ‘Girl’

‘Girl’ genomineerd voor de Lux Prijs

‘Girl’ opent het Film Fest Gent

Victor Polster beste acteur

‘Girl’ wint ‘Gouden Toren’ voor beste film

Queer Palm voor ‘Girl’

Fipresci Prijs voor ‘Girl’

Dirk Impens over het belang van Cannes

Dirk Impens voor de derde keer naar Cannes

‘Girl’ in het bioscoopjournaal

Iedereen wilde Lukas in Cannes

Lukas Dhont zit helemaal op schema

Lukas Dhont over Frank van den Eeden

Lukas Dhont over Dirk Impens

Lukas Dhont strikt Sidi Larbi Cherkaoui

Lukas Dhont maakt films om mensen te begrijpen

Lukas Dhont wil zijn film op groot scherm zien

Lukas Dhont over de casting van ‘Girl’

Lukas Dhont draait in augustus zijn eerste langspeler en kijkt er naar uit

Lukas Dhont en zijn overpeinzingen bij de overgang

Lukas Dhont over ‘L’infini’

Lukas Dhont over Pierre Drouot en zijn opvolger

 

Lukas Dhont en Victor Polster met de Camera d’Or-trofee en met de juryvoorzitter van de Camera d’Or, de Zwitserse Ursula Meier. (foto JP Malherbe/N.L.P.)

Check Also

Throwback: Belofte van het Jaar!

Flo Van Deuren en Kato De Boeck mochten een tijdje geleden enkele Ensors in ontvangst …