Veerle Baetens bekroond als beste actrice tijdens the European Film Awards in Berlijn

BERLIJN/BRUSSEL, 7 december 2013. Veerle Baetens heeft voor haar vertolking als Elise in ‘The Broken Circle Breakdown’ de Europese Filmprijs voor Beste Actrice ontvangen tijdens de uitreiking van de European Film Awards in Berlijn.  Ze ontving de prijs uit handen van Christophe Lambert en zette een prachtige, emotionele speech neer, die ze afsloot met een pleidooi om België nog een kans te geven en Frans-en Vlaamssprekend België niet verder uit elkaar te drijven. 

Tegenstanders in deze categorie waren Keira Knightley (‘Anna Karenina’), Naomi Watts (‘The Impossible’), Luminita Gheorghiu (‘Child’s Pose’) en Barbara Sukowa (‘Hannah Arendt’).  Allemaal gerenommeerde actrices, maar allemaal waren ze kansloos tegen het luid toegejuichte acteergeweld van de actrice die momenteel volop in de opnamen zit van ‘The Team’, een internationale tv-productie waarin ze een belangrijke rol vertolkt.  Ook in ‚The White Queen’ acteert ze in het Engels.  En tijdens haar speech viel het nogmaals op dat ze zich moeiteloos en zeer vlot uit de slag trekt in het Engels.  Daar liggen nog mooie vooruitzichten op haar te wachten. Zoveel is duidelijk.

De speech van Veerle Baetens was het hoogtepunt van een oersaaie awardshow waarin Wim Wenders en Pedro Almovodar best een scenarist hadden kunnen gebruiken.  Dat merkte ook Carl Joos op, die in de zaal zat omdat hij samen met Felix Van Groeningen genomineerd was voor zijn scenario. Maar de overige nominaties voor ‘The Broken Circle Breakdown’ werden niet verzilverd.  Jammer, maar geen ramp.  De kans op een Oscarnominatie lijkt er ons niet op verminderd.  Integendeel. Misschien moeten we gaan dromen van een Oscarnominatie in de categorie Beste Actrice voor Veerle Baetens.  Zolang dromen niet in nachtmerries omslaan is er met dromen helemaal niets verkeerd.

 

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …