Variety houdt nu ook Felix Van Groeningen in de gaten

BRUSSEL, 4 juni 2013. Felix van Groeningen is door Variety verkozen tot één van de 10 Euro Directors to Watch, filmmakers voor wie volgens het Amerikaanse vakblad een beloftevolle carrière in het verschiet ligt. De genomineerde regisseurs en films worden eind juni tijdens het Karlovy Vary International Film Festival (28 juni-6 juli) aan het aanwezige publiek en professionelen voorgesteld. Gelijktijdig organiseert Paris Cinéma (28 juni-9 juli) ook een Focus op Felix van Groeningen waarbij zijn volledige werk vertoond zal worden in de Franse hoofdstad. Tribeca Film verwierf onlangs nog de rechten op ‘The Broken Circle Breakdown’ en brengt de film later dit jaar in de Amerikaanse zalen.

 

Jaarlijks benoemen recensenten van het toonaangevende Amerikaanse entertainmentvakblad Variety 10 veelbelovende Europese regisseurs. Blijkbaar hebben ze het daar op Variety wel voor de Vlamingen.  Dit jaar viel de keuze op regisseur Felix van Groeningen met ‘The Broken Circle Breakdown’. Als een van de 10 genomineerden zal de film eind juni binnen een speciale sectie voorgesteld worden in Karlovy Vary.  De voorbije jaren werden ook Geoffrey Enthoven, Hans Van Nuffel en Pieter Van Hees daar in Tsjechië in de bloemetjes gezet.

 

Het Karlovy Vary Film Festival staat hoog genoteerd op de lijst van de belangrijkste filmfestivals ter wereld en is een van de voornaamste festivals in Centraal- en Oost-Europa. Elk jaar bevat het festivalprogramma ook Variety’s 10 Euro Directors to Watch. Vorig jaar nog werd Geoffrey Enthoven met ‘Hasta la vista’ al opgenomen in dit kransje Europese regisseurs, terwijl Hans Van Nuffel (‘Adem’) en Pieter Van Hees (‘Dirty Mind’) al eerder die eer te beurt viel. Vorig jaar was Michaël R. Roskam bovendien een van Variety’s Directors to Watch in het Amerikaanse Palm Springs.

 

Eind deze maand vindt in Parijs verder het festival Paris Cinéma plaats dat dit jaar speciale aandacht besteedt aan de Belgische cinema. Binnen dat programma wordt hommage gebracht aan meerdere Belgische regisseurs, waaronder opnieuw Felix van Groeningen. In een speciale focus brengt Paris Cinéma van Groeningens korte films, alsook zijn vier speelfilms:  ‘Steve + Sky’, ‘Dagen zonder lief’, ‘De helaasheid der dingen’ en ‘The Broken Circle Breakdown’.

 

‘The Broken Circle Breakdown’ kwam eind vorig jaar in de Belgische zalen via KFD en groeide uit tot de meest bezochte Vlaamse film van 2012 met meer dan 350.000 bezoekers. Sinds eind april is de film ook verkrijgbaar op dvd, uitgebracht door Lumière Publishing. Internationale sales zijn in handen van The Match Factory. Meest recent kwam de film onder meer in Duitsland en Zwitserland in de zalen, eind augustus verschijnt de film in Frankrijk onder de titel ‘Alabama Monroe’. Later dit jaar staat ook een release in de Verenigde Staten gepland nadat Tribeca Film onlangs alle Amerikaanse rechten op de film verwierf. ‘The Broken Circle Breakdown’ is een productie van Dirk Impens voor Menuet en kwam tot stand met de steun van het VAF.

Zie ook :

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

Felix Van Groeningen zal nog eens op café gaan filmen

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …