Vandaag start in Gent het 38ste Filmfestival

De schitterende openingsfilm is niet Belgisch.  Het Festival opent met ‘Tinker, Tailor, Soldier, Spy’ van regisseur Tomas Alfredson, een verfilming van een boek van John Le Carré.

Traditiegetrouw biedt de Gentse filmmarathon vernieuwende, jonge en onbekende cinema uit alle windstreken, maar uiteraard is er ook ruimte voor talent van eigen bodem.  Dat er voor het eerst in de geschiedenis van het festival niet minder dan drie Belgische films deelnemen aan de competitie is volgens gedelegeerd bestuurder Jacques Dubrulle geen teken van misplaatst chauvinisme, maar toont juist de dynamiek aan, de verscheidenheid en de slagkracht van onze vaderlandse cinema, zowel in het zuiden als het in het noorden van het land.

Zo mag op 15 oktober ‘Blue Bird’ van Gust Van den Berghe zijn Belgische première beleven in de Kinepolis in Gent.   Gust Van den Berghe is intussen al grotere drukte gewoon.  Zijn debuutfilm zowel als deze ‘Blue Bird’ waren ook al geselecteerd voor het Festival van Cannes.

Op 16 oktober staat de première gepland van ‘L’Hiver Dernier’, nog een Belgische film in competitie waarvoor regisseur John Shank en  acteur Vincent Rottiers aanwezig zullen zijn. Shank is een Amerikaan die in België gestudeerd heeft en hier is blijven hangen. Zijn film is een ode aan de natuur en gaat over een jonge landbouwer die na de dood van zijn vader diens boerderij geërfd heeft, maar moet vechten om het hoofd boven water te houden.  Shank inspireerde zich op schrijvers als Faulkner en Steinbeck, mensen voor wie de band met het land een van de voornaamste thema’s was.

En op 18 oktober is het de beurt aan ‘The Invader’ van Nicolas Provost — en dat is meteen de derde Belgische film in competitie — waarop ook de acteurs (Stefania Rocca, Issaka Sawadogo en Hannelore Knuts) aanwezig zullen zijn. ‘The Hollywood Reporter’ had het al over een film die als toegangsticket tot Hollywood kan dienen.  Wij zagen er vooral een sociale film in tegelijk spannend was.  Hier en daar werd gewaagd van een kruising tussen Loach en Lynch, wij proefden even goed wat Leigh en Lean.

Er is ook een Nederlandse film die geselecteerd is voor de competitie waarvoor we heel veel aandacht hebben : ‘Lena’ van Christophe Van Rompaey (maker van ‘Aanrijding in Moscou’).  Gezien en meer dan goed gekeurd.  We gaan nog een stap verder : ‘Eindelijk nog eens een Nederlandse film om naar uit te kijken!’

 

Voor de volledige programmatie van het Filmfestival van Gent, klik op : Filmfestival Gent

 

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …