Vandaag gaat het 70ste Filmfestival van Cannes van start

Vanavond opent aan de Azurenkust het 70ste Festival van Cannes, dat 12 dagen lang het goeie weer moet maken in de zalen van de exclusieve kuststad. Met van Vlaamse kant alleen Laura Verlinden om onze eer te verdedigen en traditiegetrouw een veel ruimere aanwezigheid van onze Franssprekende landgenoten.  Al zijn ook zij er ook veel minder prominent aanwezig nu certitudes als de gebroeders Dardenne, Joachim Lafosse en Jaco Van Dormael geen nieuwe film klaar hebben.

Slechts één Frans gesproken lange film van Belgische makelij zit in een officiële selectie. En dat is een documentaire, ‘La belge histoire du Festival de Cannes’ van Henri de Gerlache, die in het kader van Cannes Classics vertoond wordt.

Daarin aandacht voor de Belgen die in de loop van 70 jaar Cannes hun films onder de aandacht van de filmliefhebbers van over de hele wereld wisten te brengen.  Daarin zien we uiteraard namen opdagen als Henri Storck, André Delvaux, Raoul Servais, Jaco Van Dormael en de gebroeders Dardenne,… en vragen we ons af of ook Harry Kümel, Felix Van Groeningen en Christophe Van Rompaey aan bod zullen komen, en of er ruimte zal zijn voor de Gust Van den Berghe’s van deze wereld. Of voor de vele acteurs van Franstalige zijde of de Vlamingen zoals Matthias Schoenaerts of Sam Louwyck die de voorbije jaren soms prominent aanwezig waren op de trappen.  Thuisblijvers zullen niet lang moeten wachten om zich daar van te vergewissen, want op 24 mei al wordt de documentaire uitgezonden op La Une, het eerste kanaal van de RTBf.

Abonnee Verlinden

Het begint erop te lijken dat Laura Verlinden op alle grote afspraken van de partij is en dat ze keer op keer nieuwe grenzen wil verleggen.  Ze was al aanwezig op de Oscaruitreiking toen de kortfilm ‘Dood van een schaduw’, waarin ze samen met onder meer Matthias Schoenaerts te zien was, , genomineerd was.  En eerder mocht ze ook al samen met Catherine Deneuve en Jaco Van Dormael naar Cannes  voor ‘Le tout nouveau testament’.  Maar deze keer mag ze echt de grote trappen op van het festivalpaleis van Cannes, want de film van tweevoudig Gouden Palm-winnaar Michael Haneke, waarin ze samen met Isabelle  Huppert en Jean-Louis Trintignant  te zien is, is traditioneel een kanshebber voor de hoofdtrofee van het festival.

Het begint er op te lijken dat Laura Verlinden op alle grote afspraken van de partij is…

Laura Verlinden kennen we o.a. van haar rol als Scarlite in ‘Ben X’ van Nic Balthazar. Vervolgens was ze te zien in ‘Loft’ van Erik Van Looy en speelde ze één van de hoofdrollen in de televisiereeks ‘De smaak van De Keyser’ van Frank Van Passel en Jan Matthys. Andere rollen volgden in o.a. de voor een Oscar genomineerde korte film ‘Dood van een schaduw’ van Tom Van Avermaet, ‘Image’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah en ‘De behandeling’ van Hans Herbots. Onlangs was ze ook te zien in de Nederlandse jeugdfilm ‘Storm’ van Dennis Bots.

Abonnee Rénier

Eén van de vele Franstalige Belgische acteurs die als een abonnee van Cannes kan worden beschouwd is Jérémie Renier. Fetisjacteur van de Dardenne’s, maar ook François Ozon heeft er hem graag bij.  Nadat hij al van de partij was in 1999 in ‘Les Amants Criminels’ en in 2010 in ‘Potiche’ is het de derde keer dat de Franse regisseur een beroep doet op Rénier, die in het najaar de hoofdrol speelt in ‘Engel’ van Koen Mortier. In ‘L’amant double’ van Ozon staat hij tegenover de jonge Marine Vatch. Zij speelt Chloé, een jonge, breekbare en depressieve vrouw, die verliefd wordt op de psycholoog bij wie ze in therapie gaat. Enkele maanden later gaan ze samenwonen, maar dan ontdekt ze dat haar minnaar een deel van zijn ware identiteit heeft verborgen.

Rénier is niet de enige Belg die deel uitmaakte van de ploeg van Ozon.  Verantwoordelijk voor de beelden, chef de photo en cameraman, was Manu Dacosse, vaak actief voor Fabrice du Welz, maar ook voor het duo Cattet & Forzani.  De dame die instaat voor de kostuums bij Ozon, behoort tot zijn getrouwen en is ook Belgisch. Pascaline Chavanne heeft trouwens ook de kostuums verzorgd bij ‘Rodin’, de nieuwe film van Jacques Doillon met Vincent Lindon in de hoofdrol.  Een film die ook in de officiële competitie te zien is en gecoproduceerd werd door het Brusselse Artemis.

‘L’Amant Double’ heeft met Scope Pictures trouwens ook een Belgische coproducent en wordt eveneens in de officiële competitie vertoond.  De Belgische release is voorzien voor 14 juni.

Damiens & de France

De Franse regisseuse Carine Tardieu vult de hoofdrollen van haar derde film helemaal in met Belgische acteurs : François Damiens en Cécile de France. Wellicht hebben ze mekaar tegen het lijf gelopen toen ze in 2016 allebei genomineerd waren voor de Césars (François Damiens voor ‘Les Cowboys’ van Thomas Bidegain, en Cécile de France voor ‘La Belle Saison’ van Catherine Corsini), maar het is de eerste keer dat ze samen op een filmset stonden.

Damiens speelt daarin een Bretoense man bij wie de stoppen licht gaan doorslaan als hij na al die jaren plots verneemt dat zijn vader niet zijn echte vader is.  Hoeveel hij ook geeft om zijn adoptievader, toch gaat hij op zoek naar degene die hem verwekt heeft. Dat blijkt ene Joseph, een oude knar voor wie Erwan, het personage van Damiens, al vlug veel sympathie gaat voelen. En om zijn geluk compleet te maken, stoot hij in de buurt op de bekoorlijke Anna, op wie hij smoorverliefd wordt. Tot hij opeens inziet dat zij zijn halfzus is.  En er volgen nog verrassingen. De film werd gecoproduceerd door het Belgische  uMedia, en opent in de Belgische en Franse bioscopen op 6 september.

Nog een Belgische actrice die in Cannes verwacht wordt is Erika Sainte.  Zij was eerder te zien in ‘Brabançonne’ van Vincent Bal.  De film waarin zij te bewonderen is, ‘Jeune Femme’, is de debuutfilm van de Franse regisseuse Léonor Serraille en is geselecteerd voor de nevenselectie ‘Un Certain Regard’.

Kort van onze scholen

Bij de 9 films die in de hoofdcompetitie naar een Gouden Palm mogen meedingen zit er geen enkele Belgische film. Maar bij de 16 films voor de Cinefondation, de competitie voor studentenfilms, zitten er twee films van Belgische filmscholen bij.  Eentje van het Franstalige INSAS, een ander die aan het KASK gemaakt werd.  Twee films van buitenlandse studenten die hier bij ons studeren.

Imge Özbilge, wiens animatiefilm ‘Camouflage’ geselecteerd,  is een dame die al flink wat bagage had voor ze in België terechtkwam. Ze studeert animatie aan het KASK in Gent.
Valentina Maurel is dan weer geboren in Costa Rica en heeft zowel de Costaricaanse als de Franse nationaliteit.  In haar 26 minuten durende fictiefilm ‘Paul is Here’ komt een geest bij een jongedame aan de deur kloppen.

‘Camouflage’ van Imge Özbilge is geïnspireerd door het actuele politieke conflict in Turkije., vertelde ze ons in december al toen haar film geselecteerd was voor het IKL in Leuven :  “Wat veel mensen niet weten is dat de Turkije qua bevolking erg divers is, zowel etnisch als religieus. Het land is een mozaïek van verschillende culturen. Als je rondloopt in Istanbul zul je naast moskeeën vele kerken en synagoges opmerken. Als je geluk hebt kun je, door de gebeden uit de moskeeën heen, de klokken van de kerk horen luiden. Ik vind dat zelf prachtig. Verschillende gemeenschappen leefden vredig zij aan zij, maar door de politieke problemen, wordt dit mozaïek vernietigd. Ik werd hier verdrietig van en heb daarom besloten om ‘Camouflage’ te maken.”

Check Also

Eileen Walsh en Zara Devlin qmsdkjlfhmqd

Eileen Walsh & Zara Devlin over hun rol in ‘Small Things Like These’

De Ierse actrices Eileen Walsh en Sara Devlin vertellen over hun rollen in ‘Small things …