VAF Wildcardwinnaar bekroond in Berlijn

BERLIJN/BRUSSEL, 17 februari 2017. De korte film ‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ van Juanita Onzaga heeft de Speciale Prijs van de Internationale Jury van Generation 14plus gewonnen op het Filmfestival van Berlijn. De prijsuitreiking vond vanavond plaats in het Haus der Kulturen der Welt. De Belgisch-Colombiaanse regisseuse won afgelopen december nog een VAF Wildcard met haar documentaire.

Onzaga krijgt de Speciale Prijs van de Jury voor Beste Kortfilm omwille van haar hybride benadering van een autobiografisch verhaal. “De film zweeft tussen het heden en het verleden en weet op een intuïtieve manier een figuur in beeld te brengen die dicht bij de filmmaakster zelf staat”, aldus het rapport.

Onzaga’s docufictie ‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ situeert zich in Colombia, een land van geesten. Ze volgt haar broer terwijl ze temidden de mysterieuze landschappen op zoek gaan naar de geest van hun overleden vader. Die tocht leidt hen van Bogota tot in de Colombiaanse jungle, doorkruist gedachtestromen en achtervolgt hen in hun dromen. Temidden de jungle ontdekken ze waarheden en krijgen ze onverwacht bezoek.


De film is een afstudeerwerk aan de Brusselse filmschool LUCA campus Sint-Lukas en werd gecoproduceerd door Gust Van den Berghe, die we beter kennen als regisseur van o.a. ‘Lucifer’ en ‘Blue Bird’. ‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ kreeg in Berlijn zijn wereldpremière binnen de competitie Generation 14plus, een sectie die het festival in 1978 in het leven riep en gericht is op kinderen en jongeren.

Juanita Onzaga werd geboren in Bogota, Colombia. Het was haar passie voor film die haar naar Brussel leidde waar ze zes jaar geleden film ging studeren en vervolgens bleef hangen. Intussen pendelt ze tussen beide landen en combineert invloeden uit heden en verleden in haar magisch-realistische verhalen, waarin ze keer op keer andere manieren vindt om de realiteit te ervaren. Ze werkte als DOP en regisseur voor verschillende van haar kortfilms, documentaires en videoclips.  En ze werkt momenteel aan haar eerste langspeler.

De internationale jury van de Generation 14plus competitie die Onzaga’s film bekroonde, bestond dit jaar uit de Duits-Hongaarse regisseur Benjamin Cantu, de Amerikaanse Jennifer Reeder en de Chileense filmmaker Roberto Doveris. Aan de Speciale Prijs van de Jury is een bedrag van 2.500 EUR verbonden.

‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ won afgelopen december nog een VAF Wildcard, een van de prijzen die het Vlaams Audiovisueel Fonds jaarlijks uitreikt aan aanstormend filmtalent. Dankzij die Wildcard krijgt Onzaga een startbudget van 40.000 EUR ter beschikking om een eerste buitenschoolse project te verwezenlijken buiten het reguliere selectiecircuit van het VAF.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …