Tweede Docfest toont tien spraakmakende documentaires!

Van 22 tot 26 november 2023 vindt de tweede editie van Docfest Brugge plaats. De Republiek en Cinema Lumière presenteren een uniek documentairefestival bestaande uit tien maatschappelijk relevante films met een unieke omkadering. Onder meer een bootcamp spoken word, een interactief debat, impro jam dansen of een VR beleving zorgen voor een impactvolle filmervaring. Maar liefst vijf dagen lang en op verschillende, vaak speciaal voor de gelegenheid gekozen locaties, laat Docfest een brede waaier aan verhalen zien die uit het leven gegrepen zijn. Het programma bestaat uit Belgische en internationale films met een uitgesproken aandacht voor stemmen die te weinig gehoord worden. 

Docfest wil op een frisse manier het genre ontsluiten en kijkers binnenloodsen in werelden die ze anders nooit zouden leren kennen. “Je kan documentaire zien als een vorm van doorgedreven journalistiek,” zegt programmator Tine Van Dycke, “Maar tegelijk is het iets magisch dat je als toeschouwer gedurende meer dan een uur kan binnenstappen in een onbekende context, een ander leven. Dit jaar zijn dat vaak de levens van sterke rolmodellen en hun zoektocht naar zichtbaarheid.

Openingsavond met allround-programma
Het festival opent op woensdag 22 november in Cinema Lumière Brugge met We are Fire, de Mexicaanse episode van de documentairereeks Draw for Change van Belgische productiehuis Clin d’Oeil Films. Dit is een zesdelige reeks waarin zes vrouwelijke regisseurs evenveel vrouwelijke cartoonisten volgen die zich via hun tekeningen verzetten tegen het onrecht dat ze in hun respectievelijke geboorteland ervaren. Hun werk zal in de vorm van een tijdelijke tentoonstelling te zien zijn in het Grand Café van De Republiek, tevens ook meeting point van het festival.

Mar Maremoto, de Mexicaanse cartoonist rond wie de gescreende aflevering draait, is aanwezig bij de opening net als regisseur Karen Vázquez Guadarrama. Maremoto laat met een muurtekening bovendien een blijvende indruk na in de stad. Naast de documentairefilm stapt de bezoeker die avond ook in de leefwereld van Maremoto via een bijzondere VR beleving die op Docfest in première gaat. Mariana Cadenas Sangronis, de regisseur van de VR-film, zal tevens aanwezig zijn. Tot slot stelt Catherine Vuylsteke op 25 november haar boek voor waarin interviews met de cartoonisten zijn opgenomen, en wordt een tweede film uit de reeks getoond.

Draw for Change: Mexico – We are Fire

Niet te missen
Een andere parel om naar uit te kijken is She They Us van Zaïde Bil, Sam Peeters en Heleen Declercq. Deze visueel verrassende Vlaamse docureeks portretteert straffe vrouwen, zoals o.a. muzikante Charlotte Adigéry, die streven naar meer gelijkwaardigheid. Bij deze film geeft Nina Everaert een bootcamp spoken word.

De vertoning A way to B van Jos Putters en Clara van Gool richt de lens dan weer op een Spaans dansgezelschap dat grotendeels bestaat uit dansers met een fysieke beperking. Dansers van het Gentse Platform K maken het publiek warm voor de vertoning met een inclusieve impro-jamsessie. Iedereen die danskriebels voelt is van harte welkom, ook voor rolstoelgebruikers is er meer dan genoeg plaats.

Rebels brengt dan weer het verregaande ageism in onze maatschappij in beeld. Regisseurs Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker tonen unieke portretten van een andere weinig gehoorde bevolkingsgroep: 75-plussers. Na de film gaan ouderen en jongeren met elkaar in gesprek tijdens een blind date georkestreerd door Jong Volk. Geïnspireerd door Rebels brengt Jong Volk bovendien een expo tijdens Docfest in Burg 4. Daar wordt in beeld gebracht wat de twee generaties met elkaar verbindt.

Belgische avant-première Apolonia, Apolonia is eveneens een aanrader. Dit kunstenaarsportret wordt vertoond in de intieme setting van een atelier in De Tank van Het Entrepot. Na de film wordt het publiek uitgenodigd om mee te spelen met het gezelschapsspel Art & My Career van kunstenares Olivia Hernaïz over de drempels die vrouwen ervaren in kunstwereld.

Tot slot staat ook de VR-installatie Nobu, Baba en Henk op het programma, drie korte documentaires over vaders met een migratieachtergrond van regisseur Sarah Blok en modeontwerper Lisa Konno. De installatie werd geprogrammeerd in samenwerking met Brugge 2030, FMDO en Refu Interim.

She They Us: Ouderschap

Actief burgerschap
Door de atypische festivalformule met een bijzondere aandacht voor het omkaderende programma zet Docfest iets in beweging bij haar bezoekers. “Docfest organiseren is ook actief burgerschap stimuleren. Zorgen dat iedereen bewust in de samenleving staat en voeling krijgt met al wie erin beweegt,” licht programmator Tine Van Dycke uit. “De documentaires bieden een inkijk in heel uiteenlopende levens en fungeren als een empathiemachine, ze bereiken zowel hoofd als hart van de bezoeker.

Activisme en verzet zijn een rode draad doorheen de getoonde documentaires. Vrijwel elke film is een portret van mensen die te weinig gehoord worden. Het is belangrijk dat hun verhaal verteld wordt, omdat ze een rolmodel kunnen zijn voor anderen. “We associëren activisme nog vaak met betogen en luidkeels je mening roepen, maar je kan ook een activist zijn door kritische vragen te stellen, in gesprek te gaan en te luisteren. Docfest is onze vorm van verzet,” aldus Van Dycke.

Om die kritische benadering te garanderen is het programma van Docfest beperkt en goed gecureerd. “Er is bewust gekozen voor diepgang en intimiteit in plaats van keuzestress,” zegt inhoudelijk coördinator van De Republiek Pieter Koten. “We willen het publiek een unieke en impactvolle ervaring kunnen garanderen. Net daarom is het aantal films relatief klein. Bekijk het als een handpicked selectie.

Praktische informatie

Docfest
van 22 tot 26 november
op verschillende locaties in Brugge
ticketprijzen tussen €9,50 en €11,50
Meer info, programma en tickets via www.docfestbrugge.be

Over Docfest
Docfest = tien spraakmakende documentaires in Cinema Lumière en op unieke locaties in de stad. Eigen aan dit festival zijn de verrassende partnerships die bij elke film bijzondere publiekservaringen aanbieden waarvan de impact tot ver buiten de cinemazaal reikt. Docfest wordt getrokken door Cinema Lumière Brugge en De Republiek, dat via dialoog inzet op maatschappelijke thema’s.

Docfest 2022 ©️ Femke den Hollander

Programma
Draw for Change: Mexico – We Are Fire – Karen Vázquez Guadarrama
22/11 in Cinema Lumière
Draw for Change VR Beleving: We exist, we resist (première) – Mariana Cadenas Sangronis
22/11 in Cinema Lumière
Nobu, Baba en Henk* – Sarah Blok & Lisa Konno
doorlopend en gratis van 22/11 tot 26/11
Éclaireuses – Lydia Wisshaupt-Claudel
22/11 in Cinema Lumière
She They Us – Zaïde Bill, Sam Peeters en Heleen Declercq
23/11 in Cinema Lumière
A Way to B* – Clara van Gool & Jos de Putter
24/11 in Theaterzaal de Biekorf
26/11 in Cinema Lumière
The Quest for Tonewood* – Hans Lukas Hansen
24/11 in Conservatorium Brugge
25/11 in Cinema Lumière
Apolonia, Apolonia (avant-première) – Lea Glob
24/11 in Cinema Lumière
25/11 in De Tank van het Entrepot
The Conductor* – Bernadette Wagenstein
23/11 in Cinema Lumière
26/11 in Kamermuziekzaal, Concertgebouw Brugge
Mijn Beessie en ik* – Johan Kramer
25/11 in Cinema Lumière
All that breathes* – Shaunak Sen
26/11 in Cinema Lumière
Rebels – Ann Peuteman en Brecht Vanhoenacker
26/11 in Cinema Lumière

*dit zijn eenmalige vertoningen in België

Check Also

Openingsfilm BRIFF bekend!

De eerste langspeelfilm geregisseerd door Laetitia Dosch, ‘Le procès du chien’, opent op 25 juni …