Twee Vlaamse documentaires geselecteerd voor European Film Awards!

Marching In The Dark

Twee documentaires uit Vlaanderen zijn geselecteerd voor de European Film Awards in de Documentary Film-categorie. Dat heeft de European Film Academy zonet bekendgemaakt. Het gaat om ‘Marching in the Dark’ van Kinshuk Surjan en ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ van Johan Grimonprez. 

Marching In The Dark
Marching in the Dark

In ‘Marching in the Dark’ keert de van oorsprong Indiaase filmmaker Kinshuk Surjan terug naar zijn geboorteland. Tegen de achtergrond van het stijgende zelfmoordaantal onder boeren in India vindt Sanjeevani, een jonge boerenweduwe, kracht, vreugde en gezelschap in een groep sterke vrouwen die net zoals zij hun man verloren aan zelfmoord. Tijdens sessies met een plaatselijke psycholoog vindt ze de moed om haar verdriet te overwinnen, sociale taboes te doorbreken en te streven naar financiële onafhankelijkheid en een betere toekomst voor haar kinderen.

Terwijl nieuwe zelfmoorden haar gemeenschap teisteren en haar vastberadenheid op de proef stellen, vindt Sanjeevani heling in het confronteren van haar verdriet en het helpen van andere boerinnen zoals zij in een sterk patriarchale samenleving.

De wereldpremière van ‘Marching in the Dark’ op CPH:DOX kreeg een speciale vermelding van de jury in de HUMAN:RIGHTS-competitie. De film werd sindsdien geselecteerd voor Hot Docs in het Canadese Toronto. ‘Marching in the Dark’ is de eerste lange documentaire van Kinshuk Surjan, die in 2017 een VAF Wildcard won met zijn DocNomads-afstudeerproject, de korte documentaire De Flandrien.

‘Marching in the Dark’ is een Belgisch-Nederlands-Indiaase coproductie. Producenten zijn Evelien De Graef en Hanne Phlypo voor Clin d’oeil Films, in coproductie met het Nederlandse SNG Film en het Indiaase NoCut Film Collective.

De internationale rechten worden vertegenwoordigd door het Zwitsers-Franse Lightdox.

Soundtrack to a Coup d’Etat
Soundtrack to a Coup d’Etat

‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ is een documentaire die is opgebouwd uit archiefbeelden en historische muziekopnames, met als thema de postkoloniale strijd om de rijke grondstoffenvoorraden van Congo na de onafhankelijkheid in 1960. De film wordt verteld vanuit het unieke perspectief van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika.

In 1960 traden zestien nieuwe onafhankelijke Afrikaanse landen toe tot de Verenigde Naties, een geopolitieke aardverschuiving die de meerderheid van stemmen deed kantelen van de koloniale grootmachten naar het Globale Zuiden. Congo werd de arena waarin de strijd om de VN werd uitgevochten. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsov op een VN-top met zijn schoen op tafel klopte als reactie op de neokoloniale greep op het nieuwe onafhankelijke Congo, werden VN-afgevaardigden uit Afrikaanse landen gechanteerd. In een ongelofelijke wending verenigde de moord op Patrice Lumumba het Afro-Aziatische blok, dat eiste dat de Algemene Vergadering van de VN stemde voor een onmiddellijke wereldwijde dekolonisatie.

De wereldpremière van ‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ vond plaats in Sundance in januari van dit jaar, waar de film werd bekroond met de Special Jury Award for Cinematic Innovation.

Johan Grimonprez schreef het scenario en regisseerde de film op basis van archiefbeelden en historische muziekopnames. De montage is van Rik Chaubet, Jonathan Wannyn stond in voor de fotografie en Ranko Paukovic en Alek Goosse verzorgden het geluid.

‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ is een productie van Daan Milius voor Onomatopee Films en Rémi Grellety voor het Franse Warboys Films, in coproductie met Zap-o-matik, het Nederlandse BALDR Film en het Duitse ZKM. De openbare omroepen VRT en RTBF zijn eveneens betrokken als coproducent.

De internationale rechten op de film worden vertegenwoordigd door Mediawan (voor Europa) en Submarine Films (wereldwijd buiten Europa).

Check Also

Volle zaal voor première van ‘Arno: Rock ‘n’ Roll Godverdomme’!

Gisterenavond vond de langverwachte première plaats van ‘Arno: Rock ‘n’ Roll Godverdomme’, een ode aan het leven …