Twee Belgische wereldpremières op FFG!

Donderdagavond gingen er op Film Fest Gent twee Belgische producties in première: Zlata en Amal.

Zlata

Twee jaar nadat Mattias Bavré de prijs voor beste Belgische studentenfilm in de wacht sleepte, levert hij een opmerkelijk portret af dat, net zoals zijn bekroonde Z Bratem, even teder als hartverscheurend is.

In de documentaire Zlata volgen we een bijna-puber (Zlata Levkovych) die samen met haar moeder Irina en broer Martin de oorlog in Oekraïne ontvluchtte en in een voor haar onbekend land, België, terechtkomt. Zlata en haar gezin doen hun opperste best om, in deze extreme tijden, een onwennige vorm van normaliteit terug te vinden.

Ondanks dat het gezin erg hecht is, ervaart Zlata een gevoel van isolement dat scherp in beeld wordt gebracht door de statische camera die Zlata het vaakst alleen in overwegend lege kaders toont. In de videogesprekken met haar geliefde kat Findus en haar liefde voor illustratie vindt Zlata ankerpunten om om te gaan met de tragedie die haar thuisland nog steeds treft.

Bavré’s langspeeldebuut is een opmerkelijk portret van een getalenteerde tiener die leeft tussen de hartverscheurende heimwee naar haar thuisland Oekraïne en de gemengde gevoelens die opborrelen in de aanloop naar de pubertijd.

Cbc5d815 05ef 447a a1eb ad4a1c153ce6

Amal

Jawad Rhalib, bekend van sociaal geëngageerde documentaires zoals The Pink Revolution en Au temps où les arabes dansaient, heeft acht jaar na zijn vorige fictiefilm met Amal een nieuwe uit. En het is rauwe cinema, als een open wonde.

Amal, een ijzersterke Lubna Azabal (Rebel), positioneert zich als een sterke verdedigster van de vrije meningsuiting, maar dat dreigt zowel de levens van haar leerlingen als van haarzelf grondig door elkaar te schudden. Haar man wordt vertolkt door Johan Heldenbergh.

4ddb79f3 98ca 4227 b632 c991429583a9

Memento mori, te vertalen als: gedenk te sterven. Het is het eerste beeld in Amal, getatoeëerd op de rug van een jonge vrouw die huilend onder de douche staat. Ze heeft kwetsuren aan haar schouder. Het is de rug van Mounia, een adolescente die gepest en mishandeld wordt door enkele medeleerlingen omdat ze lesbisch is. Ook haar tatoeages vallen slecht. Rustbrenger in de genadeloze jungle die de middelbare school is, is Amal, een onconventionele lerares Frans.

Filocafé | vrijdag 13.10 | 17u00 | Kinepolis Gent

Amal stelt de vraag hoe je tolerantie in een klas kan bewerkstelligen en hoe je als leerkracht kan opkomen voor dat waarin je gelooft. De film nodigt op verschillende manieren uit tot discussie over klaspraktijken en -ervaringen. Daarom organiseert Film Fest Gent in samenwerking met Onderzoekskern ExploRatio van Odisee een Filocafé voor leerkrachten. Daar kunnen leerkrachten een nagesprek voeren over de film waarbij enkele – samengekozen – filosofische vragen centraal staan. Tijdens het gesprek worden leerkrachten aangemoedigd om hun inzichten, ervaringen en gevoelens in relatie tot de film met elkaar te delen en bespreken.

Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Aarzel dus niet en schrijf je in via deze link!

Zlata is zaterdag nog te zien op Film Fest Gent om 14u30 in Sphinx. Amal kan je nog gaan bekijken vrijdag 13/10 om 14u30 en maandag 15/10 om 22u30. Daarna is het wachten tot 7/02/2024 tot Amal in de zalen komt.

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …