‘Tot Altijd’ niet naar de Oscars, ‘A Perdre La Raison’ wel…

Vrijdag 14 september besliste het speciaal daartoe geselecteerde comité dat de film die ons land zal inzenden voor de Academy Awards voor ‘Beste Buitenlandse Film’ de controversiële prent wordt die door Joachim Lafosse werd gemaakt met Emilie Dequenne in de hoofdrol.  Schitterende film. En een goeie keuze.  Al werden er ook in Vlaanderen schitterende films gemaakt.  Zoals ‘Tot Altijd’ van een Nic Balthazar die betreurt dat zijn film niet naar de Oscars mag.

Maar de selectiecommissie wordt nu eenmaal om de twee jaar voorgezeten door een Vlaming en om de twee jaar door een Franstalige Belg.  Dit jaar was dat Joëlle Levie.

Vorig jaar ging de strijd voornamelijk tussen ‘Rundskop’ en ‘Hasta La Vista’ en ook en vooral ‘Le Gamin Au Vélo’ en  ‘Les Géants’, vier films die aanspraak konden maken op een nominatie en die alle drie een zeer mooi internationaal parcours aflegden.  Uiteindelijk viel de keuze van Roel Van Bambost en zijn comité toen op ‘Rundskop’.  Een goeie keuze, zo bleek, want ze leverde ons land een nominatie op.  Maar wie weet, misschien waren we met ‘Hasta La Vista’ gewonnen.  Of met ‘Le Gamin Au Vélo’, dat uiteindelijk ook genomineerd werd voor een Golden Globe en voor de Independent Spirit Awards, zeg maar de Oscars van de onafhankelijke film.

Nic Balthazar vindt het jammer dat hij ons land niet mag vertegenwoordigen met ‘Tot Altijd’.  Want volgens hem had zijn film echt wel een kans gemaakt.  Met de nodige knipogen betreurt hij het feit dat Bart De Wever nog niet aan de macht is in het volgende korte gesprek : KLIK EN U ZULT NIC HOREN EN ZIEN

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …