Tom Van Avermaet over 2013

Drukke tijden voor Tom Van Avermaet. Tegenwoordig zit hij meer in het buitenland om allerlei festivals af te schuimen, zeker nu zijn prachtfilm ‘Dood van een Schaduw’ op de shortlist staat voor de Oscars.  En toch vond de bescheiden jongeman nog de tijd om even de nieuwjaarsvraagjes van Cinevox te beantwoorden. Waarvoor dank.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik hoop vooral een keer terug tijd te kunnen vinden om effectief met de basis van het vertellen bezig te zijn, namelijk het schrijven van scenarios en bedenken van films. Langs de andere kant hoop ik ook dat m’n kortfilm zoveel mogelijk mensen kan bereiken, dit door festivals of andere manieren. Ik hoop ook dat ik toch een basis kan leggen naar een langspeelfilmcarrière toe en ik hoop dan ook dat ik in 2013 toch de eerste stap naar dat langspeelfilmdebuut kan zetten.

2. Welke zijn de Belgische en eventueel internationale films waar u naar uitkijkt?

Belgie: Ik kijk erg uit naar wat Jonas Govaerts gaat doen met zijn eerste langspeler ‘Welp’. Ook Adil El Arbi & Billal Fallah‘s, Kevin Meul, Anke Blondé, Robin Pront & Nathalie Teirlinck’s eerste langspelers zijn dingen waar ik zeker op zit te wachten. Daarbuiten zijn er de tweede films van Hans Van Nuffel & Michael R. Roskam (met die twee weet je dat je goed zit), het nieuwe animatieproject van Marc James Roels & Emma De Swaef, de nieuwe films van Fabrice Du Welz en Valéry Rosier aan de andere kant van de grens en nog vele andere films waar ik nu niet meteen kan opkomen. Zulke lijstjes zijn natuurlijk gevaarlijk.  Ik heb nog maar net een pak namen opgesomd en ik besef al dat ik er verschilllende vergeten ben, zoals Eva Cools en Wannes Destoop.

Internationaal: Hier kijk ik vooral uit naar ‘Pacific Rim’, de nieuwe film van Guillermo Del Toro, alle nieuwe werk van Tarsem Singh, Christopher Nolan, Darren Arronofsky, de eerste westerse film van Chan-Wook Park & de nieuwe van Wong Kar Wai.  En de nieuwe Terry Gilliam wil ik uiteraard ook nooit missen.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Op regievlak buiten bovengenoemde namen is er een enorm groot veld aan zeer talentvolle filmmakers die de mensen erg gaan verbazen in de toekomst. Ik ga enkele namen noemen maar meteen erbij zeggen dat ik veelvuldig mensen zal vergeten: Sahim Omar Kalifa, Gilles Coulier, Emilie Verhamme, Wouter Bouvijn, Benoit De Clerk, Toon Aerts, Joe Vanhouttegem, Valery Rosier, Jeroen Bogaert, Tim Wennekes, Tim Mielants, Pavel Dundas (Koen Braeckman & Benjamin Sprengers), Cecilia Verheyden etc. etc. Men gaat toch een tweede Vlaams Audio-visueel fonds moeten oprichten om al dat talent (en al gevestigde talenten als Geoffrey Enthoven, Nic Balthazar, Peter Brosens & Jessica Woodworth, Patrice Toye, Pieter Van Hees, Hans Herbots etc…) nog kansen te kunnen geven.

Daarbuiten zou ik zeker mensen als DOP Stijn Van Der Veken en componist Raf Keunen in de gaten houden (ook veel goede componisten en dop’s in België zoals Brian Clifton (componist) en Manu Dacosse, Nicolas Karakatsanis (DOP), het stopt maar niet in België).

4.Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Nationaal zie ik actrices Line Pillet, Charlotte De Bruyne & Laura Verlinden nog wel een trapje hoger klimmen, alsmede acteur Joren Seldeslachts.

Internationaal zijn Matthias Schoenaerts, Michael Roskam & Nicolas Karakatsanis al evidenties, al denk ik dat er zeker mensen van vraag 3 ook wel eens in dit rijtje zouden kunnen verschijnen. Of een erg grote verrassing als de acteur Jan Bijvoet, nu de hoofdrol in de nieuwe van Alex Van Warmerdam.

Bekijk ook :

Het interview met Tom Van Avermaet

Keer terug naar de lijst

Check Also

51ste editie van Film Fest Gent (9 t/m 20 oktober) kent haar eerste titels!

De 51ste editie (9 t/m 20 oktober) van Film Fest Gent kent haar eerste titels. …