Tom Van Avermaet en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Sinds hij met zijn ‘Dood van een Schaduw’ een European Film Award binnenhaalde en vervolgens ook genomineerd werd voor een Oscar is het uitkijken naar iets nieuws van Tom Van Avermaet.  Maar wetende hoe hoog hij de lat legt voor zichzelf, beseffen we dat we wat geduld moeten oefenen. En in tussentijd zijn we blij dat dit aanstormende talent zich naar goeie gewoonte even over onze nieuwjaarsvraagjes wilde buigen.  En hij doet dat met een toewijding en een kennis van zaken dat we meteen moeten vrezen voor onze plaats hier bij Cinevox.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Ik denk voor mij persoonlijk dat het succes of falen van 2016 op filmvlak pas in 2017 kan geëvolueerd worden. Er zijn enkele projecten die namelijk uitgesteld en dus doorgeduwd naar het volgende jaar worden, wat op zich natuurlijk wel een teleurstellend feit is. Maar hopelijk kan daar dus snel verandering in komen en ik ben alvast gebrand om dit eerder realiteit dan fictie te laten worden.
Voor de Belgische film denk ik dat het weer een jaar met toch een pak plus punten is geweest. Laagtepunt zou ik wel de val van Corsan zien, maar het blijvende succes van onze mensen in het binnen en buitenland is toch wel opvallend, met films als ‘Home’, ‘Le Ciel Flamand’, ‘D’Ardennen’, ‘Belgica’, ‘King Of The Belgians’ en ‘Black’ oa….Ik denk dat het land op hoog niveau blijft spelen, net als de voetballers en dat de Belgische regisseur of regisseuse een graag gezien exportproduct zal blijven.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Er is het project van ‘Berlin, I Love You’ dat voorlopig is uitgesteld dat ik dan hoop te verwezenlijken, maar daarbuiten ben ik momenteel aan het wachten tot de rechtensituatie van een Graphic Novel hopelijk wijzigt en waar ik zelf graag een adaptatie van zou willen maken. Ik ben ook twee langspeelfilm projecten aan het schrijven, een waarvoor ik al steun had gekregen voor ontwikkeling van het VAF en waarvan ik de scenarios hoop op punt te krijgen dit jaar. Dan zijn er ook twee internationale langspeelprojecten met vrouwelijke regisseuses die ik probeer te duwen als executive producer waar we hopelijk toch met één al binnen afzienbare tijd tot productie kunnen gaan. De graphic novel is momenteel wel het meest nagelbijtende moment voor me.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Jan Bijvoet mag hier zeker de dans beginnen, met zijn aanwezigheid in grote series en oscar genomineerde films. Ik denk dat Robrecht Heyvaert toch zeker in deze lijst mag zitten, gezien hij toch alomtegenwoordig is nu als een top DOP in het Belgische filmlandschap. Robin Pront heeft de oscar short list gemist, maar z’n debuut heeft toch ook hoge ogen gegooid en Adil El Arbi en Bilall Fallah hebben hun hollywood droom ook toch al op serie vlak kunnen verzilveren. Fien Troch maakt dan op festivalvlak het mooie weer. Op televisievlak hebben we ook twee andere absolute toppers met Jakob Verbruggen en Tim Mielants die op het allerhoogste niveau spelen. Wim Willaert bevestigt voor mij wederom zijn talent en veelzijdigheid aan beide kanten van de taalgrens, er zijn zoveel opties op te noemen, Nathalie Teirlinck met haar debuut, Peter Monsaert met de bevestiging, etc…Ook langs Franstalig vlak mooie dingen met Valery Rosiers en Gary Seghers (ennemi public op televisievlak). En dan vergeet ik nog bijna Pieter-Jan De Peu,met z’n sundance bekroonde documentairegedicht. Zoals altijd, teveel namen die de wereld verbazen (Kevin Meul bv. ook met zijn debuut).

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik denk op kortfilmvlak dat Peter Ghesquire weer een heel geslaagde film op het circuit brengt, die toch wel potten zal breken. Gilles Coulier zie ik wel met z’n debuut ‘Cargo’ in Cannes verschijnen en Nathalie Teirlinck met het hare in Rotterdam of Berlijn. Ik denk dat iemand als Mathieu Mortelmans ook steeds meer en meer de mensen zal weten boeien met z’n series en het draaien van een eerste langspeler, alsmede ook velen anderen die aan die uitdaging beginnen (Kenneth Mercken bv.). En natuurlijk zal Michael Roskam z’n nieuwe samenwerking met Matthias Schoenaerts niet ongemerkt voorbijgaan. Ik denk ook dat een naam uit het Waalse veel interesse gaat opwekken, de dochter van Jaco, Juliette Van Dormael, die als DOP toch ook in de magische beeldtaal van haar vader kan treden. En persoonlijk kijk ik ook erg uit naar wat Laura Verlinden heeft neergezet in de nieuwe Haneke film. Kristof Hoornaerts eerste langspeler wordt ook wel een gebeurtenis, alsmede die van Bülent Öztürk en Sahim Omar Kalifa. En Bert Van Dael, Sanne Nuyens en Benjamin Sprengers maken als schrijvers ook de Vlaamse velden wel onveilig.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Mag ik u 20 miljoen euro aanbieden voor uw volgende filmproject?
Waarop ik natuurlijk met veel plezier zal toestemmen.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Ongetwijfeld zijn er enorm veel vragen, maar ik kan er geen enkele bedenken. Misschien volgend jaar!

Zie ook :

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoord hebben

Tom Van Avermaet en de nieuwjaarsvraagjes in 2015

Tom Van Avermaet en de nieuwjaarsvraagjes in 2014

Tom Van Avermaet en de nieuwjaarsvraagjes in 2013

Tom Van Avermaet en de nieuwjaarsvraagjes in 2012

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …