‘This is my moment’, de docufilm over wielerheld Biniam Girmay, aanstaande donderdag op CANVAS!

Biniam Girmay

‘This is My Moment’ volgt het verhaal van Biniam Girmay, een 17-jarige wielrenner uit het Afrikaanse Eritrea, die ervan droomt om de Tour de France te rijden. Filmmaker Lieven Corthouts volgde hem gedurende 6 jaar. Tegen alle verwachtingen in klimt hij omhoog in het internationale klassement en neemt hij deel aan Europese wedstrijden. De film zal op 27 juni te zien zijn op VRT CANVAS om 21u20 en ook op VRT Max. Nog geen twee dagen later op 29 juni zal Bini aan de start staan van de Tour de France!

Jarenlang dacht Biniam dat de Tour alleen voor Europese of witte wielrenners was, omdat in de meer dan 100 edities slechts een handjevol deelnemers zwart was. Biniams ​ pogingen om geselecteerd te worden in een Europese profploeg geven een zeldzame kijk in de wereld van Afrikaanse renners, waar visumprocedures een constante struikelblok zijn. Als hij op 21-jarige leeftijd zijn eerste ‘Klassieker’ wint, bewijst hij dat Afrikaanse renners wel kunnen winnen en wordt hij van de ene op de andere dag een wielerheld. Zal Biniam Girmay het wielrennen voor altijd veranderen?

Deze documentairefilm van Lieven Corthouts geeft een unieke inkijk in het leven van de Eritrese wielrenner. Hun parcours begon in 2018 toen hij nog een veelbelovende wielrenner was en ze elkaar toevallig leerde kennen tijdens het Afrikaans Kampioenschap wielrennen in Rwanda. Meer dan zes jaar lang mocht Lieven het persoonlijke-en professionele leven van Biniam in Eritrea vastleggen, waar het uitzonderlijk is voor een Europese maker om te mogen filmen. Doordat Biniam ook zijn eigen proces heeft gefilmd, maakten ze deze film samen in een co-creatieproces. Voor de indrukwekkende soundtrack van het project werkte Lieven samen met Hihats In Trees, aka Lander Gyselinck, gekend van de Belgische band ‘STUFF’.

Biniam Girmay Hailu is een Eritrese wielrenner die wielergeschiedenis schreef toen hij op 21-jarige leeftijd als eerste Afrikaan ooit een grote wielerklassier won. Een paar maanden later schreef hij opnieuw geschiedenis door als eerste zwarte Afrikaan een Grand Tour- etappe te winnen in de Giro d’Italia 2022. Zijn historische seizoen eindigde ongelukkig toen hij een oogblessure opliep door een losknallende champagnekurk. Hij moest de Giro verlaten.

Lieven Corthouts is een filmmaker die de wereld rondreisde alvorens hij 10 jaar in Ethiopië woonde. Zijn eerste docu ‘My Future’ won de prijs Best Debut op Miradasdoc en ‘Little Heaven’ ging in première op IDFA. In 2016 maakte hij de film ‘The Invisible City [Kakuma]’ in coproductie met VRT, die geselecteerd werd voor de Good Pitch 2016 en tot doel had het migratiedebat te humaniseren. Geïnspireerd door de film maakte Lieven ‘Find Me in Kakuma’ de eerste interactieve doc die gefinancierd werd door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Samen met Academy Award Winnende regisseur Orlando von Einsiedel maakte hij de Netflix documentaire ‘Convergence: Courage in a Crisis’, die genomineerd werd voor een prestigieuze Amerikaanse Emmy Awards in 2022. Voor release van ‘This is my moment’ had Cinevox het genoegen om met Lieven Corthouts in gesprek te gaan en dat delen we graag opnieuw met jullie:

 

‘This is My Moment’ is een productie van Emmy Oost en Magalie Dierick voor Cassette for timescapes samen met Magellan Films, Little Big Story, Een van de jongens, Stenola Productions in coproductie met ARTE G.E.I.E., VRT, RTBF – Unité Documentaire, EOdocs en Al Jazeera Documentary Channel. De film werd mogelijk gemaakt met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Fonds Pascal Decroos, het Nederlands Filmfonds, de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, Creative Europe MEDIA of the European Union, the Center of Cinema and Audiovisual of the Wallonia-Brussels Federation, the Region Provence-Alpes-Côte d’Azur, in partnership with CNC (ontwikkeling), RTS Radio Télévision Suiss en met de hulp van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid.

E

Check Also

Casting call: Androgyn uitziend persoon (v/m/x) gezocht!

Voor een experimentele korte film/videoinstallatie zijn regisseurs Ron Chiers en Kris De Meester op zoek …