‘The Broken Circle Breakdown’ wint vreemde vrouwenprijs

Maandagavond 3 december, tijdens het jaarlijkse Gala in het Cultuurcentrum van Sint-Pieters-Woluwe heeft de CinéFemme-jury, opgericht in 1997, haar Prijs uitgereikt aan « The Broken Circle Breakdown » van Felix Van Groeningen.  CinéFemme is een vereniging van Franstalige, cinefiele vrouwen.  Het is voor het eerst in het bestaan van de organisatie dat een Vlaamse film wordt uitgereikt. Felix Van Groeningen heeft met zijn film de taalgrens blijkbaar een beetje gesloopt.

Deze film is verkozen uit de meer dan 300 films die de CinéFemme-jury dit jaar bekeken heeft.

Dit verhaal van een wat marginaal en dolverliefd koppel, dat geconfronteerd wordt met de dood van hun dochtertje als gevolg van een kanker, heeft een sterke indruk gemaakt op de Jury door de juistheid van het opzet, een magnifieke beschrijving van de personages, de dynamische acteursregie en een wondermooie soundtrack.

De leden van de CinéFemme-jury zijn ervan overtuigd dat Felix Van Groeningen al een sterke plaats inneemt tussen die filmmakers die de Belgische cinema naar een grotere internationale bekendheid leiden door onderwerpen aan te snijden, die soms moeilijk zijn, maar altijd op een universele manier de gevoeligheid en het onderbewuste van mensen raken.

Leuk voor de film om er weer een prijsje bij te hebben.  Al zouden we er toch niet al te zwaar aan tillen.  Voor we het weten gaan ook de Zweedse bakkersvrouwen, de Estlandse parelvissers en de Portugese pantoffelhelden een prijs uitreiken.

 

CinéFemme stelt zich voor als een club van cinefiele vrouwen van de meest uiteenlopende leeftijden. Ze komen uit alle (Frans sprekende) windstreken, beweren ze, en uit alle sociale-culturele milieus.  Ze hebben allemaal verschillende filosofische overtuigingen en ze beschouwen zichzelf als vertegenwoordigers van een grote variëteit en gevoeligheden eigen aan onze tijd.  Wij wilden nog aanvullen met ‘blablabla…’, maar we zijn vooral blij dat de film van Felix Van Groeningen in de prijzen valt.

De voorbije jaren ging het standbeeldje dat een antieken godin van de vruchtbaarheid moet voorstellen naar ‘Die Fremde’ van Feo Aladag (2011), ‘Poetry’ van Lee Changdong (2010), ‘Frozen River’ van Courtney Hunt (2009), ‘Buddha Collapsed out of Shame’ van Zamira Makhmalbaf (2008) en ‘Si Le Vent Soulève les Sables’ van Marion Hänsel (2007).

Voor vrouwen die allemaal verschillende smaken hebben, hebben ze toch echt wel een voorkeur voor films die voor een klein publiek bestemd zijn.  Gelukkig dus maar dat ‘The Broken Circle Breakdown’ ook op dat vlak een uitzondering op hun regels is.

Zie ook :

‘Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’.’

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …