‘The Broken Circle Breakdown’ wint nu ook publieksprijs in Berlijn

 

BERLIJN/BRUSSEL, 16 februari. ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen is voor de tweede maal in de prijzen gevallen in Berlijn. De film behaalde er de Panorama Publikumspreis voor Beste Speelfilm. Zondagavond zullen Johan Heldenbergh en producent Dirk Impens de felbegeerde prijs tijdens de slotceremonie van het Panorama programma in ontvangst nemen. Ondertussen werd de film ook al aan 27 landen verkocht.

 

‘The Broken Circle Breakdown’ werd in het niet-competitieve Panorama Special programma vertoond. Toch wist de film zijn internationale première op de Berlinale te verzilveren met twee prijzen. Vrijdagnamiddag werd al bekend dat hij het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film had gewonnen. Vandaag werd daar de door Duitse distributeurs felbegeerde Panorama Publieksprijs aan toegevoegd.

 

Dit jaar brachten een kleine 25.000 festivalbezoekers hun stem uit voor de Panorama Publieksprijs. ‘The Broken Circle Breakdown’ behaalde daarbij de hoogste gemiddelde score, voor andere publiekslievelingen als ‘Reaching For the Moon’ (Brazilië), ‘Inch’Allah’ (Canada-Frankrijk) en ‘Don Jon’s Addiction’ met o.a. Scarlett Johansson (VS). Volgens het festival nam Felix van Groeningens vierde speelfilm vanaf het begin de leiderspositie in en won hij met een duidelijke voorsprong.

Ook op het vlak van internationale verkoop behoort ‘The Broken Circle Breakdown’ tot het koppeloton. The Match Factory, het bedrijf dat de internationale rechten verkoopt, liet ondertussen weten dat de film al aan 27 landen werd verkocht. Het land dat het meest recent toehapte is Italië. Voor een aantal andere territoria wordt er nog onderhandeld met een of meerdere geïnteresseerden.

De Panorama Publikumspreis wordt door Duitse distributeurs als een belangrijke graadmeter beschouwd. Uiteindelijk nemen gemiddeld 23.000 festivalbezoekers deel aan de stemming, waardoor het ook meteen de grootste festivaljury is. De prijs werd in 2009 in het leven geroepen. Sinds dat jaar wordt hij, in de vorm van een door Christian Bilger ontworpen bronssculptuur, uitgereikt aan de film met de hoogste gemiddelde score in de publieksenquête. In 2011 werd de prijs ontkoppeld. Vanaf dat jaar kwam er een Publieksprijs voor Beste Speelfilm en eentje voor Beste Documentaire. Deze laatste ging dit jaar naar ‘The Act Of Killing’ (Denemarken-Norwegen-Groot-Brittannië).

De Berlinale Publikumspreis ceremonie start morgen (zondag 17 februari) om 17u in CinemaxX 7 aan de Potsdamer Platz. De prijzen worden uitgereikt door o.a. Wieland Speck, directeur van het Panoramaprogramma van de Berlinale. Na de ceremonie worden The ‘Broken Circle Breakdown’ en ‘The Act Of Killing’ opnieuw vertoond.

‘The Broken Circle Breakdown’ is een intens drama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet. Het scenario werd geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos. Nico Leunen tekende voor de montage, terwijl Ruben Impens de fotografie van de film verzorgde. De muziek is van The Broken Circle Breakdown Band o.l.v. Bjorn Eriksson. Producent is Dirk Impens voor Menuet. De film die bij ons door KFD wordt verdeeld, en nog steeds in verschillende bioscopen loopt, kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

 

 

Zie ook :

 

Alles over The Broken Circle Breakdown

Check Also

Throwback: Belofte van het Jaar!

Flo Van Deuren en Kato De Boeck mochten een tijdje geleden enkele Ensors in ontvangst …