The Broken Circle Breakdown wint in Berlijn

BERLIJN/BRUSSEL, 15 februari 2013. ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen heeft op het Internationaal Filmfestival van Berlijn het Europa Cinemas Label voor Beste Europese Film gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een film die in de niet-competitieve Panoramasectie van de Berlinale vertoond wordt. Door het winnen van het Label zal de film op extra promotionele ondersteuning kunnen rekenen.

Er is dus de competitie in Berlijn, waar films De Gouden Beer kunnen winnen.  Dat is iets anders.  ‘The Broken Circle Breakdown’ zat dus in de Panorama-sectie, waarin het niet om de prijzen gaat.  En toch wint hij een prijs!  Straf hé.

Felix Van Groeningen kwamen eerder deze week al uitgebreid aan bod in het Amerikaanse vakblad The Hollywood Reporter

In zijn rapport stelt de Europa Cinemas Jury dat Felix van Groeningen ‘een echte regisseur’ is. Dat wisten wij al.  We kunnen het alleen maar bevestigen. Maar we vinden het fantastisch dat ze het in het buitenland nu ook weten. Verder zegt de jury in het rapport dat ‘The Broken Circle Breakdown’ op een ‘mooie en originele manier naar de relatie tussen een moeder en een vader met hun terminaal zieke kind kijkt’.  Absoluut.  Ook die perceptie kunnen we alleen maar bevestigen. En het rapport gaat verder: ‘We hielden in het bijzonder van de fotografie, van de niet-lineaire verhaalstructuur en van het feit dat de regisseur bij het behandelen van dit zware onderwerp een al te gemakkelijke emotionele manipulatie uit de weg gaat. De muziek van de bluegrass band van de ouders is niet alleen de soundtrack van de film, maar ook een bron van energie en hoop voor iedereen. De duidelijke boodschap is dat we moeten investeren in wetenschappelijk onderzoek en niet mogen toelaten dat religie of politiek zich hier in moeien.’

 

Europa Cinemas Network is een netwerk van 2.943 arthouseschermen in 629 steden in 68 landen in Europa, Azië en Latijns-Amerika. Door het winnen van het Europa Cinemas Label, kan ‘The Broken Circle Breakdown’ straks rekenen op extra promotionele ondersteuning en incentives voor bij het netwerk aangesloten bioscopen. Doel is de film beter en breder onder de aandacht te brengen. Het Label werd voor de negende maal uitgereikt aan een film uit de niet-competitieve Panoramasectie van de Berlinale.

 

Eerder vandaag werd ook al bekend dat de film internationaal aan 20 landen is verkocht. Volgens The Match Factory, dat de internationale verkoop van de film regelt, staat de teller ondertussen op 20 landen waaronder Frankrijk, Duitsland en Brazilië. Voor enkele grotere territoria vorderen de onderhandelingen goed.  Ook in Oostenrijk, Zwitserland, Australië, Denemarken, Finland, Hongarije, Noorwegen, Polen, Roemenië, Turkije, Zuid-Korea, Zweden en de Baltische Staten heeft de film al een distributeur. Voor tal van andere grote territoria lopen er op dit ogenblik nog onderhandelingen met één of meerdere distributeurs.

 

‘The Broken Circle Breakdown’ is een intens melodrama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet. Het scenario werd geschreven door Felix van Groeningen en Carl Joos. Nico Leunen tekende voor de montage, terwijl Ruben Impens de fotografie van de film verzorgde. De muziek is van The Broken Circle Breakdown Band o.l.v. Bjorn Eriksson. Producent is Dirk Impens voor Menuet. De film die bij ons door KFD wordt verdeeld, en nog steeds in verschillende bioscopen loopt, kwam tot stand met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege.

 

Zie ook :

 

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

 

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …