‘The Broken Circle Breakdown’ opent het 39ste Filmfestival van Gent

‘The Broken Circle Breakdown’, de vierde lange speelfilm van Felix van Groeningen opent op dinsdag 9 oktober 2012 in Kinepolis Gent de 39e editie van het Filmfestival Gent. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Johan Heldenbergh die samen met Veerle Baetens de hoofdrol speelt in de filmbewerking geproduceerd door Menuet. Het is na ‘Steve + Sky’ (2004), ‘Dagen zonder lief’ (2007) en ‘De helaasheid der dingen’ (2009) al van Groeningens vierde samenwerking met producent Dirk Impens.

regisseur Felix Van Groeningen

Felix Van Groeningen zit deze maand ook in de editie van ‘Het Witte Doek’ die je momenteel in de bioscopen ziet, maar we hadden vorig jaar tijdens de opnamen al aandacht voor de film : KLIK HIER OM HET FILMPJE TE ZIEN

‘The Broken Circle Breakdown’ vertelt de love story tussen Elise en Didier. Zij heeft haar eigen tattooshop, hij speelt banjo in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht, al zijn de verschillen groot. Hij praat, zij luistert. Hij is overtuigd atheïst, tegelijk ook naïeve romanticus. In haar nek staat een kruis getatoeëerd, toch is ze de nuchterheid zelve.

Wanneer dochtertje Maybelle geboren wordt, is hun geluk compleet. Maar als Maybelle zes is, wordt ze ernstig ziek. Didier en Elise reageren totaal verschillend, Maybelle laat hen echter geen keuze: Didier en Elise moeten samen voor haar vechten.

Raak je daar samen door als je zo verschillend bent? Of laat de liefde je in de steek als je ze meest nodig hebt?

‘The Broken Circle Breakdown’ is een intens melodrama, vol passie en muziek. Over hoe liefde het noodlot overwint, en soms ook niet.

‘Wij zijn bijzonder blij dat we ‘The Broken Circle Breakdown’ als openingsfilm kunnen vertonen’ zegt artistiek directeur Patrick Duynslaegher. ‘De Vlaamse regisseur Felix van Groeningen bevestigt met zijn vierde lange speelfilm dat hij een van de grootste talenten is uit de Europese cinema. Met elke nieuwe film lijkt hij zichzelf opnieuw uit te vinden als cineast en toch weet hij altijd een unieke toon en stijl aan te houden. Met het zowel hartverscheurende als hartverwarmende ‘The Broken Circle Breakdown’ voegt Felix een film met een grote emotionele maturiteit toe aan zijn nu al indrukwekkende filmografie. We zijn ervan overtuigd dat de première op het Filmfestival Gent het startshot zal betekenen van een briljante carrière van een film die niemand onberoerd zal laten.’

We hadden eerder al heel uitgebreide babbels met de voornaamste betrokkenen.

 

Felix herinnert zich nog dat Johan Heldenbergh geregeld naar de repetitie trok met een banjo.  Hij is gaan kijken, vond het waanzinnig goed, maar zag niet hoe hij het kon verfilmen.  En toch is hij op een gegeven moment een scenario gaan schrijven.

Acteur Robbie Cleiren had de film ook gezien : “Ik vond het een zeer aangrijpende voorstelling. Die bluegrass en die country, dat was echt zo’n genre dat ik niet kende zo. We kennen dat een beetje van de film ‘O Brother Where Art Thou’, toen had ik ook wel zoiets van : de muziek is wel heel tof.”

KLIK en BEKIJK HIER WAT ZE TE ZEGGEN HEBBEN OVER HET TONEELSTUK

De muziek is country en bluegrass. Je zou denken : niets voor ons.  Maar Johan Heldenbergh denkt er anders over :

“Alle moderne muziek komt eigenlijk uit de driehoek Memphis, Tenessee, Nashville en New Orleans.   Den jazz is daar geboren, de country is daar geboren, rock ‘n’ roll is daar geboren, de blues is daar geboren en dus ook de jazz.  Alles is daar eigenlijk geboren.  Maar die mensen die daar woonden in die driehoek, dat waren vluchtelingen van over heel Europa en van over heel de wereld. Dus eigenlijk is die muziek ook een beetje van ons. In die zin dat wat de zangeres zonder naam doet, het levenslied, eigenlijk ook countrymuziek is.  Voor een stuk. En wat Laura Lynn doet, en wat zeer populair is bij de mensen is eigenlijk ook een vorm van countrymuziek.”

De leden van de groep waarmee Elise en Didier optreden, bestaat uit muzikanten.  Of liever acteurs.  Acteurs die musiceren.  Enkele van die acteurs vertellen ons wat ze vinden van hun rol : Geert Van Rampelberg over zijn rol als William, en Robbie Cleiren die Jimmy de mandolinespeler vertolkt.

 

BEKIJK HIER HET FILMPJE OVER DE MUZIEK VAN DE FILM

Het verhaal van de film lijkt op het eerste zicht heel tragisch.  Twee figuren die mekaar kapot lijken te maken nadat ze hun liefdeskind verloren zijn.  Of is het meer dan dat?

We laten het de betrokken zelf vertellen.

BEKIJK HIER HET FILMPJE OVER HET VERHAAL

Toen we op de set waren heerste er een ongelooflijk enthousiasme.  Nu al lijkt het alsof de film niet meer kan mislukken.  Iedereen leek heel tevreden over de gang van zaken. Luister zelf maar naar wat ze te zeggen hadden over de opnamen.

BEKIJK HIER HET FILMPJE OVER DE OPNAMEN

 

Eigenlijk hing er een sfeer van algehele euforie op de set van de ‘The Broken Circle Breakdown’, de film waarmee Felix Van Groeningen het gelijknamige toneelstuk van Johan Heldenbergh bewerkt.  Iedereen was in de wolken over de gang van zaken, en iedereen was ook enthousiast over spelers en tegenspelers.

Veerle Baetens blijkt al lang een fan van Johan Heldenbergh, zo bekent ze hier. En de liefde is wederzijds.  Ook Heldenbergh kan niet genoeg krijgen van Veerle Baetens.

KLIK HIER en JE ZIET EN HOORT HET HEN ZEGGEN

Maar er was nog meer liefde.  De liefde van de acteurs voor hun regisseur.  Hij is streng, rechtvaardig natuurlijk en blijkt een echte kameleon te zijn.  Hij wordt één met zijn onderwerp, zo legt Johan Heldenbergh uit.  Waarmee hij niet gezegd heeft dat hij een hoerenloper was ten tijde van ‘Steve & Sky’.  Nee, hij zegt het ongeveer zo : ”Wat Felix bijzonder maakt is dat hij zich helemaal aanpast als mens aan het project waar hij instapt.  Bij ‘Steve & Sky’ was het helemaal uitgaan en die sfeer had dat.  Bij ‘De Helaasheid der Dingen’ had hij zo’n nektapijt en hier begint hij toch langzaamaan een cowboy te worden.  En een emotionele prins.  Ik zie hem evolueren, maar Felix is gewoon zo. Die duikt zo in dat project dat hij ook deel van dat project wordt.”

KLIK HIER EN ZIE EN HOOR WAT DE ACTEURS OVER FELIX ZEGGEN

De vrouwelijke hoofdrol werd in de theaterversie vertolkt door Mieke Dobbels.  Maar toen Felix zich aan het schrijven zette, zag hij haar niet langer in de hoofdrol.  Hij wou iemand anders.  De mannelijke hoofdrolspeler behield hij, maar voor de vrouwelijke hoofdrol organiseerde hij audities.  En daar nam zijn eigen partner ook aan deel.  Ze pakte naast de rol.  En dat moet wel even pijnlijk geweest zijn.  We stelden haar eerder al de vraag, en zie wat ze te zeggen had.

CHARLOTTE VANDERMEERSCH OVER HET FEIT DAT HAAR MAN HET NIET MET HAAR DOET

Felix gaf de rol aan Veerle Baetens.  De goesting droop eraf, zo zegt hij.  En is dat niet wat talent is?  Goesting.  Tenminste, als we Johan Heldenbergh mogen geloven.  Maar dat wil niet zeggen dat Felix het niet lastig vond om zijn eigen partner te moeten ontgoochelen.

KLIK HIER EN U ZIET EN HOORT FELIX VERTELLEN OVER HOE HIJ ZICH VOELDE TOEN HIJ ZIJN VROUW MOEST ONTGOOCHELEN

‘The Broken Circle Breakdown’ vertelt de intense love story tussen Elise (28) en Didier (36). Zij heeft haar eigen tattooshop, hij is een Vlaamse cowboy die banjo speelt in een bandje. Het is liefde op het eerste gezicht… al zijn de verschillen groot.  Water en vuur, totaal verschillend, maar toch perfect verenigbaar.  De geboorte van dochtertje Maybelle maakt hun geluk compleet.  Tot het noodlot keihard toeslaat en Maybelle sterft.  Didier verliest zich in woede, Elise zoekt troost. Een verhaal gedragen door bluegrass en rauw verdriet.  Over hoe liefde het noodlot overwint en soms ook niet.  Een verhaal dat heel intens acteerwerk vergt van de acteurs.  Veerle Baetens vindt de rol van Elise in ieder geval een droomrol.

WAAROM DE ROL VAN ELISE EEN DROOMROL IS VOLGENS VEERLE BAETENS

 

‘The Broken Circle Breakdown’ wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution en is vanaf 10 oktober te zien in de bioscoop.
Het 39e Filmfestival Gent loopt van 9 tot en met 20 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema, Caermersklooster en ’t Kuipke. Tickets en info op de site van het filmfestival

Op onze site kunnen we de trailer nog niet tonen, maar we verwijzen u graag door naar de site van de film : www.thebrokencirclebreakdown.be

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …