‘The Broken Circle Breakdown’ dingt naar Prijs van het Europees Parlement

‘Broken Circle’ genomineerd voor LUX Prijs

 

KARLOVY VARY/BRUSSEL, 30 juni 2013. ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen is een van de 10 genomineerde films voor de LUX Prijs van het Europees Parlement. Dat werd vandaag bekend gemaakt tijdens het Karlovy Vary Film Festival, waar van Groeningen dit jaar in de schijnwerper staat als een van Variety’s Ten Euro Directors to Watch. Met de prijs belicht het Parlement Europese films met een maatschappelijk relevant onderwerp.

 

De 10 genomineerde films, waaronder ‘The Broken Circle Breakdown’, werden vandaag bekend gemaakt tijdens het filmfestival van Karlovy Vary. Als onderdeel van de officiële selectie voor de LUX Prijs kan van Groeningens vierde speelfilm hierdoor rekenen op extra promotionele aandacht via o.a. de officiële websites van het Europees Parlement, Cineuropa en Festivalscope.

 

LUX vertaald in 23 talen

 

Eind juli worden uit de 10 genomineerden drie finalisten gekozen, die vervolgens tijdens de LUX Film Days in alle 27 lidstaten van de Europese Unie vertoond zullen worden. De officiële uitreiking van de prijs vindt plaats in Straatsburg in december. De film die de LUX Prijs wint, wordt vertaald in de 23 officiële talen van de EU terwijl er eveneens een aangepaste versie voor kijkers met een visuele en/of auditieve beperking aangemaakt wordt. Elke lidstaat krijgt daarnaast ook een 35mm-kopij van de film.

Sinds 2007 rijkt het Europees Parlement jaarlijks de LUX Prijs uit aan een film die tot de kern van Europese sociale en maatschappelijke vraagstukken doordringt. Eerdere winnaars waren o.a. ‘Les neiges du Kilimandjaro’, ‘Die Fremde’‘Auf der anderen Seite’ en ‘Le silence de Lorna’ van de gebroeders Dardenne.

 

‘Alabama Monroe’ in Frankrijk

 

Het intense drama ‘The Broken Circle Breakdown’ ging vorig jaar in première tijdens het filmfestival van Berlijn, waar de film meteen twee prijzen wegkaapte. Ondertussen volgden een rits nieuwe selecties en awards en werd de langspeler ook al wereldwijd aan meer dan 20 territoria verkocht door sales agent The Match Factory. Zo kwam de film al in de zalen in Duitsland en Zwitserland en wordt ze eind augustus onder de titel ‘Alabama Monroe’ uitgebracht in Frankrijk. Distributiedeals werden ook afgesloten met o.a. Amerika, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Ierland, Brazilië, Japan, Denemarken, Zweden, etc.

 

Filmfestival Paris Cinéma

 

Momenteel loopt in Parijs ook het filmfestival Paris Cinéma waar een speciale focus inzoomt op het werk van Felix van Groeningen. Zowel zijn korte films als de speelfilms ‘Steve + Sky’‘Dagen zonder lief’ en ‘De helaasheid der dingen’ worden er vertoond. ‘The Broken Circle Breakdown’ sluit, in aanwezigheid van Felix van Groeningen, op 8 juli het festival af. Het scenario van ‘The Broken Circle Breakdown’ werd geschreven door Carl Joos en Felix van Groeningen. Dirk Impens produceerde de film voor het Gentse productiehuis Menuet (‘In Vlaamse velden’, ‘Code 37’) met de steun van het VAF.

Zie ook :

 

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …