‘Terug naar Morgen’ in wereldpremière in Montreal

MONTREAL/BRUSSEL, 11 augustus 2015. ‘Terug naar morgen’, het speelfilmdebuut van Lukas Bossuyt, viert eind deze maand zijn wereldpremière op het Wereldfilmfestival van Montréal (27 augustus – 7 september). Hij is er geselecteerd voor de Competitie van Eerste Films. Ook de korte films ‘Empire’ en ‘Nkosi Coiffure’ worden er voor het eerst voorgesteld in Competitie. Verder zijn ook ‘Brabançonne’, ‘Trouw met mij’ en de korte films ‘Olav’, ‘The Soul is Wandering’ en ‘Dissonant’ op het Festival te zien.

Met ‘Terug naar morgen’ brengt Lukas Bossuyt een romantisch drama met een vleugje sciencefiction. De briljante professor Viktor doet samen met zijn assistent Titus een baanbrekende ontdekking: ze vinden een manier om de tijd te manipuleren door e-mails naar het verleden te sturen. Maar het verleden veranderen, is niet zonder risico…

Terug naar morgen is de eerste speelfilm op het palmares van Lukas Bossuyt, die tot nu toe vooral commercials draaide, actief was als scenarist voor een aantal Vlaamse televisiereeksen (‘Aspe’, ‘De Rodenburgs’) en enkele eigen kortfilms realiseerde. De film, met in de hoofdrollen Koen De Graeve, Matteo Simoni en Robrecht Vanden Thoren, is een productie van Frank Van Passel en Ivy Vanhaecke voor Caviar en wordt in Montreal voorgesteld in de competitie voor debuutfilms. Op 30 september brengt Kinepolis Film Distribution de film bij ons in de zalen.

Ook twee korte Vlaamse films beleven dit jaar hun wereldpremière in Competitie. Na ‘Kaïn’ en ‘The Fall’ toont Kristof Hoornaert met zijn nieuwe film Empire, een momentopname in real-time van een gezin in onze huidige maatschappij. De cast bestaat uit Ina Geerts en Kris Cuppens, producent is Wim Vanacker van Sireal Films.

In ‘Nkosi Coiffure’ van Frederike Migom probeert een vrouw te ontsnappen aan een ruzie met haar vriend door een Afrikaanse kapperszaak binnen te vluchten. Aanvankelijk wordt ze gesteund door de vrouwen. Maar wanneer zij de oorzaak van de ruzie te horen krijgen, lopen de meningen uiteen. De film is een productie van Jules Debrock voor 2nd to the Right.

Het door Eyeworks geproduceerde ‘Brabançonne’ van Vincent Bal – waarin twee Belgische fanfares elkaar de loef willen afsteken op het Europees kampioenschap – werd daarnaast opgepikt voor de sectie World Greats. Met dat programma wil het festival films van gevestigde waarden een platform bieden. Verder maakt ‘Trouw met mij’, de tweede speelfilm van Kadir Balci, deel uit van het Panorama-luik. A Private View produceerde deze komedie over een Vlaamse sportleraar die zijn Turkse collega ten huwelijk vraagt, maar af te rekenen krijgt met de vooroordelen en tradities van beide families.

De korte film ‘Olav’ van Jacinta Agten krijgt zijn internationale première binnen de Focus op Wereldcinema. Het uitgangspunt is de relatie van macht en manipulatie tussen een 70-jarige moeder en haar 38-jarige zoon die in een afgelegen huisje ver weg van de maatschappij leven.

Binnen het documentaire-luik vinden we ook ‘The Soul is Wandering’ van Guillaume Vandenberghe terug. Daarin volgt hij de zoon van schilder Philippe Vandenberg terug naar het appartement waar die in 2009 uit het leven stapte. Tot slot is ‘Dissonant’, een kortfilm van Jurgen Willocx, uitgenodigd voor het Student Film Festival dat gehouden wordt binnen de marge van het Wereldfilmfestival. In dat verhaal brengt een oude cassette vol herinneringen de 13-jarige zwijgzame Mario dichter bij zijn stugge en in zichzelf gekeerde vader.

‘Terug naar morgen’, ‘Brabançonne’, ‘Trouw met mij’, ‘Empire’ en ‘Nkosi Coiffure’ konden allen rekenen op steun van het VAF. ‘Terug naar morgen’ en ‘Brabançonne’ werden bijkomend ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders.

 

ZIE OOK :

Trailer ‘Terug naar morgen’

‘Terug naar morgen’ in het bioscoopjournaal

Interview Koen De Graeve op de set van ‘Terug naar morgen’

Trailer ‘Trouw met mij’

Gesprek Frederike Migom

Trailer ‘Brabançonne’

interview Sirin Zahed

interview Amaryllis Uitterlinden

interview Vincent Bal

interview Kadir Balci

interview Dries De Sutter

Check Also

Sarah Vandeursen over haar rol in ‘Skunk’!

Sarah Vandeursen brak bij het grote publiek door als Conny Komen, een van de twee …